Senlife mění další historickou budovu v domov pro seniory

0
3945
senlife
Foto: Městys Chodová Planá

Společnost Senlife přemění další historickou budovu v domov pro seniory. Tentokrát jde o chátrající zámek v Chodové Plané na Tachovsku s kapacitou 107 lůžek. Samotná přestavba započne zřejmě letos v říjnu.

Společnost Senlife již provozuje Domov pro seniory Mělník, který se nachází v prostorách bývalého augustiniánského kláštera. Domov slouží seniorům se sníženou osobní soběstačností a dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem. Druhým domovem, který Senlife společně s investorem, společností Siko, dokončuje, bude Domov Zámek Tmaň nedaleko Berouna, který nabídne kapacity domova pro seniory a domova se zvláštním režimem. V obou místech Senlife provozuje i all inclusive apartmány pro seniory, ve kterých zajišťuje asistované seniorské bydlení.

Aktuálně Senlife plánuje dvě další velké investice – rekonstrukci zámku v Chodové Plané a bývalých lázní v Dobré Vodě na Příbramsku. I zde vzniknou inovativní domovy a apartmány pro seniory.

„S Tomášem nás vždy spojoval zájem o historické budovy a objekty. Oba jsme také měli v rodině prarodiče, kteří potřebovali neustálou péči a v té době se zrodila myšlenka propojit obojí s cílem zachránit historické objekty a využít je pro podnikání se sociálním přesahem,“ popisuje důvody vzniku společnosti Lukáš Drásta, který ji spolu s Tomášem Eckschlagerem založil.

„Naším cílem je službu poskytovat trochu jinak, více individuálně a v zajímavých budovách s příběhem. Abychom toho mohli dosáhnout, nelze provozovat jen jedno zařízení. Cílem je tedy v deseti letech provozovat deset zařízení,“ přiblížil plány do budoucna.

Senlife začínal jako startup a pomohl mu i podnikatelský inkubátor ČVUT InQbay. Významnou změnu přinesla investice ve výši 66 milionů korun ze strany rodiny Valových, která vlastní firmu prodejce koupelnového vybavení Siko. Ostatně rodina Valových se zajímá o staré historické budovy. Což dokazuje například její nákup unikátní nemovitosti Radost na pražském Žižkově [více v odkazu].

Spolupráce společností Senlife a Siko

Za přestavbu augustiniánského kláštera v Mělníku, který je původem z 13. století, získala skupina Senlife prestižní ocenění v kategorii Zvláštní ceny poroty v rámci 23. ročníku soutěže „Best of Realty – Nejlepší z realit“. Při rekonstrukci použili investoři nové technologie a vytvořili jeden z nejmodernějších domovů v České republice. Bydlení v něm našlo 94 seniorů. A ve výstavbě sociálních zařízení společnost hodlá pokračovat.

Vítězslava Valu, předsedu představenstva Siko, zaujal projekt Senlife, když v roce 2021 vyhrál zmiňovanou soutěž The Best of Realty za přestavbu augustiniánského kláštera v Mělníku. Na projekt si firma vzala úvěr. Vítězslav Vala zakladatele Senlifu sám oslovil.

„Naše rodina vnímá péči o seniory jako společenský problém. Senlife geniálně propojuje pomoc starší generaci a záchranu historických budov,“ vysvětlil proč.

Odboráři loni prodali Radost. A prodávat budou dál

Investice ve výši 66 milionů korun, které rodina Valových do projektu vložila, směřovala na opravu zámku v Tmani u Berouna.

„Podporu projektů na poli společenské odpovědnosti je nedílnou součástí filozofie firmy Siko i naší rodiny. V minulosti jsme podpořili například Domácí hospic Athelas v Písku a Nadaci Dobrý anděl,“ vyjasnil Vala.

Přestavba zámku v Chodové Plané

Chátrající zámek v Chodové Plané je novobarokní památka s přiléhající zámeckou zahradou. Leží sedm kilometrů od Mariánských lázní. Senlife v zámku plánuje vybudovat 107 převážně jednolůžkových pokojů. Podle zástupců společnosti rekonstrukce vyjde na zhruba 175 milionů korun.

O zámek projevili zájem investoři z Německa, Vietnamu a Itálie. Koncept domova seniorů ale patřil podle starosty obce Luboše Hlačíka [ODS] k těm vůbec nejdůvěryhodnějším.

„Do začátku 90. let tam byli pohraničníci, pak zámek převzalo ministerstvo vnitra a policie, které ho ale nijak nevyužívalo a chátral. Žádali jsme tehdy o bezúplatný převod, ale ministerstvo financí to nepovolilo a po letech, když už byl poničený, tak nám ho dali,“ vysvětlil Luboš Hlačík.

Do Domova Modrý kámen v Mnichově Hradišti zatéká

Obec, respektive městys již sice postupně obnovil fasádu, ale do zámku lidé chodit nemohli, protože uvnitř budova dál chátrala [fotografie zde, pozn. red.]. Další oprava byla nad možnosti obecní kasy. Starosta Hlačík uvedl, že klíčem k obnově zámku byla volba jeho využití. Zájem na tom, aby se ze zámku stal třeba sklad asijského zboží nebo luxusní hotel pro krátkodobé pobyty, obyvatelé městysu rozhodně neměli. Podle starosty se tak domov pro seniory stal dobrou volbou. Samotná přestavba započne zřejmě letos v říjnu.

„Ve smlouvě mají na stavbu 18 měsíců od vydání stavebního povolení. […] My se na investici nijak nepodílíme,“ upřesnil starosta.

Nový domov podle něj posílí nabídku komplexních pobytových služeb pro seniory v místní lokalitě a rovněž nabídne až 50 nových pracovních míst pro místní občany.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here