FAMU Four představuje čtveřici filmů, které obletěly svět

Čtvrtý ročník FAMU v kině, distribučního projektu Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze prezentující studentskou tvorbu divákům v kinech po celé České republice, se letos strukturálně proměnil a rozšířil z jednoho na tři tematická pásma. První z nich názvané FAMU Four se v kinech představí již 31. srpna a nabídne čtyři výrazné studentské počiny úspěšné v Česku i zahraničí. Distributorem pásma je společnost Pilot film. 

Světová premiéra v Cannes, semifinále Student Academy Awards, finále prestižních britských cen BAFTA, Zvláštní uznání na Berlinale – těžko by diváci letos v kinech hledali české filmy, které zaznamenaly takové světové úspěchy, jako ‚kraťasy‘ z pásma FAMU Four. Tato úspěšná čtveřice potvrzuje, že je to právě studentská tvorba z FAMU, která reprezentuje českou kinematografii na nejprestižnějších filmových událostech v zahraničí. Filmy však nespojují pouze úspěchy u filmových kritiků. Pojí je rovněž samotné téma – ve všech dílech sledujeme příběh (většinou ženské) hlavní protagonistky, která se vypořádává s hraniční životní situací. Pásmo o délce 60 minut letos připravila studentka druhého ročníku magisterského programu na katedře produkce Beata Mrazíková ve spolupráci s festivalovou koordinátorkou Alexandrou Hroncovou.

Jedním ze snímků, který se v pásmu divákům představí, je ambiciózní surrealistické drama držitelky studentského Oscara Darii Kashcheevy Electra, který režisérka jako svůj absolventský film na katedře animované tvorby připravovala dva roky. Sledujeme v něm příběh mladé ženy, která se introspektivním zkoumáním vlastních vzpomínek snaží vymezit vůči své matce a pochopit komplikovaný vztah k otci. Znepokojivý a po audiovizuální stránce působivý film zpracovaný formou stop motion animace měl světovou premiéru v soutěži La Cinef (dříve Cinéfondation) na filmovém festivalu v Cannes a probojoval se do finále prestižních cen udělovaných britskou filmovou akademií The Yugo BAFTA Student Awards. Producentem filmu je společnost MAUR film a vznikl v česko-slovensko-francouzské koprodukci FAMU, Artichoke a Papy3D. 

Na festivalu v Cannes měl svou světovou premiéru i absolventský film Osmý den režiséra Petra Pylypčuka z katedry režie sledující mladou dívku na útěku z autoritářského společenství. Drásavé drama o střetu touhy po nezávislosti a projevů svobodné vůle s prostředím autoritářské náboženské sekty vychází z osobní zkušenosti samotného režiséra. Část jeho rodiny jsou totiž příslušníci radikální křesťanské sekty. Producentem filmu je společnost Perfilm a koproducenty FAMU a Česká televize. 

O smutku z nečekaného odchodu zvířecího přítele vypráví animovaný film Phillipa Kastnera Deniska umřela, který vznikl jako cvičení v druhém ročníku na katedře animované tvorby. Snímek si odvezl Zvláštní uznání z prestižní dětské sekce Generation KPlus na Berlinale i cenu za Nejlepší český studentský film z festivalu Anifilm a od své únorové premiéry se podíval již na více než dvacítku festivalů po celém světě včetně prestižních festivalů filmů v Annecy, Ottawě či Pučchonu.

Posledním snímkem, který se v pásmu představí, je animovaný dokument Natálie Durchánkové Přes střepy. Niterná sonda do duše ženy snažící se vyrovnat s traumatem znásilnění a pokusem o vraždu je výjimečným zpracováním tohoto těžkého tématu v českém filmu. Snímek se jako jeden ze sedmnácti filmů v kategorii dokument dostal do semifinále Student Academy Awards, nominace budou vyhlášeny na přelomu srpna a září.

„Čtyři filmy představující se českému publiku v kinodistribuci vyčnívají v kontextu současné české produkce vrstevnatým zpracováním obtížných, zároveň však univerzálně srozumitelných témat, jakými jsou třeba traumatické zkušenosti z dětství nebo dospívání. Vidíme, že v České republice můžeme očekávat vlnu režisérů a režisérek, kteří se nebojí zpracovávat osobní zkušenost podobou srozumitelnou i za našimi hranicemi. Filmy zároveň ukazují estetickou odvahu a novost. Právě výrazová svoboda a zároveň koncepční promyšlenost jsou hodnoty, k nimž vedeme naše studující,” doplňuje k pásmu děkanka FAMU Andrea Slováková. 

V rámci projektu FAMU v kině se na sklonku roku do kin podívá i pásmo FAMU Dětem zaměřující se na nejmenší diváky a pásmo FAMU Gold ohlížející se za černohumornými perlami jako je Furiant či Happy End. 

FAMU Four

2023 | 60 minut | premiéra: 31. 8. 2023


Režie: Phillipe Kastner, Petr Pylypčuk, Natálie Durchánková, Daria Kashcheeva

V pásmu FAMU Four se seznámíte s tvorbou mimořádně talentovaných tvůrkyň a tvůrců, kterým patří budoucnost českého filmu. Čtvrtý ročník projektu FAMU v kině opět ukazuje, jak se naše kinematografie prezentuje na nejznámějších světových festivalech. Díla spojují nejen mezinárodní úspěchy, ale také motiv, který čeká na objevení. Animovaný snímek Deniska umřela byl uvedený na festivalu Berlinale, kde obdržel Zvláštní uznání. Vypráví o chlapci, kterého zaskočí ztráta domácího mazlíčka. Zjišťuje, že fenka Deniska ho ale vlastně neopustila. Osmý den, který měl premiéru na festivalu v Cannes, sleduje vzdorovitou dívku, která se rozhodne utéct z náboženské sekty. Intimní drama citlivě ukazuje dilema a překážky, s kterými se hrdinka vyrovnává. Stále populárnější formu animovaného dokumentu zastupuje emocionální dílo Přes střepy. Založeno je na skutečném příběhu ženy, která přežila sexuální napadení. Na Oscara nominovaná autorka Daria Kashcheeva se představí divokým sestupem do podvědomí Electra. Film, který byl rovněž uvedený v Cannes, je temně snovým i moderním pojetím starověkého mýtu.

MAG#art2friends