Češi zahájili evropský šampionát v Jablonci dvěma zlatými medailemi!


V Jablonci nad Nisou na přehradě Mšeno odstartovalo 31. otevřené mistrovství Evropy a 14. otevřené mistrovství Evropy juniorů v orientačním potápění. Prvním medailovým kláním byla disciplína Monk (více viz níže). A lepší zahájení šampionátu si domácí závodníci nemohli přát. Česká výprava se raduje ze dvou zlatých medailí!

V kategorii mužů nastoupila do disciplíny Monk dvojice Jakub Němeček a Martin Šmejkal. Ti předepsanou trasu pod vodou s několika kontrolními body zvládli poplout v čase 6:29 min. a o celých 24 s porazili v pořadí druhé maďarské duo Tamás Szás a Péter Balázs (6:53 min.), Třetí příčku vybojovali Estonci Vladimir Kunitson a Nikolai Tover s časem 7:30 min.

Své mužské kolegy napodobily také české závodnice Zuzana Dvořáková a Kristýna Janoušková, které závodní trať s kontrolními body dokázaly proplout v čase 7:44 min. Druhé Kazašky Lyudmila Shumilova a Shokhnoza Kurbanova propluly cílem za 8:17 min a bronz vybojovaly Maďarky Katalin Hatházi a Anna Virág s časem 8:19 min.

V juniorské kategorii Česká republika své zástupce neměla. Kompletní výsledky disciplíny Monk naleznete zde. Ve středu se závodníci představí v disciplíně Hvězda.

Disciplína MONK byla zařazena do disciplín orientačního potápění až v 70. letech 20. století.  Vznikla v severských zemích, kde byla velice rozšířená.

MONK je závodem dvojic a jeho průběh se zcela liší od ostatních závodů. Při tomto závodu je v závodním prostoru zcela potopeno 6-8 tyčí. Závodníci předem neví, kudy trasa závodu vede. Ze všech tyčí, které jsou v závodišti potopeny, se vylosuje pořadí pěti tyčí, které budou tvořit závodní trať. Poslední tyč, která je tyčí cílovou, je umístěna klasicky, částečně nad hladinou.

Dvojice závodníků je spojena dva a půl metrovým úvazem. Jeden z dvojice zaměřuje pod hladinou na speciální mapě kontrolní body a podle kompasu musí vést sebe i druhého závodníka. Azimut a vzdálenost k dalšímu kontrolnímu bodu zjistí zasunutím mapy do zařízení monk, které má připevněné na potápěčském přístroji. Úkolem druhého závodníka je, aby po nalezení kontrolního bodu označil speciálními kleštěmi, které jsou na tyči připevněny, kartičku přivázanou na své ruce. Na této kartičce po skončení závodu rozhodčí kontrolují, zda závodní dvojice dosáhla všech předepsaných bodů. V cíli se hodnotí čas, kterého závodní dvojice dosáhla.



Individuální variantou této disciplíny, je EONK, při němž si závodník sám zaměřuje trať z mapy a také sám označuje nalezené tyče na kontrolní kartičku.

Orientační potápění je nejstarší disciplínou plavání s ploutvemi. Plave se na otevřené vodě (přehrada, jezero, moře) s monoploutví a závodníci se pod vodou orientují pomocí kompasu.

Úkolem závodníka je co nejrychleji obeplout závodní trasu a nalézt kontrolní body. Po celou délku trasy se závodník nesmí vynořit nad hladinu, dýchá pomocí dýchacího přístroje.

V rámci závodů orientačního potápění se plave šest disciplín od individuálních až po týmové – M kurz (M Course), Tyče (5 Points), Hvězda (Star), Paralel (parallel Course), Monk, sjíždění (Team Competition) varianta A nebo B.

(red,sportovnilisty.cz,Daniela Markupová;foto: Open European championship in underwater orienteering 2023; zdroj: mj. Czech finswimming)