Ruská a čínská vlajka .Ilustrační foto

Ruská a čínská vlajka .Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Limity přátelství. Čína kritizuje Rusko za „brutální“ zacházení s jejími občany

  • 26
Čínské velvyslanectví v Moskvě velmi ostře zkritizovalo ruské úřady za „brutální“ zadržení čínských občanů na hranici mezi Kazachstánem a Ruskem. Vyzvala Rusy, ať vysvětlí své jednání a neopakují ho. Rusko se hájí, že incident neměl politické pozadí, a tvrdí, že z něj vycházející diplomatický spor mezi oběma zeměmi jen vyhovuje jejich nepřátelům.

K incidentu došlo 29. července. Podle vyjádření čínské ambasády Rusové Číňany zadrželi a zpovídali je přibližně čtyři hodiny. Pak jim zrušili víza a zamítli vstup.

Čínské velvyslanectví v Moskvě kritizovalo jednání ruské pohraniční stráže jako „brutální a nepřiměřené“. Podle ambasády incident „vážně poškodil legitimní práva a zájmy čínských občanů“.

Incident je podle ambasády „v rozporu s celkovou situací přátelských čínsko-ruských vztahů a trendem stále těsnějších přátelských výměn personálu mezi oběma zeměmi“. „Ruská strana je povinna okamžitě zjistit příčinu incidentu, přijmout aktivní opatření k odstranění špatného vlivu a zajistit, aby se podobné incidenty v budoucnu neopakovaly,“ dodalo velvyslanectví, které vyzvalo čínské občany, aby jí oznámili případné jiné případy špatného zacházení ze strany ruských úřadů.

Mezi zadrženými byl i čínský bloger s bezmála milionem sledujícím. Video události, které sdílel, se v čínském online prostoru rychle rozšířilo.

Rusko se hájí, že jde o ojedinělý případ, a nikoliv obecnou praxi. Uvedlo, že destinace, kam Číňané směřovali, neodpovídala skutečné destinaci označené ve vízech, což je v rozporu s příslušnými ruskými zákony

Přijmeme opatření. Čína potvrdila, že Rusko poškodilo její konzulát v Oděse

„Je zřejmé, že situace, k níž došlo v Astrachani, neměla politický kontext. Jsem přesvědčen, že to, co se stalo, nijak neovlivní celkový stav dvoustranných vztahů,“ řekl ve středu zástupce ředitele odboru informací a tisku ruského ministerstva zahraničí Alexej Zajcev.

„Nafukování humbuku prospívá pouze našim společným kritikům, kteří se snaží vrazit klín do přátelství mezi Ruskem a Čínou,“ dodal Zajcev. Tři týdny před invazí na Ukrajinu ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching uvedli, že přátelství mezi oběma zeměmi nemá „žádné hranice“.

Prohlášení ambasády vůči Rusku bylo nezvykle tvrdé. Spolu s účastí Číny na mezinárodním setkání v saúdskoarabské Džiddě, kde se za přítomnosti zástupců Kyjeva a nepřítomnosti zástupců Moskvy probírala situace na Ukrajině, vedlo ke spekulacím, zda je rusko-čínské přátelství skutečně bez hranic a zda se Peking od Moskvy neodvrací.

Upevnění konsenzu o Ukrajině, hodnotí Čína summit. Účastí potěšila i Česko

Přátelství bez limitů, ale s kritikou

Analytik think-tanku Royal United Services Institute Raffaello Pantucci ale ve svém článku pro portál South China Morning Post upozorňuje, že ani veřejné pobouření v Číně nemá sílu změnit oficiální kurz strany. Despekt vůči ruské invazi na Ukrajinu vyjadřovali někteří čínští diplomaté, intelektuálové či lidé z vojenských kruhů. A podle průzkumů veřejného mínění sympatizuje s Ukrajinou 71 procent Číňanů, ačkoliv jen 10 procent viní z války Rusko.

Peking může podpořit návrat Krymu Ukrajině, překvapil čínský velvyslanec

Pantucci poukazuje na to, že i když je jasné, kdo má hlavní slovo, pod tímto centrem existují různé instituce s vlastními motivy a tlaky. V čínské společnosti se tak mohou objevit jiné hlasy, aniž by ovšem narušovaly dominanci jádra moci. „Čínsko-ruský vztah může být jak bez hranic, tak velmi kritický,“ píše Pantucci.

Pro Čínu je Rusko důležitý partner v prosazování její verze takzvaného „multipolárního světa“, který staví proti údajné „unipolární“ hegemonii USA. Rusko opakovaně vykresluje válku na Ukrajině jako boj proti „imperialismu“ Washingtonu, čínská média tuto ruskou rétoriku často přejímají. Čína navenek vůči bojům na Ukrajině vystupuje neutrálně, invazi ani nepodpořila ani neodsoudila, její představitelé ale naznačují, že Západ konflikt vyhrotil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video