https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedec-k-vyrovnani-rustu-teploty-o-jeden-stupen-by-bylo-potreba-az-100-ml-srazek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědec: K vyrovnání růstu teploty o jeden stupeň by bylo potřeba až 100 ml srážek

16.8.2023 17:58 (ČTK)
K vyvážení růstu teploty kvůli změnám klimatu o jeden stupeň Celsia by v Česku podle názorů vědců bylo potřeba zvýšit roční úhrn srážek o 60 až 100 mililitrů. Na tiskové konferenci to dnes řekl Libor Ansorge z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka. Změna klimatu zatím podle vědců směřuje k růstu teplot až o několik stupňů do roku 2100, scénáře dalšího vývoje ovšem počítají s velmi malým růstem srážek. Odhaduje se jejich navýšení o deset procent, optimistický výhled je 20 procent, uvedl Ansorge. V ČR je podle něj roční průměrný úhrn srážek 680 mililitrů.
 

Ansorge poznamenal, že pro českou krajinu jsou typické časté srážky. Dlouhá období bez srážek, která se vyskytovala v posledních letech, nejsou obvyklá. „Průměr srážek v ČR je od 550 do 800 milimetrů, celorepublikově je to 680 milimetrů," řekl. V Česku jsou podle něj i lokality, kde naprší méně, než kolik se potenciálně vypaří.

Poukázal také na to, že voda je pro krajinu nezbytná, protože ochlazuje mikroklima. To znamená, že u vody je příjemnější klima než ve městech, kde chybí klimatizační efekt vody. "To je hlavní důvod, proč potřebujeme, aby voda v krajině zůstala," řekl.

Ansorge také upozornil, že z větších řek do ČR přitéká pouze voda z Ohře a Lužnice, je tedy nutné hospodařit s vodou, která zde naprší. V dlouhodobém průměru se podle něj vypaří 72 procent srážek, které naprší, a 28 procent odtéká. Změna klimatu tedy povede většímu vypařování vody, delším obdobím sucha a tím i vysušenější krajině, míní vědec.

V současnosti podle něj zatím změna směřuje spíše k pesimistickým scénářům, ty nejhorší počítají až s růstem o více jak čtyři stupně Celsia do roku 2100. Optimistické scénáře předpovídají růst o 1,5 stupně Celsia.

Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) letos upozornil na to, že Česko se kvůli změnám klimatu nemůže do budoucna spoléhat na zásoby podzemních vod jako zdroje pitné vody. Uvedl, že růst průměrné teploty o dva stupně Celsia se očekává s vysokou pravděpodobností kolem roku 2030, zatímco dříve se takový růst teploty čekal v roce 2040. V ČR v současnosti 50 procent zásob pitné vody zajišťuje 47 vodárenských nádrží. Nekula řekl, že z disponibilního objemu podzemních vod se odebírá až 80 procent pro zajištění dostatku pitné vody. Její dostupnost ohrožuje například chybějící sněhová pokrývka nebo rychlý odtok vody z přívalových srážek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

16.8.2023 19:13
S předpovídaným růstem teploty oceánů a moří poroste i absolutní koncentrace vody v atmosféře a ta jednou zkondenzuje, objem srážek bude také vyšší. Jiná věc je objem srážek dle oblastí, tak kde je zeleno voda spadne, tam kde je beton a asfalt holt mají smůlu. Kdo chce vodu musí se o krajinu také adekvátně starat a ne ji jen plundrovat, negativní důsledky vykácení lesů dnes vidíme i ve středomoří. Nezbývá než poděkovat našim předkům v české kotlině za stavbu přehrad a rybníků - s dnešními eurobyrokraty a ekoaktivisty by nepostavili ani jez na Labi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.8.2023 22:15 Reaguje na pepa knotek
To se zeleností má málo společného. Srážky jsou dané rosným bodem a se zvyšující se teplotou bude výš. A základem je oceánské proudění dané jet streamem, ten taky na zeleninu nejede. Neco málo pomůže malý vodní koloběh, ale bez velkého nebude ani ťok.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

17.8.2023 07:20 Reaguje na Pavel Hanzl
https://www.youtube.com/watch?v=xFV_HXsAnyg
Vaša teória o vzniku zrážok je tiež pomerne svérázná. Rosným bodom je daný vznik hmly, prípadne rosy ale nie dažďa. Zrážky vznikajú vplyvom tlakovej níže, čo je dané charakteristickým vzostupným prúdením v cyklóne. https://sk.wikipedia.org/wiki/Tlakov%C3%A1_n%C3%AD%C5%BE Naopak pekné počasie nám prináša tlaková výš. Vzduch klesá k povrchu, zohrieva sa (adiabaticky) a vlhkosť klesá. https://www.encyklopedia.sk/encyklopedia/index.php?action=yes&pojem=Tlakov%C3%A1_v%C3%BD%C5%A1
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

18.8.2023 14:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Zasa rečníte o niečom, o čom nemáte potuchy.
Vyšší výpar oceánov spôsobí viac pary v atmosfére a vyššia teplota pár aj vzduchu silnejšie konvektívne bunky. Tie budú stúpať vyššie a o to viac sa ochladia vo veľkých výškach - následok sú silnejšie búrky.

S vyššou teplotou klímy budú v letách silnejšie monzuny, roztiahnu sa Hadleyho bunky , tým sa dostanú monzúny viac na sever a juh.
V zime budú moria tiež teplejšie a aj v tom období z nich bude viac zrážok v subtropoch. Na sahare napríklad teraz sneží každý druhý - tretí rok, čo sa kedysi dialo výnimočne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.8.2023 22:18 Reaguje na pepa knotek
Náš zoufale probyrokratický stát s žádným euro nic společného nemá, to si děláme sami. Spíš naopak, dávají nám na to dotace, ale my si je necháme ukrást převážně estébákovou mafií.
Odpovědět
pk

pepa knotek

17.8.2023 11:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Sem netušil, že nejsme členy EU a jestli máte konkrétní poznatky o rozkrádání dotací mafií, tak podejte trestní oznámení - naše policie a justice se tím budou určitě zabývat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.8.2023 11:20 Reaguje na pepa knotek
Zabývá se tím už dávno, ovšem 8 let je výsledek nula. Když píšu jen o čapáku. Další stamilióny až miliardy se neřeší vůbec, bo babišistán.
Pokud státní mafie zasekne za 3 roky sekeru státního deficitu o skoro BILIÓN!!! to je TISÍC MILIARD!!, je to ekonomický zločin první kategorie.
Za to by byly aspoň ČTYŘI temelínské bloky.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.8.2023 20:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Jen blbec nemění názory. To je pochvala!!!
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.8.2023 19:54
Raději bych ty ml opravil na mm, vědci určitě nemysleli mililitry.
Odpovědět
MM

Milan Milan

16.8.2023 22:42
Pokud budou politici tlačit na radikální snižování podílu CO2 v atmosféře, pravděpodobně dojde k dalšímu snižovní rozvoje na CO2 závíslé "zelené hmoty" a tím pochopitelně i poklesu srážek. Pro politicky motivovanou pavědu a všehoschopné pavědce však zdá se pořád platí že 1+1 můžou být i 3. Hlavně zdůvodnit a ať se točí byznys.....
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.8.2023 08:49 Reaguje na Milan Milan
To, proč jsou ceněny Amazonské pralesy je to, že funguje jako veliký pařník. V Amazonských pralesech a v pralesech rovníku je velká vlhkost, proto dokáže přežít i větší vedra. Intenzita uzavřeného vodního oběhu je velká v případě Zeně funguje stejně jako Hydratační krém na kůži.

Mnoho " vědců" raději prodává CO2 bláboly. Tím netvrdím, že CO2 je nějaká paráda, ale měli bychom vidět více než se zaměřovat jen na takový fokus a vidět, že nejteplejší oblasti jsou nejteplejší, že tu půdu před zvýšením teploty nic nechrání a stává se kamenem.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

18.8.2023 14:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tam áno, pretože tam nie je bočný vietor - rovníkové tíšiny. Vlhký vzduch stúpa hore a vo výške niekoľko kilometrov sa vyzráža.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.8.2023 13:41
Doufám, že jste ČTK nezaplatili za takto špatně korigovaný článek, kvalita ČTK jde zugrunt se vzděláváním novinářů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist