Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Jedinečný podnik plný výzev: Manitou Železné hory CARDION

Pokud patříte mezi pamětníky bikových závodů, proslulého Manitou Železné hory jistě znáte. Jezdí se již od roku 1996 a součástí seriálu KPŽ je od roku 2000. Stejně jako Drásal, Rallye Sudety a další patří mezi závody, které psaly historii MTB akcí v Čechách. Tradiční závod plný lahůdek, kde bikeři musí zdolat několik brodů, technické pasáže a pověstný sjezd schodů hned po startu. Prostě „kultovka“, která nenechává cyklisty v klidu. Už žádné otálení, 19. srpna jste očekáváni na startu.

Schody budou!
Jaké požitky jsme pro vás letos připravili? Na závodníky čeká téměř po startu kultovní sjezd schodů přímo v historickém centru Chrudimi, který je symbolickou ochutnávkou před řadou technických pasáží vyšperkovaných výjezdy i sjezdy v krásné přírodě Železných hor. Pro ostřílené závodníky je připravena trasa B, klasická biková trasa, která v seriálu KPŽ patří k těm náročnějším. „Profil je hodně jezdivý plný zajímavých pasáží, nádherných přírodních scenérií. Délka je 65 km a převýšení 1307 výškových metrů. Pro zájemce o méně náročný závod je připravena trasa C s 39 km a 550 výškovými metry. Nicméně obě tratě patří mezi nejdelší trasy v kalendáři KPŽ,“ říká Karel Jeníček, zakladatel a hlavní organizátor závodu.

Minirozhovor s Karlem Jeníčkem
1) Jak myšlenka samotného závodu vznikla?
Před mnoha lety jsem jel pověstný závod Rallye Sudety, který pořádá kamarád Tomáš Čada, a idea udělat vlastní závod v Chrudimi byla na světě.2) Takže lze říci, že za závod Manitou Železné hory mohou pověstné Rallye Sudety?
V zásadě ano, s Tomášem jsme pak jisté detaily v rámci pořádání a organizace závodu konzultovali. Zkušenosti jsou k nezaplacení.

Těším se na viděnou na startu! Karel

Pro (ne)cyklistické rodiny
Už tradičně je součástí také Family jízda, startuje ze zázemí závodu. Trasa je hravá, zábavná s minimálním převýšením. Když budete mít štěstí, uvidíte v závěrečné části vyjížďky výcvik našich výsadkových oddílů na letišti v Chrudimi. Jak je v rámci seriálu Kolo pro život zvykem, chybět nebudou ani dětské závody na BMX trase pro ty nejmenší členy rodiny, které jsou zde velmi oblíbené. Samozřejmě vás čeká i doprovodný program s maskotem panem Bidonem. Se startem přímo z areálu závodu na Ploché dráze.

O zajímavosti v kraji není nouze
Sama Chrudim je město, které stojí za návštěvu. Má zachovanou středověkou strukturu se starými hradbami a centrum města bylo roku 1990 vyhlášeno městskou památkovou zónou. Resslovo náměstí, kde se bude startovat, má svou dominantu – kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Zmínit musíme také samotné Železné hory, jež jsou krajinou starobylých strážišť, lesních hvozdů, stříbrných říček se sítí stezek a pěšin propojujících osady ve východních Čechách mezi Chvaleticemi, Chrudimí a Hlinskem. Za návštěvu jistě stojí unikátní rokle: Lovětínská a Hedvíkovská.

Nemělo by vám uniknout po závodě
Pokud již zavítáte do tohoto kraje, dopřejte si po závodě regeneraci s rodinou nebo přáteli. Výlet, procházka nebo lehká vyjížďka k unikátní stavbě, rozhledně Bára na Čertově skalce, může být hezkým zážitkem. Atypická konstrukce tvaru trojbokého komolého jehlanu je dle autora rozhledny, architekta Martina Rajniše, ojedinělá nejen v Evropě, ale pravděpodobně i na celém světě. Konstrukce rozhledny je vyrobena z modřínového a dubového dřeva, které pochází z chrudimských městských lesů. Dalším tipem, který jistě ocení vaše rodina, jsou Slatiňany – zámek plný příběhů, vynálezů a koní. Je národní kulturní památkou.

Zdroj a foto: Manitou Železné hory CARDION

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *