Památkáři oceňují zdařilé rekonstrukce, na jihu zaujaly dva kostely

  16:58
Do nominace o cenu Památky děkují postoupily dva projekty z jihu Čech - obnova a restaurování hradního kostela svatého Prokopa ve Strakonicích a objev a restaurování nástěnných maleb v kostele svatého Petra a Pavla ve Strýčicích na Českobudějovicku. Veřejnost může pro své favority hlasovat do konce září.

Kostel svatého Petra a Pavla ve Strýčicích na Českobudějovicku je nominovaný na cenu Památky děkuji. | foto: Michal Bělský, MF DNES

Cenu uděluje Národní památkový ústav (NPÚ) ve snaze zhodnotit a vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili. Vítěze vyhlásí při galavečeru 28. listopadu.

Kostel svatého Prokopa ze 13. století je součástí národní kulturní památky Strakonický hrad. V letech 2020 až 2022 se dočkal rekonstrukce. Opravy se dotkly nejen krovů, střechy a fasády, ale i interiéru kostela včetně mobiliáře.

„V kněžišti se podařilo odhalit zazděné gotické výklenkové sedadlo a pod kruchtou vrstvu maleb ze 13. století, které překryla renesanční dekorativní výmalba,“ sděluje Roman Lavička z NPÚ.

Na jižní stěně lodi kostela restaurátoři odkryli renesanční nástěnné malby znázorňující zmrtvýchvstání Krista, Poslední soud, svatého Jiří bojujícího s drakem a Nejsvětější Trojici. K nim roku 1559 přibyl soubor původně šesti malovaných postav zemských patronů završený Nejsvětější Trojicí.

„Zrenovovat restaurátoři museli i barokní oltáře, varhany, chórové lavice z roku 1530 a sochy světců, které se staly základem nové expozice instalované ve věži kostela,“ doplňuje Lavička. Ocenění za opravu kostela mohou získat Římskokatolická farnost Strakonice a Českobudějovické biskupství.

Gotický kostel svatého Petra a Pavla ve Strýčicích skrýval cenné nástěnné malby z první poloviny 14. století. V letech 2021 a 2022 je při rekonstrukčních přípravách restaurátoři identifikovali a odkryli.

Varhany při opravě rozebral na sto tisíc dílů, zabralo mu to dva roky

„Převažující část výzdoby se nachází kolem zazděného severního okna a tvoří ji dva pásy s výjevy mučení apoštolů, ve vrcholu se nalézá polopostava archanděla s rozepjatými křídly,“ popisuje Roman Lavička.

Restaurátoři objevili také pozůstatky dvou románsko-gotických okének. „Velké překvapení představoval nález pozůstatku dřevěného okenního rámu ze 13. století, který lze z hlediska poznání stavební technologie považovat za unikátní,“ upřesňuje památkář.

Nalezené malby podle něho významně rozšířily znalosti nejen o umění lucemburské doby na jihu Čech, ale umožnily upřesnit vývoj stavby i doložit dobovou liturgickou praxi. O cenu za objev roku se uchází Spolek na obnovu kostela ve Strýčicích.

24. listopadu 2022

Autor: