Hlavní obsah

Bývalý pětibojař Bártů obdržel Řád britského impéria za přínos britskému sportu

Bývalý moderní pětibojař Jan Bártů dnes obdržel Řád britského impéria (MBE) za přínos britskému sportu. Dvojnásobný olympijský medailista z letních her v Montrealu 1976 převzal ocenění na slavnostním ceremoniálu v pražském Thunovském paláci od britského velvyslance v Česku Matta Fielda.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý moderní pětibojař a pozdější trenér Janu Bártů převzal z rukou britského velvyslance v ČR Matta Fielda Řád britského impéria

Článek

Bártů v roce 1998 založil Národní tréninkové centrum moderního pětiboje na univerzitě v Bathu. Británie pod jeho vedením získala od roku 2000 na olympijských hrách sedm medailí, z toho tři zlaté.

"Je to ocenění nejpodstatnější části mého profesionálního i osobního života. Začínal jsem jako trenér v Praze ve Spartě, pak jsem se přesunul na místo středního trenéra, kde jsem byl do roku 1990. Pak jsem dostal zaměstnání v Mexiku, kde jsem byl jako hlavní trenér pět let, a ve Spojených státech amerických tři a půl roku," řekl osmašedesátiletý Bártů v rozhovoru s ČTK.

"Následně jsem se přemístil do Británie, kde jsem zůstal 24 let. Tam byla největší část mého profesionálního života. Pro mě je vyznamenání uznání za roky, kdy se věci dařily, ale i nedařily, to je třeba otevřeně si přiznat. Nakonec jsme se ale vždycky jako program dostali do situace, kdy jsme splnili výkonnostní cíle a dovezli jsme medaile. Celý systém se nám podařilo vybudovat tak, že pokračuje dál bez jakýchkoli problémů i po mém odchodu," uvedl někdejší šéftrenér britské reprezentace.

Na olympiádě v Montrealu v soutěži jednotlivců získal bronz a v družstvu s Jiřím Adamem a Bohumilem Starnovským stříbro. "Změní vám to život. Když vyhrajete olympijskou medaili, ať už je to v jakémkoli sportu, je to životní změna. Ten moment, kdy jste na stupni vítězů, jde s vámi. Nejen že pro sportovce je to vyvrcholení sportovního života, ale dá vám to start i do soukromého života po skončení kariéry. Vidím to u britských medailistů, všichni jsou úspěšní, všem se daří i poté, co skončili," prohlásil Bártů. Pod pěti kruhy startoval i o čtyři roky později v Moskvě, kde v závodu družstev skončil šestý a v soutěži jednotlivců šestnáctý.

Věří, že čeští pětibojaři mají v příštím roce na olympiádě v Paříži šanci na medaili. "Tým má v sobě sílu, vždycky to byl mužský tým, ale i mezi ženami mají poměrně slušné závodnice. Všechny nejlepší sportovce mají v Dukle Praha, jsou podporovaní z armádní strany, zjednodušuje jim to hodně život, na Dukle mají perfektní středisko. Věřím, že mají možnost vyhrát olympijskou medaili," mínil Bártů.

Reklama

Související témata: