V horkých dnech není velký rozdíl mezi člověkem a psem. Co vadí nám, škodí i čtyřnohým kamarádům

14. srpen 2023

Veterinární radioporadna se zvěrolékařem MVDr. Václavem Bartošem na téma: léto se psem. Jsou tu opět horké letní dny a tak všem, kteří mají doma čtyřnohé miláčky, především pejsky, poradíme, co dělat a jak odolat letním nástrahám a vysokým teplotám. 

Václav Bartoš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co všechno může psům škodit v tomto horkém období?
Není velký rozdíl mezi člověkem a psem v těchto horkých obdobích, takže se stačí v podstatě zamyslet nad tím, co škodí nám a podobným způsobem se podle toho chovat i ke psu nebo kočce. Kočky si to většinou zařídí sami, tak spíše jde o pejsky. Tady je potřeba myslet za něj, protože psi kolikrát nemohou ovlivnit, když je někde necháme, přivážeme či zavřeme.

Čtěte také

Tady bych určitě zdůraznil, že nikdy v žádném případě nenechávat psa samotného v uzavřeném voze. To bývá často důvod k přehřátí. I za 10 minut nákupu je v autě na přímém slunci úplně jiná teplota, než když jste odcházeli. A z toho mohou nastat velké problémy.

Tedy když svítí sluníčko a je hodně velké teplo, hrozí přehřátí organismu u pejsků, stejně jako u lidí. A jsou psi, kteří jsou na to citlivější, jsou to všechny rasy s krátkým čumákem, takže typicky francouzský buldoček. Teď je to velmi populární plemeno.

Proč právě u těchto psíků dochází k přehřátí a těžko snášejí horka?
Všichni psi s krátkým čumákem mají vlastně takové pokroucené nosní cesty a většina z nich tím nosem nemůže vůbec dýchat, nebo velmi omezeně. Psi se ochlazují, na rozdíl od nás, sliznicemi. Tedy ventilací, kde proudí vzduch kolem sliznic. Proto, když vidíte psa, který rychle dýchá v horku, tak on se tím ochlazuje.

Při přehřátí je první pomocí dát psovi napít. A určitě bych vyhledal nějaké buď stinné místo nebo chladnější místnost.
MVDr. Václav Bartoš, zvěrolékař

Odpařování vody z povrchu s sebou vždy nese velké snížení teploty, proto se lidé potí, zvlhnou, odpařujeme se a tím se ochladíme. A psi mají pouze minimální potní žlázy a tuhle možnost nemají, takže zrychleně dýchají. A tato plemena, kterým se navíc špatně dýchá, tak u nich přehřátí je velkým nebezpečím.

Když už k tomu přehřátí dojde, co bychom my, jako páníčkové, měli udělat, abychom pejskovi pomohli?
Ještě zmíním, jak vypadají ony příznaky přehřátí. Těžké a zrychlené dýchání, může tam být až malátnost, psi se mohou začít motat, chybí jim jiskra v oku, mohou zvracet. Sliznice ze začátku bývají spíše vlhké, psovi najednou tečou sliny a vy nevíte proč. A pak v další fázi jsou sliznice suché a zarudlé.

Čtěte také

První pomoc je dát psovi napít. A určitě bych vyhledal nějaké buď stinné místo nebo chladnější místnost. Když je možnost, tak odejít z přímého slunce nebo z toho přehřátého prostoru. Ale při tom ochlazování pozor. Když to bude třeba pejsek kardiak nebo bude už starší, a vy ho ve stavu přehřátí polejete ledovou vodou, tak mu to naopak může způsobit nějaký kolaps.

Jinak samozřejmě namočení do vody má svůj význam, je to výborné i jako prevence. Když budete někde v teplém prostředí a bude tam voda, tak pejska namočte a on, jak je mokrý, tak ho to zase zchladí. Odpařování vody je nakonec pozitivní.

Stříhat nebo nestříhat pejsky v létě?
Tady asi není žádné obecné doporučení. Ale určitě je třeba si dát pozor u psů, kteří jsou bez kožního pigmentu. Jsou to často bílá plemena, která se běžně stříhají. Pokud ho vezmete opravdu v létě nakrátko, a půjdete s ním na přímé slunce, tak se mohou spálit. Kůže se může spálit podobně jako u člověka a to je velmi nepříjemné.

Čtěte také

A jak je to s tlapkami? Mohou si psi popálit tlapičky, když se budou procházet na rozpálené ploše?
U pejsků je to možné, už jsem se s tím několikrát setkal. Nedochází k tomu tak snadno, protože oni mají tlapku uzpůsobenou, mají na ní v podstatě takovou podrážku, někdy tomu říkáme, že mají takové přirozené boty, ale je to živá tkáň, i když je tam ztvrdlá kůže, která je má chránit. Ale když si představíte rozpálený písek na pláži a máte po něm přeběhnout, tak to není nic příjemného.

Typicky také asfalt nebo rozpálené chodníky, tak na to dávat pozor a lépe je vodit pejska ven v ranních nebo pozdních odpoledních či večerních hodinách.

Václav Bartoš a Lada Klokočníková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou veterinární poradnu se zvěrolékařem MVDr. Václavem Bartošem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související