Lze urychlit metabolismus? Část 1.

Autor: Dušan Synek

 

Poměrně často probírané téma, nemyslíte? Když jsem tuhle frázi zadal do strýčka googla, tak mi vyskočilo bambilion odkazů na různých stránkách. Ať už se jednalo o stránky, které byly zaměřené vyloženě na fitness tematiku, nebo o různé webové portály pro maminky po porodu, začínající cvičence, nebo se jednalo třeba o běžně známé internetové portály. Prostě je toho všude kotel. Jednu okolnost mají však tyhle publikované články vždy stejnou. Jsou to špatné informace. Lidé si myslí, že když budou dělat nějaké jednoduché triky, dodržovat snadná pravidla, nebo provádět nějaké voodoo šamanské rituály, tak budou schopni jejich metabolismus nakopnout tak, že bude spalovat jako Boeing 737. Jenže to se opravdu pletou.

Lze opravdu ovlivnit rychlost našeho metabolismu a tím si dovolit jíst více jídla?  Možná ano, ale jsou to opravdu jen řády desítek kalorií což je, dovolím si tvrdit, zanedbatelné množství. To už větší službu vykoná, pokud vyjdete schody v paneláku.

Možná by se ještě slušelo napsat, co metabolismus je, ať v tom máme jasno. Chápu, že ti z vás, kteří se ve fitness, nebo jídle pohybují dlouho, mají tohle v malíčku a mohli byste z toho maturovat, ale berme ohled také na ty, kteří se s tímto pojmem setkali nyní prvně, nebo dosud neví, co si pod tím představit.

  Metabolismus – jedná se o látkovou a energetickou výměnu, příjem a zpracování živin. Metabolismus v sobě zahrnuje přeměny produktů trávení na odpadní látky, nebo výstavby nových, pro život důležitých sloučenin.

  

  1. a) látkový metabolismus: zajišťuje stálý transport látek, jejich rozklad, zisk stavebních látek, či jejich úplný rozklad na látky odpadní.

Látkový metabolismus zahrnuje dva procesy:

- anabolické: vytváření složitějších látek (například bílkoviny z aminokyselin). Tento proces potřebuje jistou část energie, bez které se jev neuskuteční.

- katabolické: vytváření jednoduchých látek z látek složitějších (klidně si představte opačný jev – tedy rozklad bílkovin na aminokyseliny). Jedná se o procesy, pro které tělo dokáže využít vlastní zdroje energie.

  1. b) energetický metabolismus: zajišťuje uvolňování a spotřebu energie. Rozkladem chemických sloučenin (například: bílkoviny, sacharidy a tuky) se využívá energie pro jiné reakce, které

vyžadují energii.

Celkový energetický metabolismus = součet přijaté energie – součet energie vydané.

Dále máme také pojmy, jako například bazální metabolismus, klidový metabolismus, a podobně. Ale do takovejch hlubin se ponořovat nebudem, páč by ten článek byl fakt na dlouho a unudil vás k smrti. To by bylo teda celkově k potřebným definicím metabolismu asi vše a teďka se pojďme podívat na ty super urychlovače metabolismu, které nám umožní jíst více (mrk mrk).

Extrifit Enzy 7! Digestive Enzymes 90 cps

Vynikající pomocník pro dokonalé trávení všech živin. Bílkovin, sacharidu i tuku. Enzy 7! Digestive Enzymes je naprosto unikátní a nejúčinnější produkt svého druhu. Tento výrobek Vás zbaví zažívacích obtíží. Obsahuje komplex 7 trávicích enzymů pro lepší trávení bílkovin, sacharidů a tuků. Obsahuje enzymy papain, alfa-amylázu (Aspergillus oryzae), bromelain, laktázu (Aspergillus oryzae), celulázu (Trichoderma reesei), neutrální proteázu (Bacillus licheniformis) a lipázu (Aspergillus aryzae).

1) Pití studené vody: Tenhle bod je jedna z mála výjimek, které bych mohl vypíchnout za „účinné“. Ale pokud byste od téhle super tajné metody čekali nějaké slibné výsledky, zasejc tak světové to nebude. Sklenice s obsahem ledové vody o 250 mililitrech spálí okolo 8kcal. Takže s každou vypitou sklenicí ledové vody se můžete těšit 8 spálených kalorií. Jak to funguje? Úplně jednoduše. Vaše tělo vynaloží vlastní energii k tomu, aby tu ledovou vodu ohřálo na tělu vlastní teplotu. Je to strategie, která vám může vopravdu, ale jen vopravdu malinko pomoct. V letních dnech jde ta konzumace vody sama, ale pokud byste chtěli tuhle strategii používat v zimních měsících… budu vám přát hodně štěstí. Asi bych zvážil, jestli mi těch 8kcal stojí za to, abych v Lednu klepal ještě větší kosu, skrze konzumaci ledové vody. Jo a taky dopředu říkám, že je třeba tu vodu konzumovat ČISTOU aka bez cukrů. Pokud byste lemtali ledovou colu, fantu, sprite, nebo podobné dobroty, moc vám to nepomůže.

2) Zelený čaj: Tady jsem si dovolil zabrouzdat trošku do vědeckých studií, abych nečetl jen nějaké babské rady. Ze 4 vědeckých studií pouze 1 potvrdila jistý efekt na vyšší spalování energie. Když jsem se do toho ponořil trošku hlouběji, tak z toho nakonec vyšlo, že studie byla pouze na 10 lidech a trvala 24 hodin, takže bych z toho moc ve velkém hajpu nebyl. Navíc i na těch 10 lidech to bylo opět zanedbatelné množství spálené energie, které zelený čajda poskytl. Takže můj závěr je asi takový, že pokud máte rádi zelený čaj, určitě ho konzumujte i nadále, jelikož konzumace zeleného čaje má blahodárné účinky na lidský organismus. Ať už se jedná o zdravotní benefity, poskytnutí nabuzení organismu, nebo prosté chuti… určitě si ho dopřávejte i nadále. Jo a prosím vás všechny, když mluvím o zeleném čaji, myslím tím kvalitní sypaný čaj (nejlépe čajové lístky). Žádné ty srajdy, jako je Jemča, Darjeelink, Pickwick a podobně, kde jsou jenom ty zbytky a pro tělo to udělá opravdu 00 nic. * Takový tip pro horké letní dny : Konzumace zeleného čaje ochlazuje organismus.

3) Ostré jídlo: Nebo spíš teda přísady a koření, jako například chilli, zázvor, citronová tráva, česnek, pepř a tak dále. Vědecké studie potvrdily efekt kapsaicinu u lidí, kteří ho konzumovali dlouhodobě. Je ale potřeba říct, že ty subjekty, které kapsaicin konzumovali, měli přes BMI 25 (tedy nadváha). V případě 0.5g chilli papričky to bylo přibližně 15kcal spálené energie navíc. Co se mě konkrétně týče, já bych neviděl přidaný benefit v tom kapsaicinu, ale spíš v ohledu na konzumaci jídla. Co tím myslím? No… čím více ostré jídlo konzumuju, tím pomaleji ho jím, tím více to jídlo vnímám, zaznamenávám dřívější pocit sytosti a možná u toho vypiju i sklenici ledové vody (8kcal spálené energie navíc :-D).

  

4) Sauna: Sedíte v sauně, je vám sakra velký horko a přes kapky potu skoro nevidíte. Přesýpací hodiny ještě nejsou ani v polovině, ale už byste tu saunu nejraději opustili. Nejsem žádná bábovka, to zvládnu do tý doby, než se ty přesýpací hodiny dosypou do konce. I kdybych tady měl chcípnout, ale dřív prostě neodejdu. Vidíte se v tom? Krom masochistického požitku a blahodárných účinků na organismus byste možná čekali nějaký ten tuk spalující benefit. Do jisté míry ano, ale jako tomu bylo již v předchozích „strategiích“ tak od toho nečekejte zázraky. Jedna studie pocházející z Japonska datována roku 1995 zjistila, že sauna zvyšuje spotřebu kyslíku a srdeční tep o 20-25%. Pokud bychom to převedli do praxe, bude to vypadat tak, že 80kg jedinec spálí 19kcal po dobu 10 minut posezení v sauně. Pokud budete sedět v obejváku a dívat se na telku, tak váš organismus přirozeně spálí 14kcal za 10 minut. Sakra velkej rozdíl těch 5kcal, nemyslíte? Pokud bychom teda měli saunu kategorizovat do nějakých speciálních technik pro zrychlení organismu, určitě bych to nebral s velkou váhou. Saunu pro blahodárné účinky na organismus, pro váš dobrý pocit, nebo sociální vyžití zajisté, ale brát to jako účinnou metodu pro zrychlení metabolismu… to určitě ne. Jo a pokud byste si přecejen připadali o něco vyrýsovanější, nebo vypadali lépe, tak je to skrze úbytek vody z podkoží. Tento efekt ale není trvalý, bohužel, a po nějaké době se to zase vrátí zpět.

5) Otužování: V jednu dobu bylo otužování fakt hodně populární a kdo se nerozmáčel v ledové vodě, nebyl IN. Nejvíc to frčelo asi v té době temna, která byla v období Corona-virové krize. Na internetu bylo bambilion článků a všude, kam jste se podívali, bylo téma otužování. Jednu dobu mě to až obtěžovalo, protože mi to připomínalo moje začátky s cvičením. Když jsem s tím cvičením začínal (a to fakt nejsem vůbec starej), tak to bylo absolutní tabu a všichni na mě a mé „gym bros“ koukali jako na ty blázny, kteří si huntují tělo a dobrovolně se mrzačí. BUM a po pár letech je to mainstream a kdo dneska necvičí, tak je vodpískanej. Jako přes kopírák je to s tím otužováním. Když jsem s tím před pár lety začínal, tak jsem byl zasejc magor, kterej dobrovolně chodí do ledové vody a morduje se, když si na tom kohoutku může nastavit teplou. Nenapadl mě na to lepší argument než ten, který byl v seriálu Comeback (když Lexa a Saša zjistili, že přepnutím kohoutku z modré na červenou se nepustí plyn, ale teplá voda). Ale pojďme už na to samotné otužování. Pokud se budete namáčet v ledové vodě (otužovat), zvýší se vaše spotřeba kyslíku a začnete se třást (což značí zvýšení metabolismu). Jenže to zvýšení metabolismu z mého pohledu fakt nestojí za to, abyste trpěli jen pro efekt „spalování tuků skrze zvýšení metabolismu“. Pokud budete ležet po krk ve vaně s ledovou vodou a vydrželi byste to heroických 10 minut, spálíte během těch 10 minut 28kcal. Vyjeďte si o pár řádků výš, kde jsem psal, že pokud budete v klidu a pohodě sedět v obýváku u televize, spálíte za 10 minut 14 kcal. No a teďka si položte otázku, zdali vám to za těch pár kcal navíc stojí, když budete brát v potaz jen to „urychlení metabolismu.“ Otužování je opravdu skvělá věc, která má pro lidský organismus mnoho benefitů a blahodárných účinků. Nicméně podstupovat ji za účelem urychlení metabolismu, tedy spalování tuků, za mě určitě ne.

6) Budování svalů: Už jste určitě někde slyšeli, že čím více svalů máte, tím více energie v klidovém režimu, ale také při fyzické aktivitě spálíte. Což také koreluje s faktem, že svaly spalují více energie, než tuk (přibližně 3x více). Opět pro převedení do praxe – 0,5kg tuku za den spálí 2kcal, kdežto 0,5kg svalu za den spálí 6kcal. Teďka si dovolím uvést celý tento poměr do praxe, proto čísla, která zde použiju, budou brána jen jako opravdu hrubý nástřel. Ale budete si to na konci moci spočítat sami.

Řekněme, že jste jedinec, který teprve začíná se zvedáním činek v posilce a za 5 let na sebe naplácáte 15kg svalů. Předtím, než jste na sebe naplácali těch 15kg svalů jste jako normální jedinec měl denní příjem okolo 2500kcal denně. Nyní, co na sobě máte těch 15kg svalů spalujete o 180kcal denně více, což je poměrně znatelné množství energie, které si za ten den můžete dovolit v jídle. Proto bych zařadil budování svalů (tedy aktivní hmoty) do pomyslné kolonky FUNKČNÍ. Akorát to zabere nějaký čas a musíte být trpěliví.

  

7) Reverzní dieta: Opět velmi oblíbené téma, které za poslední dobu neskutečně nabírá na popularitě. Pokud by někdo nevěděl, co to reverzní dieta znamená, určitě na blogu extrifit najde článek, který se této tematice věnuje. Velmi zjednodušeně řečeno to však můžete vyvodit ze samotného názvu (postupné a kontinuální navyšování kalorií) – za účelem „přestavět a urychlit“ váš metabolismus. V tomhle ohledu si nejsem tak úplně jistý, zdali je reverzní dieta opravdu třeba. Jistě, někteří fitness trenéři, koučové a guru na tuto strategii nedají dopustit a se svými svěřenci tuhle strategii podstupují po jakýchkoli závodech (kterým předcházela přísná dieta – tedy velmi nízký příjem kalorií na den). Ale nemyslím si, že je to pomalé navyšování po 50-100kcal po týdnech třeba. Opravdu bohatě postačí, když se po vaší dietě vrátíte na váš běžný příjem kalorií pro udržení VAŠÍ NYNĚJŠÍ HMOTNOSTI. Kalorie, které jste konzumovali pro udržení vaší váhy před dietou budou vyšší než nyní, jelikož vaše celková tělesná váha klesla. Jak jsem psal výš, tak i tuky spalují nějaké kalorie, což znamená, že před dietou jste měli - pravděpodobně – více tuků a možná jste také za tu dietu spálily nějaké svaly, které jsou metabolicky aktivní. Proto je nutné si vypočítat váš energetický příjem pro udržení hmotnosti takové, kterou máte po dietě, nikoli vypočítat příjem pro váhu, kterou jste měli před dietou. No a poté, co se dostanete na váš energetický příjem, při kterém udržujete vaši váhu stabilně, si můžete dovolit experimentovat s navyšováním kalorií a hledat vaší maximální hranici tohoto příjmu. Vím, že se to může zdát trošku složité, ale opravdu není. |Váš energetický příjem v kcal pro udržení hmotnosti není jedno dané číslo, ale je to rozmezí, nebo taky hranice, která má začátek (nejnižší množství kcal) a konec hranice (nejvyšší možné množství kcal). Vy si po dietě spočítáte váš energetický příjem v kcal pro vaší nynější hmotnost a na tomto bodě setrváte nějakou dobu, než se vaše váha ustálí (budete vědět, že kcal, které konzumujete jsou v normě) a poté budete postupně přidávat kcal do té doby, než začnete na váze přibývat. Takhle zjistíte vaší maximální hranici pro rozmezí energie, kterou můžete za den pozřít a bejt v cajku s vaší váhou. Snad jsem to vysvětlil nějak… polopaticky a smysluplně.

Vzhledem k tomu, že mám připravených ještě pár dalších „strategií“ a tenhle článek už začíná být dlouhý jako můj nákupní seznam na týden, bych článek rozdělil na 2 části. Tu první máte naservírovanou tady a na druhou se můžete „těšit.“ Pokud vás článek zaujal, možná trošku pobavil a zajímá vás víc, tak další část písnu taky. Pokud vás tohle téma moc netankuje, tak alespoň víte, že další část číst nemusíte.

Extrifit Protein Break! 900 g

Naprosto dokonalé komplexní jídlo se zastoupením 27,8 g whey proteinu ve 100 g.