Dočkala se! V Mostě první pohárový triumf pro Cibulkovou, mezi muži obhájil Hradil

Pavel Hradil obhájil v Mostě prvenství na střední trati z loňského roku. Foto: Česká triatlonová asociace
ZLÍN - Tolikrát už byla první po plavání i cyklistice, na vítězství v pohárovém závodě se ale triatlonistce Markétě Cibulkové dlouho nedařilo dosáhnout. Dočkala se při Triatlonu Most, který se uskutečnil 13. srpna jako součást Českého poháru v dlouhém triatlonu. V závodě mužů zvítězil Pavel Hradil, který tak obhájil prvenství na střední trati z loňského roku.

Cibulková potvrdila své plavecké kvality – po 1900 metrech plavání v jezeře Most vbíhala do prvního depa s náskokem více než dvou minut na své soupeřky. „Plavání jsem si užila. Nejenže byla nádherně čistá voda, takže jsme viděly až na dno, ale i můj výkon pro mě byl překvapením. O týden dřív jsem totiž jela dlouhý triatlonu v Piešťanech, tak jsem nevěděla, co od sebe mohu očekávat,“ řekla po závodě Cibulková.

Během 90km cyklistické části si Cibulková vedení udržela, ale závodním polem se dopředu probíjela Anna Lottmann, která se posunula z osmé pozice až dopředu: do druhého depa přijela společně s Cibulkovou. „Z depa Anička vybíhala dříve než já a vypracovala si náskok. Na dvanáctém kilometru se mi ji ale přece jen podařilo předstihnout,“ popsala Cibulková, která proběhla po černém koberci v cílové rovince v čase 4:57:17. Stříbro patří Anně Lottmann, která ztratila pět minut, a bronz Daně Klempířové.

Ani jsem na vítězství neplánovala útočit, protože jsem věděla, že mám v nohách Slovakmana. Ale o to víc si ho teď vážím,“ dodala Cibulková, pro kterou je to první vítězství v sérii Českého poháru.

Závod mužů měl dlouho velmi jasný průběh. Pavel Hradil si vypracoval v plavecké části přibližně minutový náskok, který pak na kole navýšil na téměř šest minut. O druhé místo se po cyklistice dělili Jan Šneberger a Jakub Stádník.

Cyklistika se mi líbila. Ve srovnání s minulým rokem, kdy se jelo u jezera Matylda, byla kopcovitější, ale zábavnější. Navíc tu byl kvalitní, rychlý povrch. Takže za mě to byl posun vpřed,“ dodal Hradil. „Na běhu mi trochu docházela energie a s ohledem na další závody jsem se v tom dnešním vedru šetřil, ale pak mě začal rychle stahovat Jakub Stádník, takže ten konec byl náročnější,“ dodal Hradil, který zvítězil v čase 4:08:22.

Druhý Stádník nakonec zaostal o pouhých 19 vteřin a potvrdil tak své velké výkonnostní zlepšení v této sezoně. Třetí finišoval Jan Šneberger.

Český pohár v dlouhém triatlonu má teď před sebou už jen poslední z pěti závodů. Celý seriál uzavře Pilman, který se 26. srpna uskuteční také jako mistrovství ČR na střední trati.

Triatlon Most, 13. srpna 2023

Muži: 1. Pavel Hradil 4:08:22, 2. Jakub Stádník 4:08:41, 3. Jan Šneberger 4:09:53

Ženy: 1. Markéta Cibulková 4:57:17, 2. Anna Lottmann 5:02:20, 3. Dana Klempířová 5:09:54

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x