Vzpomínka na horníky z Pluta

0
567
V září si hornická i široká veřejnost připomene jednu z největších hornických tragédií novodobé historie v severočeském revíru, k níž došlo v roce 1981 na Dole Pluto II v Louce u Litvínova. Vzpomínkový akt se uskuteční 1. září od 15:30 hodin u pomníku důlní katastrofy v Litvínově (nedaleko Scholy Humanitas).
3. září 1981 nastal pro celý severočeský hnědouhelný revír tragický den, kdy na hlubinném dole Pluto II v Louce u Litvínova přišlo o život při výbuchu uhelného prachu a následném požáru 65 horníků, mezi nimi 15 báňských záchranářů. Byla to jedna z největších hornických tragédií ve 20. století na severu Čech, při níž vedle ztráty životů a zranění horníků došlo k hmotným škodám přes 50 miliónů korun na zařízení dolu a nákladech na likvidaci následků nehody.
Při příležitosti výroční této tragédie se v Litvínově u pomníku každoročně koná malý pietní akt, na němž se schází příbuzní a kamarádi zahynulých horníků a zástupci důlních společností a havířských spolků a představitelé měst. Letos se uskuteční v pátek 1. září od 15:30 hodin.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!