Malíř času a ticha. Vzpomínková návštěva u malíře, grafika, ilustrátora i pedagoga Vladimíra Komárka

10. srpen 2023

Obrazy, grafiky a ilustrace Vladimíra Komárka si svou podmanivostí získaly nejen pozornost, ale i srdce mnoha lidí. Totéž platí i o jeho vypravěčském umění, které svým humorem a člověčenstvím dokázalo vždycky vyvolat salvy smíchu a dobrou náladu.

Čtěte také

Vydáme se za slavným východočeským rodákem a připomeneme svérázného malíře, kterému sice mnozí říkávali "malíř ticha," ale i přesto byl v rozhlase častým a vždy oblíbeným hostem. Řeč je o malíři Vladimíru Komárkovi, který by se právě 10. srpna 2023 dožil 95 let.

Rodák z Hořenska u Semil byl totiž nejen skvělým výtvarníkem, ale i senzačním společníkem a osobitým bavičem, kterému nebyly cizí ani peprnější výrazy. Z jeho úst však nikdy nepostrádaly jistou noblesu.

Ateliér v Nedvězí u Semil, kde trávil většinu času, proto často navštěvovali třeba redaktorka Marta Růžičková nebo režisér Pavel Krejčí. 

Čtěte také

Milovaným krajem Vladimíra Komárka bylo Semilsko, kde se narodil a kde prožil i podstatnou část svého života. K výtvarnému umění tíhl od raného mládí a svou malířskou tvorbou oživil slavnou tradici české imaginace.

Zatímco jeho ranější tvorba se vyznačuje značnou expresivností, pro malby z jeho zralého a zásadního období je charakteristická lyričnost až tklivost a podmanivá poetika.

Komárkovým vyjadřovacím prostředkem byly především velmi jemné barvy a neostré kontury, což vnáší do jeho obrazů jedinečnou atmosféru.

Vladimír Komárek (1928-2002), malíř, grafik a ilustrátor, patří k nejvýraznějším českým uměleckým osobnostem druhé poloviny 20. století. K výtvarnému umění ho to táhlo už od mládí. Studia začal na sklářské škole v Železném Brodě a roku 1946 nastoupil na pražskou Akademii výtvarných umění do ateliéru Karla Mináře, na které studium ukončil po jednom akademickém roce. Pak se přihlásil na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou do ateliéru Karla Štipla, kde úspěšně absolvoval roku 1954.

Pořad připravila v roce 2000 redaktorka Marta Růžičková.

autoři: Marta Růžičková , baj
Spustit audio

Související