Zlato (oz) / USD
2 337,95
0,00 %
Jistota ve vlastních rukou
0

V české měně se inflace zlatu vyhnula

Cena zlata oslabila, ale jako obvykle proto, že posílil dolar. A také proto, že se recese americké ekonomice stále vyhýbá. Sílí proto přesvědčení burzovních makléřů, že centrální banka USA v září ještě jednou zvýší úrokové sazby. Šance ještě na dolaru a jeho derivátech něco vydělat dost podstatně snižuje investiční přitažlivost zlata.

Cena zlata oslabila, ale jako obvykle proto, že posílil dolar. A také proto, že se recese americké ekonomice stále vyhýbá. Ilustrační foto: iStock

Přestože nikdo teď nehledá bezpečný přístav, zlato se od března vytrvale drží okolo hranice 1 900 dolarů za unci a stále je řádově o 300 dolarů dražší než na podzim minulého roku. Vzpomene si někdo, že ještě loni v říjnu se tržní cena unce zlata pohybovala kolem 1 620 dolarů za unci?

Tento týden se unce zlata začala obchodovat za 1 910 dolarů, když během předchozího týdne o 30 dolarů zlevnila. Propad z červencových 1 985 dolarů na dnešní cenu přesto nevypadá jako nějaká katastrofa.

PSALI JSME: Proč cena zlata na rozdíl od inflace neklesá

Zvláště z pohledu toho, že vyhlídka na opětovné zvýšení amerických úrokových sazeb v září následovaná větším zájmem o rizikovější investiční strategie láká na podstatně vyšší a rychlejší zisky než u zlata.

Carsten Fritsch, komoditní analytik Commerzbank, na webu Oilprice.com v této souvislosti připomněl, že zlato čelí i odlivu investic z burzovních fondů. S odvoláním na údaje agentury Bloomberg konstatoval, že čisté odlivy ve 13 po sobě jdoucích dnech činily 37 tun zlata a pokles investic do zlata na nejnižší úroveň od dubna 2020.

PSALI JSME: Tři scénáře Stromu moudrosti

„Peníze vložené do zlata v průběhu pandemie koronaviru a po přepadení Ukrajiny už byly opět přesměrovány jinam. Aby se odliv zastavil, musí zmizet očekávání trhu na zvýšení úrokových sazeb zmizet a proměnit se v očekávání snižování sazeb. Předpokládám, že se to stane v posledním čtvrtletí,“ dodal Fritsch.

Z pohledu českého zájemce o nákup zlata se však nic dramatického neděje. Přesně před rokem bylo podle dat serveru XE.com zlato v naší měně dokonce o 1,38 procenta dražší. Vzhledem k růstu spotřebitelských cen v řádu desítek procent tak dnešní ceny zlata v reálném vyjádření inflaci vůbec nezaznamenaly.

PSALI JSME: Dovoz zlata do Česka v červnu nijak neoslnil

(rek)

Další z kategorie Zlato