Nové plovoucí molo nabídne návštěvníkům Slezské Harty místo k relaxaci a odpočinku

16. srpen 2023 14:01

Slezská Harta nabídne novou atrakci – plovoucí molo. Bude možné k němu doplout nebo u něj zastavit při projížďce na kole. Stavbu s přispěním kraje připravil svazek obcí Mikroregion Slezská Harta. Slavnostní otevření je naplánováno na tento pátek.

„Zvýšila se frekvence cyklistů na naší nové cyklostezce. Samozřejmě se stavují v infocentru a chtějí vědět, kudy ty úseky vedou, co je v okolí zajímavého. A samozřejmě je připravujeme na to nové molo. Takže jim říkáme, že tady bude nová atrakce, zajímavost – snažíme se to dát do povědomí lidí, aby to mělo nějaký efekt,“ říká vedoucí infocentra v Leskovci nad Moravicí Michaela Hanzlík Skarabelová.

Předseda Mikroregionu Slezská Harta Josef Havlík ukazuje místo, kde bude umístěné nové plovoucí molo. „Stojíme na nové cyklostezce, která vede podél celé Slezské Harty. A před námi je zátoka, kde začíná montáž našeho nového výletního mola. Bude mít tvar květiny,“ říká.

Praktická i estetická záležitost

„Má tam místo na sezení, prostě je to takový květ s listy.  Může tam přistát kterákoliv loďka, šlapadlo, paddleboard a ten host se tam může opalovat, sestupovat do vody, zaplavat si. Takže je to takové rekreační molo a zároveň je to taková estetická záležitost tady v tom zálivu,“ dodává Havlík.

Kolem celé Slezské Harty je několik odpočívek a přístupů do vody. Plovoucí molo tam bude ale první. Podle Josefa Havlíka další podobné zastavení na vodní hladině Mikroregion Slezská Harta nechystá. „Přece jen je to nákladná záležitost, takže nevím, jestli v tom budeme pokračovat. Před sebou máme totiž cíl – cyklostezku kolem celé Harty a to už je řádově kolem 150 milionů korun,“ uzavírá.

Na financování mola se podílel taky Moravskoslezský kraj. Celkové náklady jsou zhruba kolem 3 milionů korun.

autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio