V Galerii Rudolfinum můžete vnímat hudebně-výtvarnou expozici přes noc

Z pátku 18. srpna do soboty 19. srpna nabízí Galerie Rudolfinum možnost strávit Noc s Brianem. Návštěvníci expozice budou moci oddat naplno ambientní hudbě britského umělce a producenta Briana Ena, která tvoří společně s objektem Jiřího Příhody současnou výstavu nazvanou NAVE, Music by Brian Eno, An Installation by Jiří Příhoda.

Galerie Rudolfinum nabízí ojedinělý noční zážitek. Od pátku 18. srpna (od 18:00) do soboty 19. srpna (do 11:00) mají její návštěvníci možnost zklidnit se, relaxovat, meditovat i spát v prostoru samotného centrálního sálu, případně v přilehlých výstavních místnostech, kterými se hudba line, a to v rámci výstavy NAVE, Music by Brian Eno, An Installation by Jiří Příhoda.

Skladatel Brian Eno k instalaci, kterou pro Galerii Rudolfinum vytvořil, prohlásil: „Chci nabídnout hudbu, která jako by ticho a klid zvyšovala.“ Poprvé se tento hudebník, producent, výtvarník a aktivista mezinárodně proslavil na počátku 70. let jako zakládající člen britské skupiny Roxy Music. Poté následovala řada jeho sólových alb a spoluprací. Jejich dlouhý seznam zahrnuje producentskou spolupráci na deskách skupin jako U2 nebo Coldplay, ale i nahrávky např. s Davidem Bowiem, Jonem Hassellem, Haroldem Buddem, Johnem Calem, Davidem Byrnem, Grace Jones, Karlem Hydem, Jamesem Blakem a nedávno s jeho bratrem Rogerem na albu Mixing Colours.

V říjnu 2022 vyšel Brianův nejnovější počin FOREVERANDEVERNOMORE, který sklidil výborný ohlas u mezinárodní kritiky. V říjnu 2023 bude Brian Eno oceněn Zlatým lvem za celoživotní dílo na Benátském bienále Musica a v Teatro la Fenice se uskuteční živá premiéra orchestrálního provedení jeho projektu Ships.

Jedinečný meditativní zvukový zážitek volně rámuje objekt vytvořený českým umělcem Jiřím Příhodou. Český umělec žijící ve Spojených státech je již pro návštěvníky Galerie Rudolfinum starým známým. Jeho doposud největší přehlídku tvorby pod názvem Jiří Příhoda VOID uspořádala galerie v létě 2022.

Foto: Vernisáž výstavy NAVE (©Galerie Rudolfinum, Markéta Černá)

Podcast