Dočkala se! V Mostě první pohárový triumf pro Cibulkovou, mezi muži obhájil Hradil

Dočkala se! V Mostě první pohárový triumf pro Cibulkovou, mezi muži obhájil Hradil

Tolikrát už byla první po plavání i cyklistice, na vítězství v pohárovém závodě se ale triatlonistce Markétě Cibulkové dlouho nedařilo dosáhnout. Dočkala se při Triatlonu Most, který se uskutečnil 13. srpna jako součást Českého poháru v dlouhém triatlonu. „Hodně si toho vážím,“ usmívala se v cíli. V závodě mužů zvítězil Pavel Hradil, který tak obhájil prvenství na střední trati z loňského roku.

Cibulková potvrdila své plavecké kvality – po 1900 metrech plavání v jezeře Most vbíhala do prvního depa s náskokem více než dvou minut na své soupeřky. „Plavání jsem si užila. Nejenže byla nádherně čistá voda, takže jsme viděly až na dno, ale i můj výkon pro mě byl překvapením. O týden dřív jsem totiž jela dlouhý triatlonu v Piešťanech, tak jsem nevěděla, co od sebe mohu očekávat,“ řekla.

Během 90km cyklistické části si Cibulková vedení udržela, ale závodním polem se dopředu probíjela Anna Lottmann, která se posunula z osmé pozice až dopředu: do druhého depa přijela společně s Cibulkovou. „Z depa Anička vybíhala dříve než já a vypracovala si náskok. Na dvanáctém kilometru se mi ji ale přece jen podařilo předstihnout,“ řekla Cibulková, která proběhla po černém koberci v cílové rovince v čase 4:57:17. Stříbro patří Anně Lottmann, která ztratila pět minut, a bronz Daně Klempířové.

„Ani jsem na vítězství neplánovala útočit, protože jsem věděla, že mám v nohách Slovakmana. Ale o to víc si ho teď vážím,“ dodala Cibulková, pro kterou je to první vítězství v sérii Českého poháru.

Závod mužů měl dlouho velmi jasný průběh. Pavel Hradil si vypracoval v plavecké části přibližně minutový náskok, který pak na kole navýšil na téměř šest minut. O druhé místo se po cyklistice dělili Jan Šneberger a Jakub Stádník.

„Cyklistika se mi líbila. Ve srovnání s minulým rokem, kdy se jelo u jezera Matylda, byla kopcovitější, ale zábavnější. Navíc tu byl kvalitní, rychlý povrch. Takže za mě to byl posun vpřed,“ dodal Hradil.  „Na běhu mi trochu docházela energie a s ohledem na další závody jsem se v tom dnešním vedru šetřil, ale pak mě začal rychle stahovat Jakub Stádník, takže ten konec byl náročnější,“ dodal Hradil, který zvítězil v čase 4:08:22. 

Druhý Stádník nakonec zaostal o pouhých 19 vteřin a potvrdil tak své velké výkonnostní zlepšení v této sezoně. Třetí finišoval Jan Šneberger.

Český pohár v dlouhém triatlonu má teď před sebou už jen poslední z pěti závodů. Celý seriál uzavře Pilman, který se 26. srpna uskuteční také jako mistrovství ČR na střední trati.

Výsledky

Triatlon Most, 13. srpna 2023

Muži: 1. Pavel Hradil 4:08:22, 2. Jakub Stádník 4:08:41, 3. Jan Šneberger 4:09:53

Ženy: 1. Markéta Cibulková 4:57:17, 2. Anna Lottmann 5:02:20, 3. Dana Klempířová 5:09:54

Kompletní výsledky najdete zde.