Endurosprint se vrátil do Dobřan.

TŘETÍ ENDUROSPRINT SEZÓNY SE JEL V DOBŘANECH U PLZNĚ

Již třetí Mezinárodní Mistrovství ČR a Přebor ČR proběhl uplynulý víkend v Dobřanech u Plzně. Endurosprint se vrátil do Dobřan po loňské premiéře a pořadatel MX park Dobřany uspořádal endurosprint se vším všudy. Cross test zachoval pasáže motokrosového areálu a enduro test byl namotaný po blízkém lesíku. Mezi oběma testy byl přejezd cca 12 km.

Jak sám pořadatel uvedl, právě endurosprint ho moc baví. V předešlých dnech celkem zapršelo, ale do víkendu se trať vysušila. Místy byly kaluže, případně i mokré pasáže, již v sobotu se začínalo prášit, ale také lehce sprchlo a na neděli byl povrch takřka ideální.

Tradičně již v pátek závodníci začali procházet testy a seznamovat se s tratí. Navečer proběhla technická a administrativní přejímka. Stejně tak v sobotu ráno a odpoledne pouze pro přebor. Samotný start závodu byl v sobotu v 8:30, kdy začínalo Mezinárodní Mistrovství ČR třídy E1, E2 a E3, včetně MMČR VET.

Startovní rošt byl podle absolutního pořadí. Jezdci také museli odevzdat své motocykly již 20min před startem prvního jezdce své rozjížďky do předstartovního prostoru a 5 min před svým startem si jí mohli vyzvednout. První den měli jezdci MMČR na kolo 25 min. Ve 12:30 odstartoval Přebor ČR třídy E1, E2, E3, V50, V60, PČR C, 85ccm a MMČR ženy, čas na kolo bylo 40 min, kvůli většímu počtu závodníků.

V neděli se pořadí obrátilo první v 8:30 PČR a ve 13:00 MMČR, kdy startoval PČR podle průběžného pořadí dané třídy a MMČR podle absolutního pořadí. První i druhý den MMČR absolvovalo 7 kol, PČR 6 kol a třídy PČR 85ccm V50, V60 a PČR C kol 5. Jeden okruh měl cca 12 km a dva rychlostní testy, jeden cross test a enduro test. Okruh tvořil 100% přírodní povrch.

Umístění na třetím endurosprintu se ve třídě MMČR E2 a MMČR E3 v celkovém seriálu promíchalo. Absolutním vítězem se stal Matěj Škuta, druhý Jaroslav Kalný, třetí Matěj Skořepa dále Petr Smítka, Jakub Hedrlín, Marek Borák, Jiří Halama, Ondřej Havrda, Lukáš Kučera, Filip Fiala.

 

Na snímku Miloslav Škuta, Jaroslav Kalný a Matěj Škuta.

Pořadí ve třídách MMČR
E1 – Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín, Jiří Halama
E2 – Matěj Škuta, Petr Smítka, Ondřej Havrda
E3 – Jaroslav Kalný, Filip Fiala, Michal Volena
VET – Miloslav Škuta, Petr Křivánek, Petr Uher
Ženy – Zuzana Unger, Radka Dandová

 

Již potřetí se konal v sobotu v Dobřanech také Přípravný podnik dětí. V MX endurovém areálu Dobřany se dětem věnují již několik let a sídlí zde i MX Kids Academy. Pro děti bylo připraveno několik možností tratí, ale nakonec zvítězila na jednu stranu nejtěžší varianta, ale na druhou stranu děti nasbíraly velmi cenné zkušenosti.

V Dobřanech je přímo trať, která je k dispozici právě dětem, po předchozích deštích a úpravnách byla trať pěkně „naoraná,“ místy i bahnitá. Největší bahno se dětem vynechalo a po několika projížďkách se vyjezdila hezká, ideální stopa a děti už byly spokojené a mohly si pěkně zazávodit.

Panovalo i docela velké teplo, ale všichni si závod užili a mohli se těšit na předání cen, diplomů a pohárů. Opět se jely dvě rozjížďky po deseti minutách a závodníci byli rozděleni již tradičně do dvou skupin.

Již se pomalu rýsují jezdci na prvních místech průběžného pořadí,
třída 50 – 1. Luboš Lhoták, 2. Šimon Strnad, 3. Tadeáš Benda, 4. Vladimír Bartoš a 5. Eduard Žalud,
třída 65 – 1. Jakub Mirvald, 2. Tereza Bendová, 3. Lukáš Beneda, 4. Luboš Hůla a 5. Zdeněk Kocián,
třída 85 – 1. Bára Čmochová, 2. Tereza Nechutová, 3. Petr Klaus, 4. Tomáš Bělík, 5. Jakub Rigo.

Můžeme se také těšit na reportáž v České televizi, která tentokrát zavítala do Dobřan i na dětský podnik. Závěr celého velmi úspěšného a populárního seriálu Přípravného podniku dětí se uskuteční opět v Dobřanech 21. října 2023, kde proběhne i vyhlášení celé sezony.

Veškeré informace k pořádanému seriálu naleznete na oficiálním webu českého endura czechenduro.cz a také na sociálních sítích Facebook a Instagram.

AČR / moto

 

ÚSPĚŠNÝ ENDUROSPRINT V DOBŘANECH – KALNÝ VÍTĚZEM KATEGORIE E3

Závodní víkend v Dobřanech u Plzně byl pro Czech Enduro Team úspěšný. Jaroslav Kalný #107 zvítězil v kategorii E3 a celkově vybojoval 2. místo, Jakub Mirvald #11 v přípravném podniku dětí se na své Yamaze 65 umístil na třetí příčce a poprvé v životě se na start závodu postavil teprve pětiletý Michael Polanka #11 – synovec Jaroslava Kalného.

V neděli skvěle rozjetého Tomáše Holého #82 ve druhé polovině závodu zastavil pád, po kterém musel být ošetřen.

Závod MMČR

„Dobřany se jednoznačně vydařily. V sobotu se mi nejelo špatně, zvlášť crosstest mě bavil,“ hodnotí Jaroslav Kalný, který pět ze šesti měřených crosstestů zajel nejrychleji ze všech závodníků. Na Matěje Škutu ztrácel na endurotestu. „Matějovi jsem se snažil přiblížit, což se dařilo. Prakticky každý další enduro test znamenal zlepšení. Pozávodní rozbor mojí jízdy mě pak v neděli posunul ještě dál.

Zlepšil jsem plynulost jízdy v technických pasážích, kterých bylo v Dobřanech hodně a díky tomu jsem po celý závodní den byl Matějovi doslova na dostřel jen pět až sedm sekund. Tedy v Dobřanech to byl další posun dopředu, který mě těší,“ zakončuje hodnocení Jaroslav Kalný.

Tomáše Holého v sobotu potrápila technika. „Když jsem zavřel plyn třeba před zatáčkou, tak se několikrát stalo, že mi zhasl motor. Před předposledním kolem se nám to provizorně podařilo vyřešit, ale nervozitu z toho, kdy mi motor opět zhasne, se nepodařilo odbourat. Ze sobotního výsledku tak moc radost nemám.“

Technický problém se po závodě podařilo úplně vyřešit, a tak s větším nadšením nastupoval Tomáš do nedělního závodu. „To se mi jelo opravdu skvěle. Jezdil jsem stabilně na pátém místě v kategorii E2. Navíc jsem neustále zrychloval a v pátém enduro testu jsem se posunul na čtvrté místo. Jenže v následném crosstestu jsem v jedné zatáčce spadl a bohužel si roztrhl ruku na předloktí.

Tohle zranění si vyžádalo lékařské ošetření, nakonec i tři stehy, a tedy odstoupení ze závodu. To mě moc mrzí, protože jsem se cítil skvěle a věřil jsem v zisk dostatku bodů, které by mě udržely na průběžně druhém místě v kategorii E2,“ zakončuje smutně hodnocení nedělního závodu Tomáš Holý. Naštěstí si kromě tržné rány na ruce nepřivodil žádné další zranění, a tak se účastní dalšího plánovaného závodu ve Mšeně.

 

Přípravný podnik dětí

V rámci MMČR v endurosprintu v Dobřanech se v sobotu přes poledne odehrál také přípravný podnik dětí, a to v kubaturách 50 a 65 ccm. V té vyšší odstartoval desetiletý Jakub Mirvald, který v obou desetiminutových rozjížďkách získal bronzovou příčku. „Pokaždé se mi povedl start, ale bohužel jsem první místo nedokázal udržet.

Trochu mě to mrzí, protože jsem si pomýšlel na lepší umístění, ale nakonec ani to třetí místo není špatné,“ hodnotí závody Kuba Mirvald a jeho otec Michal dodává: „Trať byla techničtějšího rázu, což Kuba nemá moc natrénované. Proto jeho umístění není tak důležité, jako to, že si na trati v Dobřanech vyzkoušel v závodě nové věci.“

 

Do svého úplně prvního závodu v životě nastoupil teprve pětiletý Michael Polanka, další člen závodnického rodu Kalných. „Byla to jeho první zkušenost s opravdovými závody, takže bylo důležité, aby dokončil obě rozjížďky. To nakonec klaplo, a navíc s hezkým výsledkem, tedy pátým místem,“ hodnotí první závodní zkušenosti Michaela Polanky jeho dědeček a současně manažer Czech Enduro Teamu Jaroslav Kalný sen.

 

Zranění jezdci

V sobotu přijel podpořit své týmové kolegy také Zdeněk Pitel, který si v polovině června zlomil zápěstí levé ruky. „Už to vypadá dobře. Chodím na rehabilitace a už zase jezdím na motorce. Zatím jen zlehka, ale pokroky vidím den co den. Trochu jsem pomýšlel na to, že bych se postavil na start endura ve Mšeně, ale to asi ještě pokoušet nebudu. V polovině září ale zamířím na mistrovství Evropy do Polska.“

Se zlomeným kotníkem se už dva měsíce léčí také Radek Bezděk. „V pátek jsem byl opět na operačním stole, když mi lékaři vyndávali voperované dráty. Ty mi zásadně vadili v tom, abych mohl na tu nohu už došlapovat a mohl jsem začít s rehabilitací. Tak snad už se blýská na lepší časy. Přesto je ale skoro jisté, že letos mohu na závody zapomenout, ale doufám alespoň v to, že třeba už v na konci září budu moci začít opět trénovat.“

Jezdce Czech Enduro Teamu Jaroslava Kalného a Tomáše Holého čeká za necelé dva týdny závod klasického endura ve Mšeně na Mladoboleslavsku. V polovině září se Czech Enduro Team vypraví do Polského města Kielce na letošní poslední závod mistrovství Evropy.

 

 

(CZECH ENDURO TEAM)