Nebezpečný sen

vezenkyne-nahled
Asi každý sní nějaký svůj sen a vyhlíží, jestli se mu jej v budoucnu podaří naplnit. Jenže snažit se toho dosáhnout navzdory nepříznivým okolnostem může být i nebezpečné!

Amelie snila o tom, že vystuduje práva a bude pomáhat takovým lidem, jako byl její otec, v boji za spravedlnost. On se odškodnění za smrt své manželky nedožil – spor s nemocnicí a jeho vlastní nemoc z něj navíc vyčerpaly veškeré úspory. Když zemře, je šestnáctiletá Amelie odkázána jen sama na sebe.

Takovou hlavní hrdinku má thriller z pera B. A. Paris s názvem Vězenkyně. Je to již šestý román z pera britsko-francouzské autorky. Po šokujícím příběhu Za zavřenými dveřmi, znepokojujícím románě V pasti lží, poněkud zamotaném Přiveď mě zpátky, rodinné tragédii v knize Dilema a napínavé Terapii přichází autorka s vyprávěním, které opět pocuchá čtenářovy nervy.

Už začátek knihy není nic pro slabé povahy: jsme svědky Ameliina únosu! Nic o ní nevíme, ale už ji vidíme spoutanou a odvlečenou neznámo kam, a sledujeme ji, jak v temnotě své kobky přemýšlí o svém předchozím životě. Vždyť se jen snažila uskutečnit svůj sen!

Postupně odhalujeme celý příběh tragického života mladé dívky. Autorka nás vede za znepokojujícím poznáním, že někdy se člověk může stát loutkou v rukách druhých, ač si myslí, že má svůj osud plně pod kontrolou.

Amelie si každopádně získá čtenářovo srdce. Je to žena, která zapůsobí svým odhodláním, vytrvalostí a houževnatostí, s níž se neustále pere s nepřízní osudu. Nevzdává se ani s nožem na krku, odvážně vzdoruje a dává tak naději všem, jimž nebyla na startu života dána zlatá lžička do úst. Ať již jste vězni špatných okolností či fyzických nebo duševních omezení, vždycky lze nějakým způsobem uniknout.

B. A. Paris se podařilo vymyslet a přivést k životu příběh, který čtenáře upoutá již od první stránky a následně pak neztrácí tempo. Stupňující napětí podporuje i členění do krátkých kapitol, v nichž se střídá minulost a přítomnost. Nepatrné uvolnění přichází v druhé části knihy, ale i tak stále zůstává ve hře napínání čtenářovy zvědavosti, neb až do samotného závěru není jasné, kdo a proč únos spáchal.

Knihy B. A. Paris mají vždy nějaký přesah, upozorňují na nějaké nekalé jevy ve společnosti, a především varují před posuzováním druhých. Nejste-li v jejich situaci, tedy nejdete v jejich botách, jak říká úsloví, pak nehodnoťte. Nikdy nevíte, co se skrývá za pečlivě budovanou fasádou a jaký je život za zavřenými dveřmi. V rouše beránčím mohou být hltaví vlci, a za tvrdou maskou citlivé srdce.

Psychologický thriller Vězenkyně, který vydalo nakladatelství Motto v překladu Karolíny Medkové,  aspiruje na „top ten“ mezi napínavými knihami letošního léta. Nevěříte? Pak vám nezbude, než se přesvědčit sami!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVězeňkyně

Paris, B. A.

Motto, 2023

Napsat komentář