Varhany z Bohosudova si oblíbila i pravnučka Dvořáka, nástroj čeká na opravu

  7:56
Vzácné romantické varhany, které už téměř 120 let znějí v bazilice Panny Marie Sedmibolestné v Bohosudově na Teplicku, se dokonce staly inspirací pro stavitele varhan v pražské svatovítské katedrále. Nástroj už však není v nejlepší kondici, proto je v plánu oprava. Lidé přispěli už více než 900 tisíci.

„Naše varhany jsou jedním z nevýznamnějších nástrojů firmy Heinrich Schiffner z Prahy. Jsou tak významné a dobré, že si je dokonce byli prohlédnout Španělé, kteří stavějí varhany pro katedrálu svatého Víta. Chtěli vědět, jak Schiffner ve své době varhany stavěl. Jde totiž o unikátní romantický nástroj, na který se od doby jeho vzniku nesáhlo, takže je v originálním stavu,“ popisuje Jiří Breu, člen výkonného výboru Spolku pro záchranu bohosudovských varhan.

Nástroj pořád slouží, ale stáří se na něm podepisuje stále více. Občas některý tón zůstane „viset“ a tu a tam něco píská. „Několik rejstříků už nefunguje a některé součástky jsou zničené. Velký problém je s velkými prospektovými píšťalami, které mohou spadnout, protože se jim časem uvolnily závěsy,“ doplňuje předsedkyně spolku Lenka Doubková.

Před dvěma a půl lety proto spolek na rekonstrukci varhan vypsal sbírku, při níž si dárci mohou adoptovat píšťalu, jejíž autentický zvuk si mohou poslechnout na webu. Unikátní možnost dárce zaujala a sbírka už překonala 900 tisíc korun.

„Nejvzdálenějšího dárce máme v Japonsku, ale dostáváme příspěvky i z Nizozemska nebo Německa. Nejvíce dárců máme z Krupky a okolí,“ podotýká Doubková.

Varhany při opravě rozebral na sto tisíc dílů, zabralo mu to dva roky

Podpora přišla i od pravnučky skladatele Antonína Dvořáka. „Darovala nám kůže na opravu měchů. Žije v Německu, ale vždy, když je poblíž, sem ráda zajde a na varhany si zahraje,“ dodává Breu.

Peníze ze sbírky poslouží jako základ spoluúčasti dotace, o kterou chce spolek požádat. Kdy však rekonstrukce začne, se ještě neví. „Na velkou opravu se totiž chystá i samotná bazilika, takže jsme v současné době trochu svázáni a čekáme, jak dopadnou žádosti o finance na opravu baziliky. Protože však lze rekonstrukci varhan rozfázovat a některé opravy se musí dělat ve varhanářské dílně, bude leccos možné udělat i při opravě baziliky,“ vysvětluje Doubková.