Ligue 1 - preview 1. kola: Sezonu startuje poslední dvanáctka

11.08.2023, 08:49, aktualizováno 13.08.2023, 09:04
Previews
Alexandre Lacazette (© AFP)

V sobotu vstoupí do nové sezony dva největší favorité na francouzský titul - obhájce PSG hostí Lorient, Marseille se střetne s Remeší.

Stade Brestois - RC Lens

neděle 13:00

Severofrancouzský tým předváděl v minulé sezoně výborný fotbal, díky kterému zůstal v konečném zúčtování o pouhý bodíček za mistry z PSG. To však nic nemění na tom, že se fanoušci a fanynky můžou potřetí v historii těšit na Ligu mistrů. Naopak Les Pirates věří, že se jim i letos, při snížení počtu účastníků Ligue 1 z dvaceti na osmnáct, vyhnou záchranářské starosti.

Závěr minulého ročníku byl v podání Racingu vskutku famózní. Z posledních dvanácti kol zvítězil hned jedenáctkrát. Nebodoval pouze ve čtyřech případech, přičemž v této statistice nenašel konkurenci. Výrazný podíl na fenomenálním umístění měl belgický forvard Loïs Openda, který skóroval dohromady jednadvacetkrát, z toho jedinkrát ze značky pokutového kopu. Vedle toho je autorem nejrychlejšího hattricku v historii francouzské nejvyšší soutěže - proti Clermontu jej zvládnul za 4 minuty a 30 sekund.

Jenže stále teprve třiadvacetiletý hráč bude od této sezony pomáhat Lipsku. Neméně kvalitní výkony podával Seko Fofana, který našel nového zaměstnavatele v saudskoarabském Al-Nassru. Naštěstí alespoň prozatím zůstává brankář Brice Samba, jenž v uplynulých sedmatřiceti mačích zvládnul zaznamenat patnáct čistých kont. Nejzvučnějšími novými jmény jsou Stijn Spierings a Angelo Fulgini, jehož ale klub ze severu Francie vykoupil natrvalo z Mohuče po jarním hostování.

Druhá polovina minulého ročníku přinášela Brestu radost v prostředí domácího Stade Francis-Le Blé, ze kterého bude chtít skvadra pod vedením Érica Roye udělat pokud možno nedobytnou tvrz i během nadcházejících sedmnácti utkání. V přípravě zvládnul tým pouze duely se soupeři z nižších lig, což obecně zanechává spíše rozpačité pocity.

Dá se předpokládat, že v základní sestavě vyběhnou na trávník nové posily. Především uruguayský host z Interu Milán Martín Satriano, který v bretaňském klubu působil už v roce 2022 a rozhodně zanechal lepší dojem, než při svém působení v Serii A. Pětapadesátiletý trenér má jinak dispozici kompletní kádr, možná tedy až na ne úplně využívaného Josuého Escartina a Adriena Lebeaua, jež jsou zranění. Pochopitelně s výjimkou Francka Honorata, jehož zlákala Borussia Mönchengladbach.

Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Bizot - Lala, Chardonnet, Brassier, Locko - Mathias Pereira Lage, J. Martin, Del Castillo, Lees-Melou, Le Douaron - Satriano

RC Lens - pravděpodobná sestava:
B. Samba - Gradit, Danso, Medina - Frankowski, A. Diouf, Abdul Samed, Machado - Thomasson, Sotoca, Fulgini

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.76 - 3.26 - 2.20

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Nantes - Toulouse FC

neděle 15:00

Proti sobě se tudíž postaví Nantes a Toulouse, které v pohárovém finále soupeře rozstřílelo v poměru 5:1, a zmařilo mu tak plány na obhajobu prvenství. Oba kluby především doufají, že se jich nebudou týkat boje o udržení.

TFC doplatilo v roce 2020 na to, že se sezona ve Francii kvůli započaté pandemii nedohrála, ačkoli klub ze Stadium Municipal by to i tak měl se záchranou složité. Návrat mezi elitu byl tedy navíc oslazen vítězstvím v Coupe de France. Po něm se oba mančafty střetly ještě jednou a zápas skončil bezbrankovou remízou.

V týmu Toulouse došlo na čtyři významné změny. Stijn Spierings zamířil do Lens, bojovný Brecht Dejaegere si vybral americkou MLS, ovšem za největší ztrátu lze považovat odchod Branca van den Boomena, který si ve své domovině tentokrát nevybral Eindhoven, nýbrž Ajax. Pryč je také Philippe Montanier, jehož u trenérského kormidla nahradil Carles Martínez Novell. Ten mimochodem působil v proslulé barcelonské akademii La Masia.

Ještě před posledním kolem skončeného ročníku fanoušci a fanynky klubu ze Stade de la Beaujoire trnuli. Los k nim byl naštěstí milosrdný, jelikož k udržení mezi elitou bylo nutné porazit jasně sestupující Angers. Nicméně zároveň musela přijít výpomoc od Lens, což se přesně stalo. Kouč Pierre Aristouy si tedy od prezidenta Waldemara Kity vysloužil důvěru, kterou bude chtít v nadcházejících měsících nezklamat.

V pěti přípravných kláních Les Canaris nepřesvědčili o tom, že by byli schopní zopakovat devátou příčku ze sezony 2021/2022, ale nepředbíhejme. Kór když s ofenzivní složkou přichází z Arsenalu vypomoct dvacetiletý Brazilec Marquinhos. Jeho krajan Andrei Girotto rozšířil řady těch, které zlákaly saúdskoarabské peníze, kdežto Ludovic Blas vyslyšel volání z Rennes. Ovšem i tak je šance, že se poprvé od sezony 2016/2017 podaří v úvodním kole Ligue 1 urvat všechny tři body, pořád celkem velká.

FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Zézé, Pierre-Gabriel, Pallois - Coco, Moutoussamy, Pedro Chirivella, Merlin - Mollet - Mostafa Mohamed, Simon

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Restes - Desler, Logan Costa, Nicolaisen, Suazo - Sierro, Cásseres, Genreau - Aboukhlal, Dallinga, Magri

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.47 - 2.43

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Le Havre AC

neděle 15:00

Les Ciel et Marine se mezi francouzskou elitou představí poprvé po čtrnácti letech a hned na úvod podniknou ze severu dlouhou cestu až na pobřeží Středozemního moře. Úřadující šampioni Ligue 2 se budou chtít udržet mezi osmnácti vyvolenými, zatímco MHSC věří, že tentokrát obsadí lepší než dvanáctou příčku.

Ve statistice z minulého ročníku svítí v kolonce vítězných utkání číslo patnáct, což není vůbec špatné. Jenže porážek bylo ještě o tři více a v tomto směru byly horší pouze čtyři celky. Po únorovém příchodu staronového kouče Michela Der Zakariana se podařilo nestálé výkony přece jen stabilizovat. A dokonce se podařilo vyvrátit mýtus o tom, že mančafty pod vedením arménského lodivoda prakticky nejsou schopné za devadesát minut vsítit více než jednu branku.

Tahounem týmu byl vedle Téjiho Savaniera teprve dvacetiletý Elye Wahi, který vsítil devatenáct gólů a o kterého jeví veliký zájem kluby z Anglie. Pravděpodobnost, že by se jej podařilo udržet, není příliš veliká, a tak vedení pro jistotu přivedlo stejně mladého Akora Adamse, který se v norském Lilleströmu prezentoval výbornými výkony.

Luka Elsner, slovinský trenér normandského klubu, by rád přivedl alespoň jedno zvučné jméno do útoku, jelikož nejlepší střelcem vítěze Ligue 2 byli Nabil Alioui a Viktor Lekhal, kteří zaznamenali každý pouhých šest branek! Druhého jmenovaného navíc zlákala štědrá nabídka z Kataru. Alespoň, že zůstal Samuel Grandsir, jenž má v šestadvaceti už dost zkušeností.

Le Havre se v uplynulém roce prezentoval především výbornou defenzivou, přičemž brankářské duo Arthur Desmas a Mathieu Gorgelin se dohromady postaralo o jednadvacet čistých kont. Vyrovnaná dvojice brankářů je něco, čím se francouzské celky většinou příliš chlubit nemůžou. Proti La Paillade, což je na rozjezd určitě hratelný protivník, by měl začít první jmenovaný.

Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Lecomte - F. Sacko, Jullien, Kouyaté, I. Sylla - Chotard, Ferri - Mousa Al Tamari, Savanier, Khazri - Adams

Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Desmas - Négo, Salmier, A. Sangante, G. Lloris, Casimir - Kuzjaev, Targhalline, R. Ndiaye - Grandsir, N. Alioui

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.70 - 5.60

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Clermont Foot - AS Monaco

neděle 15:00

Knížecímu klubu v květnu a červnu jaksi došel dech, což znamenalo pokles na šestou příčku, která zápasy s evropskými celky na Stade Louis II nezaručila. Les Lanciers mají za sebou naopak velmi povedený ročník, na který budou chtít okamžitě navázat.

Philippe Clement odváděl na lavičce AS výborné služby, ale někdy se holt paní Štěstěna postavila proti jeho výběru. Vedení pro něco takového nemělo pochopení, a tak na jeho místo povolalo Adiho Hüttera, jenž se prezentoval ve výborném světle na lavičce Eintrachtu Frankfurt, zatímco v Gladbachu už to taková sláva nebyla.

Bývalý zaměstnavatel Jana Kollera nabídnul v minulých měsících vynikající ofenzivu. Sedmdesát gólů představuje po mistrovi z Paříže druhou nejlepší cifru. Nicméně v obraně to kolikrát hořelo. Osmapadesát inkasovaných branek opravdu není k chlubení. Stabilně kvalitní výkony podával Axel Disasi, jenže ten se rozhodnul zvednout kotvy a přesídlit do Chelsea. Z Britských ostrovů naopak přichází jako náhrada Mohammed Salisu, jenž se s ghanskou reprezentací podíval na mistroství světa do Kataru.

Clermont bude nadále sázet na kouče Pascala Gastiena, který 3. června se svou družinou slavně vyloupil Park princů. V předsezonní přípravě prohráli borci hájící barvy klubu z města z regionu Auvergne-Rhône-Alpes jediné utkání (s AS Saint-Étienne), což v kombinaci s tím, že se podařilo udržet hlavní strůjce výborného osmého místa, čili především Jima Allevinaha, Grejohna Kyeie, Mehdiho Zeffaneho a Muhammeda Chama Saračeviće, před ostrými zápasy nepochybně zvedne sebevědomí.

Elbashan Rashani předváděl rovněž výborný výkony a minulý rok prodloužil kontrakt do roku 2025. Z nových tváří stojí za zmínku belgický obránce Maximiliano Caufriez, jehož po ročním hostování ze Spartaku klub vykoupil natrvalo. A zadní řadu přišel z Basileje zpevnit i Andy Pelmard, který svého času reprezentoval Francii v mládežnických kategoriích.

Clermont Foot - pravděpodobná sestava:
M. Diaw - Seidu, Wieteska, Pelmard - Zeffane, J. Gastien, Gonalons, Neto Borges - Cham, Andrič, Allevinah

AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Köhn - Matsima, Maripán, Magassa - Vanderson, M. Camara, Yous. Fofana, Caio Henrique - Akliouche, Ben Yedder, Golovin

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.63 - 2.39

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Stade Rennes - FC Metz

neděle 17:05

Rennes v minulém ročníku vlastně naplnilo svá očekávání, uzmulo v Ligue 1 solidní čtvrtou pozici a probojovalo se do evropských pohárů. A ještě předtím, než se představí v základních skupinách Evropské ligy, ho čeká pět ligových kol. To první podstoupí proti nováčkovi Ligue 1 z Mét, které se do nejvyšších francouzských kruhů vrátily po roce stráveném o patro níže.

Les Grenats zkrátka nečekali nikterak dlouho po sestupu z roku 2022 a v nejbližší možné době se prokousali zase zpátky mezi elitu. Pro mužstvo kouče Lászla Bölöniho bude prioritou záchrana, hned na úvod ho přitom nečeká vůbec jednoduchý test. Soupeř z Bretaňského poloostrova patří dlouhodobě mezi nejambicióznější celky ve Francii a rozhodně nechce připouštět jakékoliv zaváhání.

Sedmdesátiletý, velezkušený rumunský stratég, pod jehož velením se povedlo splnit hlavní cíl, tedy postoupit na nejvyšší francouzskou ligovou scénu, dokonce těsně před startem soutěže dostal od klubu novou smlouvu, a to až do roku 2025. Ta stávající měla vypršet na konci této sezóny. V Lotrinsku zkrátka naplno věří v jeho schopnosti, byť věkem může leckomu připadat spíše na fotbalový důchod.

Ani na domácí straně nedošlo přes léto ke změně na postu hlavního lodivoda. Opravdu nebyl důvod, Bruno Génésio přes dva a půl roku odvádí v Rennes slušnou práci, a i díky němu se klub drží už několikátý rok v řadě vždy v popředí tabulky. I nadále by SRFC mělo patřit mezi to nejlepší, co Ligue 1 může nabídnout, ačkoli se bude muset vypořádat s několika hráčskými odchody. Prakticky však zůstalo jádro týmu a hlavní opory pohromadě.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
S. Mandanda - Assignon, Omari, Theate, Belocian - Bourigeaud, Santamaría, Le Fée - D. Doué, Kalimuendo, Gouiri

FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Colin, I. Traoré, Fali Candé, Kouao - Maïga, N'Doram, L. Camara - Sabaly, Mikautadze, Maziz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.12 - 5.29

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Olympique Lyon

neděle 20:45

Oba dva kopali na té nejvyšší úrovni. A po skončení kariéry se vrhli na trénování, kde se také nijak neztrácí. Patrick Vieira a Laurent Blanc, mistři světa z roku 1998, završí se svými týmy úvodní kolo Ligue 1. Domácí Štrasburk načíná éru pod novými americkými majiteli, Lyon se naopak v pokračující době Johna Textora pokusí hlavně zapomenout na nepovedený ročník.

Stejně jako loni se zkrátka i letos neúčastní Olympique evropských pohárů. A takový fakt je špatnou zprávou pro jednoho z francouzských gigantů, který má vždy jen ty nejvyšší cíle. Americký byznysmen si zkrátka představuje, že účastnit se pohárové Evropy bude jeho klub pravidelně, bez větších diskuzí a otázek. V přechodné době, kdy Textor přebíral šéfování Les Gones po dlouholetém prezidentovi Jeanovi-Michelovi Aulasovi, nezapsali v Auvergne-Rhône-Alpes potřebný úspěch. Ani na jaře prostě OL neodváděl natolik stabilní výkony, aby se posunul na příčky zajišťující alespoň účast v Konferenční lize.

Štrasburk se v předešlé sezóně zachraňoval jen s vypětím všech sil. Možná že ale v budoucnu neuslyšíme o tomhle celku v souvislostech záchranářských starostí. Společnost BlueCo, která je rovněž vlastníkem londýnské Chelsea, vstoupila do alsaského podniku s vidinou stabilního budování. Především po finanční stránce je nyní Le Racing zahojený a zdravý.

Rovnou přitom podniklo vedení Štrasburku i zásadní změnu, i když možná nedávalo některým fanouškům žádnou logiku. Když se ke kormidlu v únoru roku 2023 postavil Frédéric Antonetti, který nahradil Juliena Stéphana, měl za úkol udržet mužstvo v Ligue 1. A tuhle hádanku dokázal vyřešit. I tak ale šel od válu, zkraje července pak hlásili na Stade de la Meinau angažování Vieiry.

Jestliže se u Lyonu prakticky nic nemění, Blanc jednoduše musí se svou družinou atakovat pozice nejvyšší, pak je otázkou, kde se míní nacházet Štrasburk. Možná že ze začátku bude chtít hlavně držet klidná místa ve středu pořadí, daleko od sestupových potíží, a v dalších sezónách postupně navyšovat ambice. "Máme k dispozici rozpočet, o kterém jsem diskutoval s americkými vlastníky,” prozradil Marc Keller, prezident Štrasburku. "A BlueCo do všeho vložilo ještě víc, než jsme očekávali. Noví majitelé jsou ochotni nám pomoci restrukturalizovat klub a pozvednout ho."

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Guilbert, Doukouré, Nyamsi, A. Sylla, Delaine - Prcič, Bellegarde, Deminguet - Gameiro, Emegha

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
R. Riou - Clinton Mata, Diomandé, Čaleta-Car, Tagliafico - Caqueret, Lepenant, Tolisso - B. Barcola, Lacazette, Cherki

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.73 - 2.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Stade Reims

sobota 17:00

Loni Igor Tudor dotáhl Marseille na třetí příčku v tabulce. Přesto se nakonec vedení klubu s chorvatským stratégem dohodlo na ukončení spolupráce, byť celkový výsledek nebyl zajisté dehonestujícím jeho kvalit. Nový kouč Marcelino nebude mít jiné úkoly, musí se s mužstvem držet v popředí. Svou novou pouť v Ligue 1 celek z jihu Francie zahájí utkáním proti Remeši.

Jeden mistrák už Les Phocéens v tomto ročníku podnikli a nedopadl pro ně nejlépe. První duel třetího předkola Ligy mistrů proti řeckému Panathinaikosu skončilo nejtěsnější možnou porážkou, odveta se bude konat už příští týden. A nutno připomenout, že pro francouzského giganta je postup do základních skupin maximální prioritou. I proto by potřeboval první kolo ligové scény zvládnout, aby se dobře naladil na domácí měření sil s athénským protivníkem.

Leonardo Balerdi a Pape Gueye si proti Les rouges et blancs nehrají kvůli karetním trestům, které si přenesli z předešlé sezóny, Ruslan Malinovskyj a Cengiz Ünder jsou na odchodu z klubu, takže chybějí v konečné nominaci na nynější střet. Jordan Amavi, Salim Ben Seghir i Pol Lirola pak nejsou na soupisce z rozhodnutí nového španělského trenéra.

Pakliže byl loni někdo nejvýraznější osobou v Remeši, bezpochyby musíme ukázat na kouče Willa Stilla. Teprve třicetiletý stratég bortil díky svému mladému věku spoustu rekordů, pod jeho velením, které původně mělo být jen dočasné, se remešská parta vytáhl od sestupových vod k pohodlné záchraně. Nakonec u celku z Marne podepsal kontrakt do roku 2025.

Podobně jako domácí, i Remeš má suspendovaného, a to Emmanuela Agbadoua. Zdravotní problémy trápí Thibaulta De Smeta a Cheicka Keitu, v sestavě se pak nezjeví ani ze Stillova rozhodnutí Maxime Busi, Valon Berisha, Mitchell van Bergen, Arbër Zeneli, Adama Bojang a N'Dri Philippe Koffi. Nejčerstvější posila Mohamed Daramy pak po pátečním oficiálním přestupu ještě nestihl být zaregistrován.

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pau López - Clauss, C. Mbemba, Gigot, Renan Lodi - I. Sarr, V. Rongier, Kondogbia, Ounahi - I. Ndiaye, Aubameyang

Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Y. Diouf - Foket, Okumu, Abdelhamid, Wilson-Esbrand - Richardson, Matusiwa - J. Ito, Munetsi, Khadra - O. Diakité

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.71 - 3.97

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - FC Lorient

sobota 21:00

Projekt útočného tria v řečí písmen MNM, čili Lionel Messi, Neymar a Kylian Mbappé, dává definitivní sbohem. O odchodu Argentince se už v minulosti nesčekrát hovořilo a nakonec v Paříži opravdu skončil. Ani Brazilcova pozice nebyla nikdy jistá. Že by se ale mělo konat též Francouzovo au revoir, s tím se moc nepočítalo. PSG teď započne nový ročník proti Lorientu.

V minulých sezónách si Les Parisiens byli prakticky vždycky silní v kramflecích, co se týče zisku ligového titulu. Možná že letos však nastává právě ta doba, kdy tomu tak vůbec nemusí být. Pařížský gigant je zevnitř sžíraný někdy až nečekanými změnami. Buduje nový tým, a jak se říká, létají třísky. Možná jich je ovšem až příliš. A nejsou to jen třísky, nýbrž pořádné špalky dřeva.

Nový kouč Luis Enrique, který nahradil po předešlé sezóně Christopheho Galtiera, nebude mít vůbec snadný úkol rozjet kolotoč do těch pravých obrátek. Pařížské vedení nezahálelo na přestupovém trhu, vždyť do útoku přivedlo Marca Asensia, Goncala Ramose a během soboty, krátce před prvním ligovým měřením sil, byl rovněž představen Ousmane Dembélé. Obranu naopak vystužil Lucas Hernández a Milan Škriniar, do zálohy zase přišli Manuel Ugarte či Kang-in.

Jenže letité, tvrdé jádro postupně vyhasíná. Neymar údajně může řady PSG opustit, stejně jako Mbappé, jenž je maximálně rozhádaný s prezidentem klubu Nasserem Al-Khelaifim. "Máme jeden z nejlepších týmů v lize,” povídal domácí stratég na předzápasové tiskové konferenci. "Chceme vyhrát každou trofej. Denně podnikáme ohledně nových posil to, co je nezbytné. Jsme otevřeni všemu, co nás posune vpřed, neustále jsme v kontaktu s hlavním sportovním poradcem Luísem Camposem.”

Lorient si na loňské působení nemůže vůbec stěžovat. Vůbec nehrál o záchranu, ačkoli sestupovala nečekaně až čtyři mužstva, jak předpokládali ti největší škarohlídi. Ba naopak získali slušné desáté místo. A kdyby se ve středu pohybovali Les Merlus i nadále, rozhodně by se vůbec nezlobili. "Všichni v klubu se musí navzájem poznat,” komentoval kouč Régis Le Bris situaci kolem několika nových tváří.

S Le Brisovou osobou se v kuloárech spekulovalo, že by na Bretaňském poloostrově zůstávat nemusel. Jeho práce z minulého ročníku si všímali i jinde. Nakonec však sedmačtyřicetiletý stratég zůstal. "Na světě jsou extroverti a introverti. Nechám na vás, abyste si na Benjamina Mendyho udělali vlastní názor. Nám přináší zkušenosti, které získal od špičkových trenérů,” prohlásil k asi nejzvučnější posile, kterou Lorient během léta dosud ohlásil.

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Škriniar, L. Hernández - Zaïre-Emery, Ugarte, Vitinha - Marco Asensio, Gonçalo Ramos, Lee

FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Mvogo - B. Meïté, Laporte, Talbi - G. Kalulu, Abergel, Makengo, Le Goff - Faivre, T. Le Bris - B. Dieng

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.13 - 8.03

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

OGC Nice - Lille OSC

pátek 21:00

Dost razantní změnu se rozhodli funkcionáři spravující dění na profesionální bázi podniknout pro nový ročník Ligue 1. Podobně jako v Bundeslize už totiž bude čítat nejvyšší soutěž pouze osmnáct týmů, takže fanoušci budou z tohoto pohledu ochuzeni. Celé dění odstartuje duelem mezi Nice a Lille, tedy těmi celky, jež by chtěly usilovat o příčky zajišťující evropské poháry.

Zatímco hosté do nich po loňském pátém místě vkročili, přičemž na své vystoupení v Konferenční lize stále ještě čekají, domácí skončili devátí, takže se budou o návrat pokoušet právě v této sezóně. Letos by přitom měla být cesta snadnější než v letech minulých. Díky novému systému, který UEFA zavedla pro Ligu mistrů, budou nově postupovat do základních skupin tři místo dvou mužstev. A pohárovou Evropu bude zaručovat jistě i šestá příčka, podle výsledku Coupe de France pak možná i sedmá.

Nice vstupuje do nového ročníku s jednou podstatnou změnou. Éra dočasného kouče Didiera Digarda, který v průběhu loňska nahrazoval Luciena Favreho a nakonec tým dostal až do čtvrtfinále Konferenční ligy, skončila. Klub dosadil do postavení matadora šéfa lavičky Francesca Farioliho, který má za sebou spoustu trenérských angažmá, ale doposud se v pozici hlavního kouče objevil pouze v tureckém Karagümrüku a Alanyasporu.

V Ligue 1 si tak nyní odbude nelehkou premiéru. LOSC bezpochyby patří k ambiciózním výběrům, přesně s takovými by se Nice chtělo zřejmě dlouhodobě poměřovat. Sám Farioli si mimochodem představuje, že Les Aiglons do konce transferového období ještě posílí. "Ano, určitě jsou v plánu další přestupy,” uvedl na předzápasové tiskové konferenci. "Kolik jich přesně bude, nevíme. Už jsme na všem pracovali v úvodních týdnech, prohlíželi jsme si profily hráčů a máme je zmapované. Ale je to také otázka času a našich možností,” dodal italský lodivod.

Na trenérském postu se naopak nic neměnilo na severu Francie. Ve funkci zůstal Paulo Fonseca, který vyhlíží start do soutěžního dění pozitivně. "Je super, že mám takovou základnu, která je zvyklá na naši hru. Pracuje se mi letos daleko lépe,” pochvaloval si. "Vždy je výhodou, když nastupujete do nové sezóny s těmi hráči, kteří u vás byli v té předešlé. Během přípravy jsme velmi dobře pracovali, myslím, že jsme připraveni.”

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Bułka - Atal, Todibo, Dante, Bard - Sanson, Ndayishimiye, K. Thuram - Laborde, Moffi, Boga

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Tiago Santos, B. Diakité, Alexsandro Ribeiro, Ismaily - André, Baleba - Gudmundsson, Cabella, Haraldsson - J. David

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.48 - 2.95

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Le Havre AC
0
0
0
0
0 : 0
0
Clermont Foot
0
0
0
0
0 : 0
0
Stade Rennes
0
0
0
0
0 : 0
0
RC Lens
0
0
0
0
0 : 0
0
Toulouse FC
0
0
0
0
0 : 0
0
Olympique Marseille
0
0
0
0
0 : 0
0
Stade Reims
0
0
0
0
0 : 0
0
Montpellier HSC
0
0
0
0
0 : 0
0
Stade Brestois
0
0
0
0
0 : 0
0
Lille OSC
0
0
0
0
0 : 0
0
Racing Strasbourg
0
0
0
0
0 : 0
0
Paris Saint-Germain
0
0
0
0
0 : 0
0
OGC Nice
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Nantes
0
0
0
0
0 : 0
0
AS Monaco
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Metz
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Lorient
0
0
0
0
0 : 0
0
Olympique Lyon
0
0
0
0
0 : 0
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
8lampard8

Byl někdo na zápase Lyonu? Jsou nějaký problémy s obstaránim vstupenek proti týmum druhýho sledu? Díky za každé sdílení zkušeností

Reagovat
Seydou Doumbia

Přesný čísla teď nemám, ale proti týmům druhého sledu rozhodně je dost volných míst na stadionem v řadě tisícovek.

Reagovat
8lampard8

to jsem si prave myslel, alespon na zaklade sestrihu v prubehu sezony. Ja bych sel konkretne na Lorient, tak neocekavam plny dum.

Reagovat
Seydou Doumbia

kapacita 59 k, doma na lorient loni 39, nemáš se čeho bát...napiš nam tady alespon potom kilometrový souhrn a report jak bylo na zápase, co cesta a tak...na lyon chci taky v budoucnu jet

Reagovat
8lampard8

Tak jsi mi uklidnil, navic Lyon ted nevypada, ze by se mel nejak zvednout, az mi je Blanca lito. Takze by i nejake obri navsteve nemusilo nic nasvedcovat. Nejaky souhr asi sesmolim, kezbych si odnesl podobny zazitek jako ze zapasu Marseille s Lens minulou sezonu

Reagovat
Seydou Doumbia

rád bych lyon taky viděl naživo, ale když vidím tu současnou situaci tak nevím zda za to chci platit

Reagovat
8lampard8

Nedivim se, mozna pockat, az tym bude mit zase nejaky ambice

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
teenz

Reagovat
gocii

Enrique a jeho 1000 přihrávek

Reagovat
Seydou Doumbia

Nějaké tipy na konečné pořadí ligy?

1. OM

2. PSG

3. Rennes

4. Lens

5. Monaco

6. Nice

7. Lille

8. Lyon

9. Strasburg

10. Lorient

11. Reims

12. Montpellier

13. Nantes

14. Toulouse

15. Clermont

16. Méty

17. Brest

18. Le Havre

Reagovat
Israha

1. PSG

2. Marseille

3. Monaco

4. Lille

5. Rennes

6. Lens

7. Lorient

8. Štrasburk

9. Nice

10. Lyon

11. Montpellier

12. Toulouse

13. Reims

14. Clermont

15. Nantes

16. Le Havre

17. Brest

18. Metz

...úplně hrubý nástřel, spíš pocitovka, než něco podložené argumenty . Nám ale určitě nevěřím na titul a stejně tak Rennes na LM.

Reagovat
Seydou Doumbia

PSG se rozloží snad během sezony samo. Lille se mi nelíbí ten tým vůbec, oni umí dělat výsledky ale nepočítám že tu LM znova dají a koukám Lens letos nevěří vůbec nikdo. Jinak v pohodě tabulka.

Reagovat
Israha

Však Lille mám na EL, na LM věřím Monacu. U Lens to vidím spíš tak, že pořád budou silní, ale že už od zbytku konkurentů nedostanou tolik příležitostí urvat se v tabulce na vyšších místech + diskutabilní vliv hraní další soutěže navíc, na což v současné generaci vůbec nejsou zvyklí.

Reagovat
Seydou Doumbia

Čtvrtý tým má jít od nové sezóny ve Francii do předkola LM, první tři přímo do skupiny...teda livesport by to měl mít aktualizovány podle toho nového formátu.

Reagovat
Israha

To se odsouhlasilo kdy? Úplně mě tohle info minulo.

Reagovat
Seydou Doumbia

Netuším, ptal jsem se kamaráda co dělá na livrsportu a říkal že by to tam měli mít dobře. Podle všeho pátý tým v koeficientu dostal 1 místo. Pokud se nemyslím.

Reagovat
Israha

No, dobře pro Ligue 1, pokud to tak je .

Reagovat
Langi

Celý to teda nedám, ale zkusím to po Lyon. Jinak jesi tohle Rennes neudělá LM letos, tak nikdy.

1. PSG

2. OM

3. Rennes

4. Monaco

5. Lille

6. Nice

7. Lyon

Reagovat
Langi

jako lyonská sestava je sice na papíře je to slabá jak čaj, ale to ještě není to nejstrašnější...ta lavička je snad na úrovni spodní poloviny tabulky...a na některé posty prakticky neexistují aletrnativy...jinak Clinton Mata v základu místo Kumbediho to je taky joke...ještě že stačilo 20 minut

Reagovat
Seydou Doumbia

No akorát jsem chtěl něco k tomu napsat. Ten základ za mě ještě relativně v pohodě, ale fakt jak se podíváš na lavíčku tak to je pod úrovní Remeše a dalších. Pár no name mladíku, pár tragédu jako Kadewere, Henrique, IP Adeleide a potom mladící co ještě nic v lyonu neukázali (Jeffinho, A.Sarr). Možná jsem je měl v tabulce posunout za ten Strasburg. Rennes právě taky dost favorizuji, čekám sešup Lens, ale někde okolo 4-5 místa, ty čekáš teda rapidnější propad do středu ligy už.

Reagovat
Langi

To Lens bylo za me one season hype asi jako Leicester…uhrali to hlavne na chemii a jednu, dve hvezdy…dlouhodobe se na spici neudrzi, kdyz se podivas jaky kadr ma i prave blbe Rennes nebo Lille, ktere drive taky mezi uplnou TOPku nepatrili.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele