InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Třetina podnikatelů z Dačicka nemá aktivní datové schránky. Hrozí jim pokuty i penále za nedoplatky

DAČICE - Celá třetina podnikatelů na Dačicku si nekontroluje své datové schránky. Ty jsou letos nově ze zákona povinné a řada žádostí od úřadů se k jejich držitelům posílá už jenom tímto způsobem. Odeslané dokumenty se pak považují přijaté, i když si je živnostníci nepřečtou. Potom jim mohou hrozit i sankce nebo penále z případných nedoplatků.

Datová schránka funguje podobně jako e-mail. Rozdíl je ale v tom, že je u ní garantovaná totožnost majitele. Do letošního března byla změnou v zákoně povinně zřízena každému, kdo má IČO. Jde nejen o podnikatele, ale také o svobodná povolání jako jsou lékaři a architekti, nebo i o zájmové spolky. Ti všichni teď musí s úřady komunikovat přes datovku. Řada z nich si ale po obdržení vstupních údajů schránku neaktivovala a nedostala se tak k důležitým dokumentům, které jim od úřadů chodí.

„Dokument, který do datové schránky zašleme, se pokládá za doručený po deseti dnech od podání. Pokud si podnikatel zprávu nepřečte, vystavuje se i případným sankčním následkům, protože my ji pak považujeme jako doručenou. Chodí tam jak dokumenty od nás, tedy živnostenského úřadu, nebo ze správy sociálního zabezpečení, zdravotních pojišťoven nebo finančního úřadu, které mohou upozorňovat na nedoplatky. V podstatě ze všech institucí, které s podnikáním souvisejí, a které dříve vše posílaly poštou," uvedla referentka živnostenského úřadu v Dačicích Lucie Staňková.

Živnostenský úřad prostřednictvím datových schránek podnikatele například zve na kontroly. „Mnozí si to nepřečtou a ke kontrole se nedostaví. My je potom musíme dále kontaktovat všemi možnými cestami. Zatím je pokutujeme nižšími částkami, ale může to být i pět tisíc a výš. Může se také stát, že se k podnikatelům nedostanou přístupové údaje k datovkám. Potom si mohou zajít na nejbližší Czechpoint, kde jim nové přístupy vystaví. Pokud má někdo údaje jen založené a nepoužité, budou stále v platnosti," dodala referentka.

Datové schránky není možné na žádost podnikatele znepřístupnit, protože jsou ze zákona povinné. Jedinou možností je zrušení živnosti. „Datová schránka byla zřízena i podnikatelům, kteří mají přerušenou činnost. Pokud si nejsou jistí, jestli mají živnost aktivní, stačí zavolat na jakýkoliv živnostenský úřad a ověřit si to. Zjistí to také sami v internetovém živnostenském rejstříku," připomněla Lucie Staňková s tím, že podle zkušenosti z dačického živnostenského úřadu až třetina podnikatelů datové schránky ignoruje.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace