Tipy na týden 14. – 20. srpna: Chopin v Mariánkách, Čínská čtvrť na Petříně a nocování v galerii

Výstava Móda X Umění v Museu Kampa / Zleva: šaty House of Courrèges (1965), boty House of Pierre Cardin (1960), modelka Petra Kosková, šaty House of Pierre Cardin (1966), modelka Hana Holišová
Výstava Móda X Umění v Museu Kampa / Zleva: šaty House of Courrèges (1965), boty House of Pierre Cardin (1960), modelka Petra Kosková, šaty House of Pierre Cardin (1966), modelka Hana Holišová

Náš výběr akcí na celý týden

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce


 

Filmy, projekce, festivaly:

Začíná sezóna letních kin. Tady jsou naše tipy na ty nejlepší: 

 

15. 8. Jak utopit doktora Mráčka / CAMP Praha

Jak utopit doktora Mráčka je komedie, kde do normalizační reality vstupují nadpřirozené síly vodnické rodiny. Dějovou osu filmu tvoří snaha svědomitého bytového referenta o vystěhování pražských vodníků do bytu první kategorie. Obyvatelům vlhkého příbytku na pražské Kampě se ale představa života v suchém paneláku příčí. Hlava rodiny, vodník Wasserman, proto vymýšlí, jak nepohodlného úředníka odstranit. Režisér Václav Vorlíček nabídl hereckou příležitost legendám jako Miloš Kopecký, František Filipovský nebo Vladimír Menšík, ale i mladším hercům, Jaromíru Hanzlíkovi či Libuši Šafránkové. Úvodní píseň Znala panna pána nazpívali Helena Vondráčková a Václav Neckář.

Václav Vorlíček / Československo / 1974 / 96 min / jazyk český  

16. 8. Čínská čtvrť / Letní kino Gabriel Loci

Nicholsonův Jake Gittes je specifickým typem soukromého „očka“. Nepije, nestřídá ženy, je tak trochu bulvární celebritou a známou postavou společenského života Los Angeles. Narušování vyšetřování bývalých kolegů od policie je pro něj zábavným sportem a drobnou pomstou za šrámy na duši získané během vlastní policejní kariéry. Mistrovství Nicholsonova výkonu spočívá v tom, že po celou dobu děje filmu z jeho gest, pohybů a pohledů cítíme, že se přes veškerý cynismus zároveň modlí, aby neudělal stejnou chybu jako „tenkrát“ v Čínské čtvrti…

Roman Polanski / 1974

16. 8. Prase / Letní kino DOX

Mani Haghighi natočil částečně autobiografické ztřeštěné podobenství společnosti, která žije na pokraji strachu, ale nebojí se o své existenci promluvit s cynickým šklebem. Prase je drzý politický jinotaj, buranská crazy komedie i pokřivené kytarové sólo v cele autoritářského státu.

17. 8.  Pouta / Letní kino na Mariánském náměstí

Psychologický thriller má atypického protagonistu. Totiž příslušníka Státní bezpečnosti Antonína Rusnáka. Dosud vždy spolehlivý soudruh se náhle začne chovat podivně, což neunikne jeho kovanému nadřízenému, estébákovi ze staré školy majoru Janečkovi…

Česko / Slovensko 2009, Radim Špaček, 140 min.  

Léto s Bradem Pittem / Bio Oko

V Biu Oko poslední roky zasvěcují letní měsíce vždy nějakému významnému tvůrci či tvůrkyni. Po Harrisonu Fordovi se letos zaměřili na dalšího charismatického herce.

 

Asteroid City / různá kina

Asteroid City je komedie Wese Andersona, která se odehrává ve stejnojmenném fiktivním pouštním městě, kam se sjedou nejchytřejší děti z celé Ameriky, aby poměřily své schopnosti a síly, jenže události, které otřesou celým světem, jim poněkud zhatí plány…

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / PonrepoKino BALT / Francouzský Institut

 

15. 8. TV Girl (US) / Ledárny Braník

16. 8. EVICSHEN (USA) / Bike Jesus

16. 8. Balaklava Blues / Brno, Klub Fléda

17. 8. Megadeth / Pardubice, Enteria Arena

17. – 20. 8. festival TrutnOFF – Andrew Tosh / Therapy? / Asian Dub Foundation a další

12. – 19. 8. Chopinův festival / Mariánské Lázně

64. ročník Chopinova festivalu se bude konat od 12. do 19. srpna 2023 v Mariánských Lázních. Tématem letošního festivalu bude Chopin a jeho přátelé.

 

Kdykoli: www.dramox.cz – divadlo online

Užijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře.

Komedie Šťovík, pečené brambory – foto Dejvické divadlo

 

    19. 7. – 24. 9.  Nave / Galerie Rudolfinum

Galerie Rudolfinum chystá site-specific instalaci s názvem NAVE, Music by Brian Eno, An Installation by Jiří Příhoda, která bude k vidění, ale především i poslechu do 24. září

 

15. 7. – 5. 11. Fashion Paradox – Móda X Umění / Museum Kampa

V hlavních sálech musea Kampa je vystaveno bezmála 100 dámských šatů primárně z 60. let zapůjčených litevskou nadací Alexandre Vassilieva, jež vlastní jednu z nejvýznamnějších soukromých sbírek módy na světě s více než půl milionem modelů. Bezmála 100 ikonických kousků od návrhářů jako ChrisQan Dior, Yves Saint-Laurent, Coco Chanel či Pierre Cardin je ve výstavě konfrontováno se sbírkou výtvarného umění Musea Kampa ze stejné doby.

 

do 30. 10. Ondřej Strnadel: Světlo sklem / Zbrašovské aragonitové jeskyně

Prohlídkový okruh Zbrašovských aragonitových jeskyní (ZAJ) v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku se letos v létě rozzářila instalace Světlo sklem, jejímž autorem je Ondřej Strnadel. Prostory jeskyně Strnadel obohatil v prvé řadě objekty inspirovanými krápníkovými útvary Zbrašovských, ale i dalších jeskyní, které ho upoutaly na plakátech z jeskyňářských cest po Evropě.

 

21. 7. – 30. 9. Výstava Czech Nature Photo / Botanické zahrada, Troja

Ve spolupráci s Czech Photo Centre vybrala botancická zahrada ty nejlepší fotografie rostlinného světa z minulých ročníků této prestižní soutěže, která od roku 2017 shromažďuje fascinující snímky přírody pořízené českými a slovenskými fotografy.

26. 6.  – 26. 9. VENDULA CHALÁNKOVÁ: ILUSTRACE NEJEN S “OBYŠEM / Zámek Moravská Třebová

Na prázdninovou sezónu je pro výstavní prostory zámku připravená výstava výtvarnice, konceptuální umělkyně a autorky komiksových stripů Venduly Chalánkové. Na výstavě budou k vidění práce, které jsou určeny zejména pro děti. Jsou inspirovány literární tvorbou J. Těsnohlídka a J. Skácela a představen příběh významného genetika J. G. Mendela. Spolu s ilustracemi si budete moci prohlédnout také autorčinu knižní tvorbu.

 

 

11. 6. –  19. 11.  HR Giger: Metamorphoses / Alšova jihočeská galerie

Alšova jihočeská galerie představí tvorbu světově proslulého švýcarského umělce HR Gigera. Výstava nazvaná Metamorphoses bude dosud největší výstavou realizovanou ve střední Evropě.

 

14. 6. – 3. 9.  Miloš Budík – Jsem fotograf / Brno

Výstavní projekt Miloš Budík – Jsem fotograf, který vznikl ve spolupráci Muzea města Brna a Galerie Valchařská, před stavuje hned tři výstavy významného českého fotografa Miloše Budíka, shrnující jeho celoživotní tvorbu.

 

13. 6. – 8. 9. Kateřina Sýsová: Kukbuk / galerie Teleport

Kuře na paprice, jablka v županu, utopenci. Jídla, která najdete v tradičních kuchařkách nebo českých hospodách jsou námětem souboru Kukbuk Kateřiny Sýsové. Expresivně vystavěné scény formou vizuálního vtipu pátrají po zvycích a konvencích spojených s českým stolováním.

 

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy

 

 

8. 8. – 30. 9. Alfred Nobel v Mariánských Lázních

K jubileu narozenin slavného hosta Mariánských Lázní připravila městská knihovna spolu s informačním centrem výstavu „Alfred Nobel v Mariánských Lázních a známí hosté, laureáti Nobelovy ceny“. Bude tu možné si připomenout nejen Nobela, ale i celou řadu osobností, které pobývaly v Mariánských Lázních a byly laureáty Nobelovy ceny, jako například spisovatel Rudyard Kipling (1907), Albert Schweitzer (1952), Jaroslav Heyrovský (1959) a Jaroslav Seifert (1985).

 

15. 8. Město a voda: Štvanická lávka / CAMP Praha

300 metrů dlouhá lávka pro pěší a cyklisty propojila letos v létě Karlín, Štvanici a Holešovice. Navrhl ji ateliér architektů Petra Teje, Markka Blanka a Jana Mourka, který na základě mezinárodní architektonicko-konstrukční soutěže. Na stavbě pracovaly desítky specialistů se zkušenostmi ze staveb mostů ve Švédsku či Norsku a kromě těžké pozemní techniky využívali i několik remorkérů a pontonových soulodí. Jak stavba HolKy probíhala? Z čeho je vyrobena konstrukce? A jak její podobu ovlivnily limity na požadavky protipovodňové ochrany? Přijďte na komentovanou prohlídku s architektem a mostním inženýrem Petrem Tejem. Sraz je v Přístavu 18600.

17. 8. v 17:00 hod. – Procházka Vyšehradským hřbitovem

Připomeneme si počátky i současnost našeho národního pohřebiště, nejvýznamnější osobnosti, zde pochované, a umělecky cenné náhrobky – díla českých nejvýznamnějších sochařů a architektů. Provede vás Kateřina Konečná. Sraz účastníků je před vchodem do baziliky sv. Petra a Pavla.

18. 8. Noc s Brianem / Galerie Rudolfinum

Nenechte si ujít ojedinělý zážitek – možnost meditovat, relaxovat, usnout i spát v sálech Galerie Rudolfinum při hudbě Briana Ena linoucí se z instalace Jiřího Příhody v současné výstavě NAVE, Music by Brian Eno, An Installation by Jiří Příhoda.

 

19. 8. Kryt Folimanka prohlídka pro veřejnost

Přijďte se podívat do jednoho z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města Prahy.

20. 8. ve 13:00 hod. – Procházka Olšanskými hřbitovy za sochařskými díly

Projdeme se „galerií pod širým nebem“ a ukážeme si díla nejvýznamnějších českých sochařů 19. a 20. století. Pro Olšanské hřbitovy tvořili ti nejlepší, jako byl J. V. Myslbek, St. Sucharda, L. Šaloun, J. Štursa, J. Mařatka a další. Provede vás Tereza Frindová. Sraz účastníků je před hlavní branou (zastávka Olšanské hřbitovy).

 

    Kdykoli: Čerstvá hudba v Radiu 1: Tipy a komentáře (14. července 2023)

 

Kdykoli: Sleepclubbing na Radiu 1 

 

Když je řeč o Radiu 1 – už máte knihu?

 

Odjíždíte na prázdniny? Nastavte si některou z netradičních automatických odpovědí v nepřítomnosti, které pro vás připravili čeští spisovatelé a ilustrátoři!

 

Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám! Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

 

Comments

comments

Vyhledat