Fanoušci Nymburka zažívají radost i smutek. Vrací se úspěšný reprezentant, naopak se loučí legenda

Přidat na Seznam.cz

Po dlouhých 19 (!) letech byl letos Nymburk sesazen z basketbalového trůnu. Mistrovským pohárem se pro sezonu 2022/23 může pyšnit celek z Opavy. Nymburk se však chce okamžitě vrátit na pozici číslo jedna v českém klubovém basketbalu, a tak angažoval dlouholetého reprezentanta Jaromíra Bohačíka. Naopak už fanoušci tohoto středočeského klubu neuvidí na palubovce Petra Bendu. Tento rekordman v počtu titulů (získal jich s Nymburkem čtrnáct) se rozhodl v 41 letech ukončit kariéru.

I Bohačík slavil v Nymburce tituly. Sice „jen“ dva, ale ty mu pomohly k zajímavým angažmá ve Štrasburgu a německém Bambergu. Po čtyřletém působení v zahraničí tak nyní zase bude navlékat nymburský dres. „Angažování Jaromíra bylo pro nás toto léto jedním z hlavních cílů a jsme velmi rádi, že se to povedlo. Jde o velmi zkušeného hráče, který by nám měl pomoci na hřišti, ale i v kabině. Navíc zná nymburské prostředí,“ řekl generální manažer Nymburka Ondřej Šimeček.

Spokojenost s angažováním českého reprezentanta neskrývá ani nový trenér Nymburka Francesco Tabellini. „Jaromíra není třeba představovat, protože fanoušci Nymburka ho znají mnohem lépe než já. Ale jsem opravdu rád, že máme takového hráče na palubě. Pro každého trenéra je požehnáním mít tak úspěšného hráče v týmu. Přináší nám zkušenost a také vůdcovství,“ podotkl 39letý Ital.

Kromě Bohačíka získal Nymburk pro nový ročník naší nejvyšší basketbalové ligy, ale i Ligy mistrů, Spencera Svejcara z Ústí nad Labem, Sukhmailu Mathonovu z Ostravy a Američany Thomase Bella z Bristolu a Tye Gordona z Tartu (Estonsko).

Naopak pokyny už nebude mít možnost předávat italský kouč Petru Bendovi. Je však pravda, že po loňské neúspěšné (nebo-li nemistrovské) sezoně se vedení rozhodlo pro obměnu kádru a pro veterána už zkrátka v týmu nezbylo místo. „Některá rozhodnutí jsou těžká, i když člověk již dlouho ví, že jednoho dne přijdou. Petr Benda je je legendou našeho klubu a českého basketbalu, člověk, kterého si obrovsky lidsky a profesionálně vážíme a o to bylo naše rozhodnutí dále smlouvu neprodlužovat mnohem těžší. Nicméně stejně jako nás Petr odzbrojoval svými výkony na hřišti, nás odzbrojil i u jednacího stolu, když nám sdělil, že svou kariéru profesionálního sportovce ukončí,“ řekl generální ředitel Nymburka Ondřej Šimeček.

Benda však v klubu nekončí. Dres vymění za manažerské sako. „Bude nám částečně vypomáhat v oblasti sponzoringu a získávání nových obchodních příležitostí. A ačkoliv vím, že to nebude lehká mise, věřím, že bude stejně úspěšná. Protože tak, jako přistupoval ke kariéře profesionálního sportovce, tak přistupuje i ke kariéře mimo basketbalové hřiště. Prostě Petr Benda,“ dodal Šimeček.

Bývalý český reprezentant a historicky třetí nejlepší doskakovač Ligy mistrů ještě přemýšlel, že by si zahrál basketbal v jiném klubu. „Měl jsem nabídky i z jiných týmů, ale žádná pro mě nebyla dostatečně motivující, abych si hráčskou kariéru dále prodlužoval. Proto jsem se rozhodl skončit a zaměřit se na novou kariéru. S basketbalem jsem toho na hřišti zažil opravdu hodně, teď se těším, až to poznám více také zpoza kulis,“ řekl Benda pro klubový web.

Zdroj: redakce, nymburk.basketball