Vernisáž k unikátní výstavě Vojtěcha Preissiga

Dne 31.7.2023 se v Muzeu československých legií v Praze konala vernisáž k jedinečné výstavě Vojtěcha Preissiga.

Úvodní slovo pronesl ředitel muzea legií Jiří Charfreitag , slovo dostali také zástupci vedení Československé obce legionářské. Dále promluvila pravnučka Vojtěcha Preissiga a zakladatelka Nadačního fondu Vojtěcha Preissiga Eva Bernardová, která také poděkovala návštěvníkům a ohlásila přípravu překvapivé výstavy v příštím roce, kdy si připomeneme 80 let od Preissigova úmrtí. Připravovaná výstava bude revizí jeho poslední výstavy v roce 1933 v Topičově salónu v Praze.

Vojtěch Preissig

Výstava v Muzeu československých legií se zaměřuje na Preissigovu tvorbu v prvním a druhém odboji. Přináší ukázky jeho agitační práce (plakáty, pohlednice, náborové letáky) a seznamuje návštěvníky s jeho dílem od studií až po jeho tragický skon. Dále se zde vystavují osobní i pracovní předměty a tiskařský stroj, který používal ke své práci a přivezl si ho ze Spojených států amerických.

Vojtěch Preissig

Návštěvníci výstavy měli po křtu katalogu výstavy možnost vyslechnout si zajímavou přednášku Petra Tolara, která detailně mapovala celý život Vojtěcha Preissiga a jeho dcery Inky.

Vojtěch Preissig

Výstava bude k zhlédnutí do 22.9.2023 a autoři expozice v současnosti plánují její další uvedení.

Vojtěch Preissig

Více na www.fondvp.cz

Komentáře

Holkometr

Jak to vidí ostatní?
21981
9438