Nikde jinde na světě místo s takovou koncentrací sklářské, bižuterní i šperkařské výroby nenajdete. Jen v Libereckém kraji, pod značkou Křišťálové údolí.

Projekt, který běží čtvrtým rokem, je založený právě na tradičním řemesle a šikovnosti místních lidí. Spadá do něj bezmála osmdesát provozů ze zdejších více než 160. Mezi nimi jsou sklářská muzea i školy, ale také jednotlivé firmy s dlouhou tradicí. A vedle nich tvoří v kraji dalších 2300 drobných živnostníků.

Úkolem Crystal Valley pod taktovkou Libereckého kraje je ukázat jejich práci z co největší blízkosti, takříkajíc na dosah ruky.

I proto už podruhé proběhne v Liberci Crystal Valley Week. Krajské město se stane centrem křišťálového údolí i přesto, že většina sklářských firem a hutí sídlí v jiných částech regionu. Může ale nabídnout zajímavé prostory a místa, kde se návštěvníkům um řemeslníků předvede.

Třeba nově zrekonstruovaná budova Liebiegova paláce představí historii křišťálových lustrů a moderní prosklená Krajská vědecká knihovna zase poslouží jako vitrína pro prodejní výstavu šperků a bižuterie. Městem se bude procházet loutka skláře v nadživotní velikosti a tramvajové depo se promění v přehlídkové molo, kde mohou lidé obdivovat tvorbu české návrhářky Liběny Rochové.

Festival odstartuje vernisáž výstavy NAHUTI v běžně nepřístupné novorokokové kavárně Pošta v centru Liberce. Na ní svá díla představí pětice známých sklářských mistrů.

„Půjde o Petra Kuchtu, Miroslava Liederhause, Petra Novotného, Jiřího Pačinka a Martina Štefánka. Tři z nich navíc přizvali i své syny. A skleněné výtvory doplní ještě multimediální expozice věnovaná sklářské výrobě pro film Glass Onion z dílny Netflixu,“ přibližuje David Pastva, ředitel Crystal Valley.

Bezmála šedesátku skleněných plastik, které začnou ke konci snímku jednu po druhé herci rozbíjet, vyrobil ve své huti sklář Jiří Pačinek. A ten se také nově postaral o jejich znovuobnovení. Po dvou letech tak kusy vyrobil podruhé, podle původních návrhů.

„Musel jsem je vyrábět tak jako tenkrát. Dnes už bych, po těch dvou letech, udělal někde něco jinak. Přece jen, technicky a řemeslně se vyvíjím,“ vysvětluje sklář s tím, že s Netflixem podepsal smlouvu, podle níž nesmí s plastikami nijak obchodovat ani je prodávat, ale slouží pouze pro výstavní účely.

Tak tomu bude i v Liberci, kde návštěvníci v kavárně Pošta spatří deset plastik, které se ve filmu, v němž hlavní roli sehráli Daniel Craig a Edward Norton, objevily. Ostatně právě hollywoodská produkce je jednou z cest, jak se dnes mohou skláři ve světě ještě více zviditelnit. A Jiřímu Pačinkovi se to, zdá se, podařilo. Skleněné repliky totiž vyrábí i pro film Gladiátor 2, jehož premiéra by měla být za rok na podzim.

České sklo má v zahraničí velmi silný zvuk, přesto je podle Pačinka sklářství na úbytě a je potřeba se tomu přizpůsobit. „Proto se snažíme stále vymýšlet nové a nové cesty, být aktivní, otevírat se návštěvníkům,“ dodává. Právě on byl jedním z těch, kdo dlouhodobě volal po tom, aby sklářům začal někdo pomáhat. Iniciativu Crystal Valley tak jenom vítá.

Aby se řemeslo dostalo do povědomí širší veřejnosti, je sklářský festival ideální příležitostí. Potrvá celý týden, od pondělí 28. srpna do neděle 3. září a návštěvníci se během něj mohou projet zdarma i speciální Křišťálovou tramvají.

Na náměstí před libereckou radnicí pak svůj um ukážou brusiči Preciosy Lighting nebo skláři z hutě Ajeto, kteří přivezou i mobilní pec.

Středa večer bude patřit akci PechaKucha Night, kde vystoupí desítka hostů ze sklářského řemesla a ve čtvrtek pak proběhne na náměstí křišťálový trh i s večerním představením. Jedna z akcí zavede návštěvníky do botanické zahrady, další třeba do bývalé továrny Linserka, kde se jim představí sklářská firma Lasvit.

„Loni navštívilo festival odhadem přes patnáct tisíc lidí. Tak doufáme, že letos jich přijde ještě víc. Sklářské umění je fascinující svět a skláři dobrá parta a pozornost i podporu si určitě zaslouží,“ zve za pořadatele Lucie Fürstová.