Oblastní galerie v Liberci zapůjčí do Vídně Oppenheimerův obraz Soucit

  10:42
Oblastní galerie v Liberci zapůjčí dílo rakouského malíře Maxe Oppenheimera na pětiměsíční výstavu ve Vídni. Není to jediné dílo z jejích sbírek, které putuje do zahraničí.

Soucit z roku 1912 | foto: Liberecký kraj

O obraz malíře Maxe Oppenheimera, jedné z vůdčích osobností rakouského expresionismu, projevilo zájem vídeňské Muzeum Leopoldových. Dílo Misericordia (Soucit) z roku 1912 mu dočasně zapůjčí Oblastní galerie Liberec (OGL).

„Spolupráce s tuzemskými i zahraničními galeriemi, včetně zápůjček výtvarných děl ze sbírek, je důležitou součástí práce galerie,“ řekla krajská náměstkyně pro resort kultury a památkové péče Květa Vinklátová. Poptávku po zapůjčení výtvarných děl vnímá jako známku kvality sbírek. „Je to vždycky trochu prestižní záležitost,“ dodala.

Souhlas se zapůjčením díla na pětiměsíční výstavu do Vídně musel udělit zřizovatel OGL, Liberecký kraj. Obraz pochází z kolekce Ferdinanda Blocha, kterého považuje ředitel galerie Filip Suchomel za jednoho z nejvýznamnějších sběratelů žijících na našem území.

Současník Klimta i Kokoschky

„Soucit je dílem vynikajícího významného rakouského tvůrce první poloviny dvacátého století a člena nebo současníka stejné skupiny, jako byl Egon Schiele, Oskar Kokoschka nebo Gustav Klimt. V jeho tvorbě se mísí expresionismus a kubismus, v některých dílech přechází až do futurismu,“ poznamenal Suchomel. Zároveň upřesnil, že obraz získala galerie v roce 1927. Byl součástí obsáhlejší sbírky, která však byla za války rozprášena. Oblastní galerie kromě toho vlastní ještě Oppenheimerovy kresby a grafiky.

Ročně tuzemská galerie zapůjčí jedno či dvě díla do zahraničí. „Jednorázové zápůjčky přicházejí velmi nahodile, v době covidu se půjčovalo méně. Německá, francouzská nebo rakouská sbírka se dostávají do zahraničí – pravidelně je zapůjčujeme,“ doplnil Suchomel. Sbírkové předměty, které OGL půjčuje na domácí či zahraniční výstavy, jsou pojištěné po dobu transportu i expozice.

„Pojištění zajišťuje vypůjčitel na své náklady. Jedná se o pojištění na všechna rizika od doby převzetí sbírkového předmětu do doby jeho vrácení. Za umělecké dílo zodpovídá vypůjčitel,“ uvedl mluvčí kraje Filip Trdla s tím, že budova Muzea Leopoldových v centru Vídně vyhovuje požadavkům na prezentaci a manipulaci se sbírkami. „Tamní zabezpečení odpovídá obvyklým muzejním standardům,“ konstatoval.

Oppenheimerova monografická výstava ve Vídni začne 6. října a skončí 25. února 2024. „Je to výjimečná příležitost vidět dílo Maxe Oppenheimera v retrospektivě. Rozhodně ji doporučuji,“ poznamenal Suchomel.

„Touto dlouho očekávanou a rozsáhlou výstavou chce Muzeum Leopoldových vrhnout nové světlo na význačné a přelomové dílo Maxe Oppenheimera, které neprávem upadlo v zapomnění, a prozkoumat bohaté motivy jeho děl,“ láká k návštěvě muzeum prostřednictvím svých webových stránek.