Soutěž o nejlepší pokrm v Azylovém domě v Hradci Králové. Co se dá uvařit ze základních surovin?

14. srpen 2023 08:38

Charita v Hradci Králové pomáhá matkám samoživitelkám lépe využívat pomoc potravinové banky. Uspořádala proto pro ně soutěž ve vaření z darovaných surovin. Zapojilo se 12 žen, kterým Azylový dům v Hradci Králové poskytuje dočasné ubytování a také pomáhá s péčí o děti.

„Pojďte si taky vzít talířky a lžičky.“ Dvanáct různých pokrmů a každý z nich uvařil někdo jiný. V Azylovém domě pro matky s dětmi v Hradci Králové je už od rána rušno. Začala soutěž o nejlepší jídlo připravené ze surovin, které darovala potravinová banka. Výběr ingrediencí je tedy omezený.

Čtěte také

„Nikdy nevíme, co banka přiveze. Tím hlavním cílem bylo to, aby se klientky naučily vařit z toho, co je tady a teď, vysvětluje vedoucí azylového domu Kateřina Sochorová.

„Zelí je uvařené a spařené, do toho je taková nádivka z rýže, má tam být mleté maso, ale to nebylo, tak jsme tam daly vepřovou konzervu, kterou dostáváme v potravinové bance. Je to zalité rajčatovým protlakem a potom se to peče. Erika s Jitkou zvládly z omezeného množství surovin uvařit pokrm, na který jsou samy hrdé a kterému se mezi Romy říká holubky.

Příprava jim trvala téměř dvě hodiny. „Opravdu to splňuje plně naše kritéria a ještě je to takové tradiční jídlo, které se tady běžně nevaří, hodnotí pokrm Kateřina Sochorová, která se pro dnešní den stala i jednou z porotkyň.

Čtěte také

Spolu s ní zasedl v porotě i ředitel Oblastní charity v Hradci Králové Vojtěch Šůstek. Volba vítěze podle něj vůbec není jednoduchá. „Těžko se to hodnotí, protože skoro každému bychom dali plný počet bodů.

Mezi hodnocenými pokrmy jsou bramboráky, zeleninové saláty, pomazánky, polévky a nechybí ani sladká jídla. Porotci přidělují body nejen podle toho, jak jídlo chutná, ale i podle toho, jak vypadá. Ochutnávat a hodnotit ale mohou i sami soutěžící spolu s dětmi. „Nalepí si ke svému favoritu svoji nálepku, aby se také podíleli na hlasování.

Vyhrály bramboráky se zeleninovou směsí a kuchařka, která je připravila, za ně dostane ruční mixér. Ten jí poslouží při dalším vaření.

Spustit audio

Související