Hlavní obsah

Pojištění zavazadel pokryje ztrátu oblečení, ale šperky většinou ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztráta nebo poškození zavazadel na cestách člověka nepotěší. Často si pak třeba hned na začátku dovolené musí dokupovat oblečení, nové zavazadlo či obuv. To dokáže udělat díru do rozpočtu. Zacelit ji může cestovní pojištění, které ve většině případů s touto variantou počítá.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Například v souvislosti s posledními požáry na Rhodu a na Korfu jsme kryli asi čtyři takové škody,“ řekla Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa. „Za pojištění zavazadel a zpoždění zavazadel jsme v letošním roce vyplatili již přes 21 milionů korun,“ konstatovala Jana Konvalinová z Kooperativy.

„Pojistná událost se zavazadly je dlouhodobě jednou z nejčastěji řešených událostí. Jejich počet nyní ještě vzrostl v souvislosti se ztrátou zavazadel v rámci požárů na ostrově Rhodos, kde lidé s ohledem na rychlou evakuaci zavazadla ponechali na hotelech v zasažených oblastech,“ doplnila Kateřina Novotná z pojišťovny Allianz.

Evakuovali nás, až když byl oheň na dohled, popsal český turista na Rhodu

Evropa

Při sjednávání cestovního pojištění je proto nutné hledět i na tento faktor. Některé pojišťovny přitom mívají zavazadla hned v základním balíčku, jiné až v těch dražších variantách. I u té základní si je ale jde zaplatit.

„Zavazadla lze připojistit přibližně za dvacet až čtyřicet korun za každých deset tisíc korun jejich pojistné hodnoty,“ potvrdil Jan Vlček z YesPojisteni.cz, což je jeden z největších srovnávačů cestovního pojištění v Česku, který zároveň lidem umožňuje rovnou se na jeho stránkách pojistit.

Zvolte správně limit

Zkušenosti s pojištěním zavazadel má většina pojišťoven na českém trhu. „Náhrada škody je většinou dle zvoleného limitu pojistného krytí a bez spoluúčasti. Musíme ovšem upozornit, že většina pojišťoven nekryje odcizení zavazadel ze stanu či poškození zavazadel, která jsou svěřena dopravci. Typicky je to přeprava na letišti,“ upřesnil Vlček. Tehdy totiž za škodu ručí dopravce.

„Nehradíme například krádež ze stanu, krádež věcí ponechaných na veřejnosti bez dohledu, pojištění se nevztahuje na peníze a cennosti,“ potvrdila i Novotná.

Zavazadla lze připojistit přibližně za 20 až 40 korun za každých 10 tisíc korun jejich pojistné hodnoty
Jan Vlček, YesPojisteni.cz

Jaké škody tedy pojištění zavazadel pokrývá? „Vztahuje se na poškození živelnou událostí, vodou z vodovodních zařízení, při dopravní nehodě a poškození vlastního sportovního vybavení,“ vysvětlil Václav Bálek z pojišťovny Slavia.

I podle Konvalinové z Kooperativy se pojištění zavazadel vztahuje na poškození, zničení, odcizení nebo ztrátu věcí například při dopravní nehodě, krádeži, loupeži či poškození různými živly. „Řeší i otázku zpoždění zavazadel při přepravě,“ doplnil Jan Marek z Generali České pojišťovny.

Pozor na výluky

Ne všechnu škodu ale pojištění zavazadel pokryje. Vedle zmíněných krádeží ze stanu jsou to i některé druhy převážených věcí. Podle Jana Marka se mimo jiné nevztahuje na fotoaparáty, kamery, audiovizuální techniku, mobilní telefony, počítače a podobně, a to včetně jejich příslušenství, které byly odcizeny při vloupání do motocyklu, automobilu nebo jeho přívěsu. „A to ani v případě, že k odcizení došlo na hlídaném parkovišti,“ podotkl Marek.

Pojištění také nemusí zahrnovat šperky, drahokamy nebo přepravní doklady uložené do ztracené či zničené tašky nebo kufru.

„Mezi výluky patří také majetkové škody radiací, exhalací, emisí, peníze, ceniny, šeky, platební karty, vkladní knížky, známky, jízdenky, letenky, průkazy a doklady, klíče, věci zvláštní historické a kulturní hodnoty, nosiče záznamů jako CD a záznamy na nich,“ vyjmenovala Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Pokud tedy člověk bude mít v zavazadle nějaké neobvyklé cennosti, měl by si před uzavřením pojištění prostudovat seznam výluk. Ne u všech pojišťoven totiž bývá totožný.

Pozornost je pak třeba věnovat i tomu, aby člověk dokázal ztrátu prokázat. „To lze ideálně kombinací vyplněného protokolu u dopravce v případě poškození a v případě odcizení od policie, v případě náhrady hodnoty zavazadel by měl člověk mít doklady o koupi,“ uzavřel Jan Vlček z Yespojisteni.cz.

Nahlášení škody u všech pojišťoven podle něj probíhá online, a to včetně komunikace a prokazování dokladů.

Anketa

Řešili jste někdy s pojišťovnou ztrátu zavazadel?
Ano
8,9 %
Ne
91,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 649 čtenářů.

KVÍZ: Víte, na co si dát pozor při pojištění na zahraniční dovolené?

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám