Silniční časovku na MS vyhrála Dygertová z USA, Kvasničková byla 40.

foto Medailistky z časovky žen na cyklistickém MS ve Stirlingu, zleva Australanka Grace Brownová, Američanka Chloe Dygertová a Rakušanka Christina Schweinbergerová.

Stirling (Británie) - Vítězkou časovky na mistrovství světa v silniční cyklistice je podruhé Američanka Chloé Dygertová. Stříbro získala Australanka Grace Brownová a bronz Rakušanka Christina Schweinbergerová. Eliška Kvasničková obsadila 40. místo, druhá Česka ve startovním poli Kristýna Burlová byla padesátá.

Šestadvacetiletá Dygertová, která vyrážela na 36,2 kilometru dlouhou trať jako devatenáctá z 86 cyklistek, zajela suverénně nejlepší čas. Dokázala ho stlačit těsně pod 47 minut a usedla na místo určené průběžně nejlepší závodnici. Nakonec na něm i zůstala, byť Brownová z jejího velkého náskoku na mezičasech hodně smazala a v cíli byla pomalejší jen o necelých šest sekund. Schweinbergerová ztratila na Američanku takřka minutu a čtvrt.

Dygertová na společném šampionátu cyklistických disciplín ve Skotsku oslavila jeden titul už před týdnem, když na úvod MS triumfovala na dráze v individuální stíhačce. Dnes uspěla i přesto, že nebyla zdravotně zcela v pořádku.

"Kdyby byl závod včera, myslím, že bych nejspíš ani nestartovala. Poslední čtyři dny jsem strávila tím, že jsem se modlila, abych byla na dnešek v pořádku," přiznala Dygertová agentuře AP, že bojovala s nemocí. "Není to stoprocentní, ale nastoupila jsem s odhodláním dát do toho všechno, co je půjde. A nakonec to stačilo i na vítězství. Je to pro mě něco mimořádného," dodala Dygertová.

Obrovským zklamáním skončil závod pro hlavní favoritku Marlen Reusserovou. Bronz obhajující Švýcarka, která byla členkou zlaté sestavy v úterní časovce smíšených družstev, souboj s chronometrem ani nedokončila.

Dost možná i kvůli následkům pádu, který měla právě v závodě družstev, se Reusserová od začátku viditelně trápila. Zhruba v polovině trati pak slezla z kola, sedla si vedle silnice do trávy a s nevěřícným výrazem ve tváři konec nadějí na vytoužený triumf oplakala.

Kvasničková byla sedmá mezi cyklistkami do 23 let. Do cíle přijela s více než pětiminutovým mankem na vítěznou Dygertovou. Burlová, jež spadá rovněž do třiadvacítky, potřebovala ke zdolání trati v okolí skotského Stirlingu další minutu navíc. Nejrychlejší z mladých závodnic byla jedenáctá žena celkového pořadí Němka Antonia Niedermaierová.

V závodě juniorek se radovala z titulu Australanka Felicity Wilsonová-Haffendenová. Na 27. místě dokončila závod Kateřina Douděrová, pět příček za ní skončila Nela Kaňkovská.

MS v silniční cyklistice v Stirlingu - časovka:

Ženy - elite (36,2 km): 1. Dygertová (USA) 46:59, 2. Brownová (Austr.) -5, 3. Schweinbergerová (Rak.) -1:12, 4. Hendersonová (Brit.) -1:15, 5. Labousová (Fr.) -1:22, 6. Volleringová (Niz.) -1:27.

Ženy do 23 let (36,2 km): 1. Niedermaierová (USA) 49:27, 2. Kerbaolová (Fr.) -8, 3. De Wildeová (Belg.) -39, ...7. Kvasničková -2:50, 11. Burlová (obě ČR) -3:48.

Juniorky (13,4 km): 1. Wilsonová-Haffendenová (Austr.) 19:31, 2. Sharpová (Brit.) -16, 3. Venturelliová (It.) -29, ...27. Douděrová -1:56, 32. Kaňkovská (obě ČR) -2:18.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 22.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je středa 22. května 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď