Španělští vládní socialisté mají šéfku nové dolní komory parlamentu

foto Pohled na španělský parlament v Madridu před hlasováním 17. srpna 2023.

Madrid - Novou předsedkyní dolní komory španělského parlamentu zvolili poslanci kandidátku vládních socialistů Francinu Armengolovou, která vyhrála už v prvním kole. Dostala hlasy 178 z 350 členů Kongresu poslanců, podpořily ji tedy i obě strany katalánských separatistů, informovala místní média. Podle nich to udělaly mimo jiné poté, co šéf španělské diplomacie poslal do Bruselu oficiální žádost, aby se katalánština, baskičtina a galicijština staly úředními jazyky EU. Odborníci se domnívají, že dnešní hlasování představuje vítězství šéfa socialistů Pedra Sáncheze, který chce pokračovat ve funkci premiéra.

Pravicové strany v dnešním hlasování postupovaly rozděleně. Krajně pravicová strana Vox postavila do volby předsedy dolní komory vlastního kandidáta a nepodpořila tak představitelku konzervativní Lidové strany (PP) Cucu Gamarraovou. Ve volbě místopředsedů pak Vox, která má třetí nejsilnější poslanecký klub, neprosadila svého kandidáta, protože pro něj nehlasovali lidovečtí poslanci. PP za to kritizoval šéf Vox Santiago Abascal, který očekává od lidovců "vysvětlení a odpovědi".

Výsledek hlasování podle odborníků představuje úspěch premiéra Sáncheze v komplikované povolební situaci, kdy socialisté ani lidovci a jejich nejbližší spojenci nemají parlamentní většinu. Možnost, že by Sánchez prosadil v parlamentu svůj kabinet, se stává podle analytiků reálnou, píše agentura AP. "V tomto scénáři má král Felipe VI. nyní více důvodů, aby svěřil první pokus o sestavení vlády Pedrovi Sánchezovi," míní politoložka Verónica Fumanalová. Král obvykle dává první pokus šéfovi strany s nejvíce poslanci, v tomto případě Albertovi Feijóovi z PP. Z hlediska ústavy to však není povinnost a může se rozhodnout i jinak.

Dvaapadesátiletou Armengolovou, která byla do letoška osm let předsedkyní regionální vlády Baleár, kromě socialistů (PSOE, 121 mandátů) podpořilo 31 poslanců levicové strany Sumar, šest členů baskické strany EH Bildu, pět poslanců Baskické národní strany (PNV), jeden zástupce Galicijského nacionalistického bloku (BNG) a 14 katalánských separatistů. Sedm z nich je z Republikánské levice Katalánska (ERC) a sedm z radikálnější strany Junts, kterou ze zahraničí neoficiálně vede katalánský expremiér Carles Puigdemont.

Strana Junts nicméně dala najevo, že dnešní podpora neznamená automaticky podporu pro šéfa socialistů Sáncheze jako premiéra v dalším volebním období. Podobně se vyjádřili i politici z dalších menších politických stran, které Armengolovou podpořily. Dnešní hlasování však podle politologa Toniho Rodona prolomilo "obrovskou nedůvěru", která panovala mezi socialisty a Junts.

Nová šéfka dolní komory po zvolení ohlásila, že souhlasí, aby se v parlamentní rozpravě používaly další menší oficiální jazyky - katalánština, baskičtina a galicijština. To bylo mezi požadavky, které vznesli katalánští separatisté, aby Armengolovou podpořili. Zdroj z Bruselu potvrdil agentuře EFE, že Španělsko podalo žádost, aby se tyto tři jazyky staly úředními jazyky EU, což separatisté rovněž požadovali. Než se tak stane, mohou uplynout roky, připomíná EFE

Katalánští separatisté rovněž požadují, aby pokračovalo vyšetřování odposlechové kauzy Pegasus, která se týkala Sáncheze, španělské ministryně obrany, ale i katalánských separatistů. Rovněž trvají na tom, aby socialisté nestíhali katalánské separatisty kvůli "politickému sporu" s ústřední vládou, což se týká neústavního referenda o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Šéfem Senátu, v němž má většinu PP, se stal lidovec Pedro Rollán. Ustavující zasedání Senátu dnes zahájil Martín Sans ze strany katalánských socialistů PSC, který promluvil nejprve v katalánštině.

Po úvodním zasedání noví předsedové obou komor pojedou oficiálně oznámit ustavení parlamentu králi. Felipe VI. pak ohlásí termín schůzek se zástupci parlamentních stran a jednoho z nich posléze nominuje jako premiéra. Ten pak musí získat důvěru poslanců. V prvním kole potřebuje většinu ze 350 členů dolní komory, ve druhém většinu hlasujících. Pokud by král navrhl Sáncheze, mohlo by mu pomoci, kdyby se poslanci Junts třeba jen zdrželi hlasování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď