Jaroslav Hašek šel od vlaku do Lipnice nad Sázavou cestou plnou hospod. Dnes tudy vede jeho stezka

15. srpen 2023

Slavný autor Dobrého vojáka Švejka, spisovatel Jaroslav Hašek, prožil poslední dva roky svého života v Lipnici nad Sázavou. Na Vysočinu, konkrétně do nejbližší vlakové stanice ve Světlé nad Sázavou přijel v srpnu 1921. Odtud ho čekala cesta pěšky do 11 kilometrů vzdálené Lipnice. Dnes právě tudy vede Haškova naučná stezka.

25. srpna 1921 přesně ve dvanáct hodin a třicet sedm minut vystoupil z vlaku ve Světlé nad Sázavou Jaroslav Hašek s přítelem, malířem Jaroslavem Panuškou. Oba mířili do Lipnice nad Sázavou, kterou Panuška už nějaký čas znal. „Údajně Panušku přesvědčil Franta Sauer, aby sem Haška vzal. Hašek se Sauerem vydávali Švejka a Franta Sauer si postěžoval, že Hašek píše pomalu, že tráví moc času v hospodě,“ říká historik havlíčkobrodského muzea Martin Firon. Jaroslav Hašek v Lipnici Švejka sice dopsal, ale hospody navštěvoval stále.

Trasa ze Světlé nad Sázavou do Lipnice nad Sázavou je dlouhá jedenáct kilometrů. Hašek s Panuškou šli pěšky a trvalo jim to skoro dvanáct hodin. Na cestě totiž potkali a nejspíš i navštívili sedmnáct hospod. Je třeba říct, že většina z nich byla ve Světlé. Z těch ostatních dnes zbyla jen hospoda v Dolním Městě.

„Je to hospoda U Muchů. O Dolním Městě Jaroslav Hašek prohlásil, že tady stavějí baráky z horkých cihel. Za každé roční doby chytí nějaké stavení a vyhoří do základů. A odtud se začíná rozkládati kraj zamořený kořalkou,“ říká Martin Firon.

Hašek je v Lipnici všudypřítomný

Haškův hrob zdobí i sklenice piva

Stezka má sedm zastavení, na kterých se turisté dozvědí další zajímavosti z Haškova života na Lipnici a poznají osobnosti, které ho při pobytu provázely. Nejatraktivnějším místem stezky je samotná Lipnice nad Sázavou. Stopy Jaroslava Haška jsou tam patrné na každém kroku.

Hrob Jaroslava Haška

Prvním místem, které tehdy při svém příchodu navštívil, byla restaurace U České koruny. Díky potomkům Jaroslava Haška funguje dodnes. Za návštěvu stojí lipnický hrad s Haškovou komůrkou, Haškův domek, kde i zemřel, a v neposlední řadě jeho hrob na místním hřbitově. „K Haškově poctě se dává pivo i na jeho hrob,“ dodává historik. V době naší návštěvy stála na náhrobku kytice v láhvi od rumu.

Spustit audio