Letní kino na Mariánském náměstí

Třetí ročník letního kina na Mariánském náměstí probíhá od července do začátku září 2023

Večerní posezení má výjimečnou atmosféru i tím, že jde o tzv. tiché kino. Diváci dostanou sluchátka, takže získají perfektní zvuk a projekce tím pádem nezpůsobí hluk svému okolí. Promítat se bude, až se setmí, tedy kolem deváté hodiny. Přijďte dřív, sluchátek je omezené množství. Kino je zdarma. Akci pořádají tvůrci filmového festivalu 3KinoFest ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. Filmy jsou uváděny v rámci iniciativy Moje Mariánské. Tři promítání v tomto týdnu nabídnou filmy Pouta, Zelenohorské události a Okupaci.

17.8. od 20:30 POUTA
Česko / Slovensko 2009, Radim Špaček, 140 min.Dosud vždy spolehlivý soudruh se náhle začne chovat podivně. Z jeho potlačovaných emocí se stane posedlost, ventilovaná brutalitou vůči okolí. Tedy nejen vůči Tomášovi, kterého posléze donutí k emigraci, ale i vůči Antonínově poddajné manželce a nakonec i vůči parťákovi, žoviálnímu fízlovi Martinu Husárovi. Muž si uvědomuje marasmus své existence, avšak kvůli pokřivenému charakteru se z něj nedokáže vymanit.

18.8. od 20:30 ZELENOHORSKÉ UDÁLOSTI
Polsko 2017, Rafał Bryll, 59 min.
Dokument s krátkými hranými pasážemi zobrazuje jeden z největších protestů v Polské lidové republice, které se udály v rozmezí let 1956 až 1970. „Zelenohorské události 1960″ je oficiální název akce ze dne 30. května 1960, během které obyvatelé polského města Zielona Góra bránili vlastním tělem místní katolický dům před polskou komunistickou policií.

19.8. od 20:30 OKUPACE

Česko 2021, Michal Nohejl, 98 min.
Ospalý večírek divadelních herců naruší návštěva nezvaného hosta. Opilý ruský důstojník přišel prodat kanystr benzínu, jenže obchod se zvrhne v závody v pití vodky a Rus, zaujatý nejen pohlednou Miladou, ale hlavně komickou zbabělostí všech přítomných mužů, se k odchodu nemá. Atmosféra houstne spolu s oblaky cigaretového dýmu, charaktery se lámou. Rus se skvěle baví až vytáhne zbraň… Hra se mění v past, hrdinové ve zbabělce a zbabělci v hrdiny.

Hrají: Martin Pechlát, Cyril Dobrý, Antonie Formanová, Pavel Neškudla, Tomáš Jeřábek, Otakar Brousek a Aleksey Gorbunov.

MAG#art2friends