Přejít k hlavnímu obsahu
Jason Isbell se stal úspěšným a vyhledávaným interpretem, vyprodává koncerty a mezi jeho posluchače se řadí například Bruce Springsteen. | Foto: Fender
Jason Isbell se stal úspěšným a vyhledávaným interpretem, vyprodává koncerty a mezi jeho posluchače se řadí například Bruce Springsteen. | Foto: Fender
Zdeněk Lev -

Kytara Fender v hlavní roli #4: Jason Isbell

Osobně mám velmi rád kytary, které jsou vyrobené na zakázku, s příběhem nebo podle nějakého muzikanta. Díky tomu se mi pak daří více proniknout jak do samotného nástroje, tak i do příběhu, díky kterému vznikl. A jeden takový příběh, který mě opravdu baví, je skvělý Custom Telecaster z dílny Fender, vyrobený podle preferencí Jasona Isbella.

Telecaster je všestranný nástroj, který se hodí do mnoha hudebních stylů. Ale jeden styl přeci jen trochu vyčnívá. Je jím americké country. A když k tomu připojím člověka, který vyrostl v Alabamě v muzikantské rodině, s velmi pevnými lidskými zásadami a talentem pro psaní hudby, vyjde mi dokonalé spojení, kterým je Jason Isbell a podle něj dělaný Fender Custom Telecaster.

Jason Isbell a jeho příběh

Jason se narodil na konci 70. let v Alabamě velmi mladým rodičům. Jeho matce bylo sedmnáct, otci devatenáct let. O Jasonovu výchovu se tak převážně starali prarodiče, díky kterým se dostal k muzice již v dětském věku. Začal hrát na mandolínu, která se mu tehdy lépe držela. Postupně se učil na kytaru a pochytával základy gospelu a bluegrassu. Ve své pozdější tvorbě se právě k těmto tématům vrací, když píše písně například o rodičích, kteří mají děti i když na to ještě nejsou zralí. Hudbě se věnoval i na škole, hrál třeba na lesní roh. A někdy v patnácti letech už hrál v první country kapele.

Na přelomu tisíciletí začal Jason hrát s kapelou Drive-By Truckers, z čehož se pro něj stal odrazový můstek pro další kariéru. Podílel se na mnoha skladbách a kvalita jeho hry stoupala. S počtem koncertů a alb přibylo ale i problémů s alkoholem a drogami. Po pobytu v léčebně se nicméně ze všeho dostal a zůstává střízlivý. Změnil pohled na život i na skládání hudby. Sám o tomto životním období hodně mluví.

Nový pohled na život, Grammy a vlastní Fender signature kytara

Na základě těchto zkušeností Jason vydal sólová alba Southeastern a Something More Than Free. Získal několik cen Americana Music Awards a nakonec i čtyřikrát Grammy. Stal se tak úspěšným a vyhledávaným interpretem, vyprodává koncerty a mezi jeho posluchače se řadí například Bruce Springsteen.

Rád se angažuje za lidská práva a obecně ve věcech, které se týkají všedního života. Řadí se k levicově smýšlejícím občanům, je zastáncem omezení útočných zbraní a práva na potrat nebo se zasazuje o to, aby černošské vokalistky na živých koncertech nestály v pozadí, ale naopak v centru dění.

Jason Isbell své životní zásady dokáže vmísit do svých skladeb, které tak dostávají někdy až nečekanou hloubku. Jeho muzika je hodně o jeho životě, zkušenostech a názorech na svět. Zároveň podle mého dokáže zůstat skromným člověkem.

Někdo, kdo má na svém kontě čtyři Grammy, hraje výborně na kytaru a inspiruje americkou country, by měl mít i svoji vlastní kytaru – míněno tedy nástroj vyrobený podle svého. Této pocty se Jasonovi dostalo od Fenderu, který podle jeho preferencí ve svých dílnách vyrobil skvělou kytaru.

Jason Isbell Custom Telecaster

Model nese jednoduchý název Jason Isbell Custom Telecaster. Tato kytara vychází z klasického vzhledu Telecasteru a je modifikovaná víceméně v detailech, ale velmi povedeně. Nástroj má krásné krémově bílé lemování, které mu společně se sunburst finišem dává parádní vzhled. Snímače navrhoval Tim Shaw, takže z kytary lze dostat skvělý telecí zvuk.

Pojďme si kytaru rozebrat do detailů:

  • tělo je tvarově na základu z roku 1959 a materiálem je olše, na níž je třítónový Nitrocellulose Chocolate Sunburst finiš. Lak je v provedení Road Worn, což je mírné opotřebení a je to jediná relic úprava dělaná v mexických továrnách. Po obvodu těla z obou stran je již zmíněná krémově bílá lemovka, která kytaře dodává luxusní vzhled. Designově vše doplňuje černý pickguard a klasická popelníková kobylka se třemi mosaznými kameny. Na těle není žádný speciální výkroj, je to stará klasická rovná deska, která potěší milovníky původních Telecasterů.
  • krk je klasicky javorový, hmatník palisandrový, což je efektivní kombinace spolu s třítónovým sunburstem na těle. Na hmatníku je jednadvacet Vintage Tall pražců a radius 7.25, což také odkazuje na klasické Telecastery. Tento radius není již tak hojně používaný jako modernější rozměr 9.5, ale stále má mnoho zastánců. Profil krku je Mid 60s ve tvaru C.
  • na hlavici u začátku hmatníku je nastavitelná výztuha, což ocení zejména kytaroví technici. Díky tomu se nemusí při nastavování krku rozebírat celá kytary, ale stačí pouze příslušným imbusem vše seřídit pohodlně u hlavice.
  • o zvuk kytary se starají na míru dělané snímače, které designoval Tim Shaw. Snímače nesou název Specially Voiced Jason Isbell Telecaster Single-coil. Snadno z nich lze dostat pověstný a žádaný twang.
  • ladící mechaniky jsou klasické, struny se do nich zapíchávají.
  • oproti jiným signature modelům se tento liší tím, že na hlavici nemá podpis toho, podle něhož je vyrobený. Jason na přiloženém videu popisuje, že svůj podpis na kytaře mít nechtěl. Chce, aby si lidé kytaru vybírali podle jejich vlastností a zvuku a ne podle člověka, se kterým je spojovaná. Jediné, čím lze Jasona identifikovat, je kopie jeho tetování na platu, které spojuje tělo a krk na zadní straně kytary.
  • zapojení elektroniky je také klasické, tedy třípolohový přepínač snímačů, master volume a master tone. Chce se prostě říct: v jednoduchosti je síla.
  • to, co je na mexických Road Worn kytarách velmi oceňované, je sedřený lak na zadní straně krku. Zaprvé to simuluje daný relic efekt a zadruhé je to velmi praktické při hraní. Ruka se nezadrhává o lak, ale naopak příjemně a rychle klouže po krku, což je pro hráče typu Jasona Isbella přínosné.
  • kytara má tovární struny 10/46.

Pokud si pustíte přiložené video Fenderu, ve kterém Jason nejen povídá o svém životě, o vztahu k hudbě a o skládání, ale kde také kytaru velmi pěkně prezentuje, můžete vnímat přirozenou symbiózu mezi Jasonem, jeho kytarou a hudbou, kterou skládá. Myslím, že Fender tato videa opravdu umí. Díky nim si můžete kytary vychutnat z pohodlí někde u počítače a rozmyslet se, jestli si takovou kytaru pořídit nebo ne.

Výhodou je, že nejde o drahý nástroj. Nejedná se o model made in USA, je vyrobený v Mexiku. Jeho kvalitu to ale vůbec nesnižuje, protože Road Worn edice v Mexiku fakt dělat umí. Pokud se vám nechce za kytaru utrácet moc peněz, je tento model poměrně dobrou volbou.

Závěrem

Příběh Jasona Isbella mě skutečně oslovil. Hodlám se do jeho muziky více ponořit a těším se, až budu mít možnost si na jeho kytaru znovu zahrát. I když jsem milovník Fender Custom Shopů, mexickým Road Worn modelem nikdy nepohrdnu, ba naopak!

Tagy Kytara Fender v hlavní roli Fender Jason Isbell Custom Telecaster Jason Isbell

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Zdeněk Lev
Jsem kytarový technik v Kytary.cz a mám dlouholeté zkušenosti s kompletním kytarovým servisem. Specializuji se na servis a ověřování originality vintage, sběratelských a bazarových kytar a rád předávám získané zkušenosti dál. Rukama mi prošlo tisíce nástrojů a těší mě, že můžu…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY