Mladí a začínající novináři z celé Evropy získávají žurnalistickou praxi na letní škole v Havlíčkově Brodě

17. srpen 2023 06:30

Havlíčkův Brod po roce znovu obsadili budoucí novináři. Koná se tam tradiční Letní žurnalistická škola. Asi padesátka adeptů oboru se tam od profesionálů učí vše, co práce reportérů obnáší.

Budoucí novináři musí zvládnout například i živé vstupy do vysílání.  „Teď máme 10:33 a v 10:36 se setkáme tady a ty budeš mít živý vstup do vysílání a budeš mluvit o kavárně. Takže 3,2,1 a 10.36 tady,“ pobízí studentku Mariku Staňkovou redaktorka a lektorka Anna Martincová.

Musí přímo v terénu zvládnout v časové tísni zpracovat informace a předat je dál.

Živý vstup na kameru z havlíčkobrodského náměstí byl pro Mariku Staňkovou úplnou novinkou. „Byl to stres, všechno jsem zapomněla, ale teď mě tady lektorky ujistily, že se to zlepšuje s tréninkem,“ svěřuje se mladá žurnalistka.

Letní žurnalistická škola se v Havlíčkově Brodě letos koná podevatenácté. Původně se zaměřovala na tisk, nová média, televizi a rozhlas. S postupem času ale přibyly ještě PR, marketing a fotografie, připomíná zakladatel a ředitel školy Milan Pilař. „Protože jsme mediální společnost a většinu informací máme z medií včetně sociálních sítí,“ vysvětluje.

Škola má i mezinárodní účast, letošní dorazili budoucí novináři například i ze Slovenska a Ukrajiny.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio