Žena, která měla šířit poplašnou zprávu o napadení Ukrajinci, půjde před soud

Šestatřicetiletá žena z Přerovska, která napsala na sociální síť, že ji napadli Ukrajinci, stane před soudem. Státní zástupce k němu podal návrh na její potrestání. ČT to řekl předseda Okresního soudu v Přerově Jiří Barbořík, který má případ na starost. Žena je podezřelá z podněcování k nenávisti vůči skupině osob a šíření poplašné zprávy. V příspěvku tvrdila i to, že Ukrajinci mají v plánu zabít Romy.

„Dne 25.7.2023 zdejší soud obdržel návrh na potrestání na podezřelou osobu, které je kladeno za vinu spáchání přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a přečinu šíření poplašné zprávy,“ uvedl předseda přerovského soudu Jiří Barbořík. V případu zatím nerozhodl, protože čeká na stanovisko Probační a mediační služby k možnému uložení trestu obecně prospěšných prací. Kromě toho jí může uložit až tříleté vězení.

Žena v příspěvku na Facebooku napsala, že ji v Přerově napadli Ukrajinci. „Bylo to katastrofa, nadávali a řekli, že nás romi zabijou, dávejte pozor na své blízké, není to sranda,“ uvedla. Kriminalisté jí následně sdělili podezření ze šíření poplašné zprávy, které pak rozšířili o trestný čin podněcování k nenávisti. Případ řešili ve zkráceném řízení.

„Cíleně lhát, vymýšlet si a budit v lidech strach z konkrétní skupiny osob v pořádku není a každý takový pisatel musí počítat s tím, že za svá slova nese odpovědnost,“ uvedla ke kauze policie, která se v nedávné době zabývala i podobným příspěvkem muže ze Sokolova. Ten tvrdil, že dvojice Ukrajinců pobodala jedenáctiletého chlapce. Později příspěvek smazal s tím, že se útok nestal.

Kvůli nenávistným výrokům o Ukrajincích stanuli před soudem například Patrik Tušl a Tomáš Čermák, kteří také čelili obvinění z podněcování k nenávisti. Tušla za to soud poslal na deset měsíců do vězení, Čermák dostal stejně dlouhou podmínku. Policie se v posledních týdnech zabývala i řadou incidentů mezi Ukrajinci a Romy, mimo jiné v Krupce na Teplicku nebo v Brně.