bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Útěk z Arizony! Farinacci zaplní díru po Bergeronovi s Krejčím. Skončí i Jeník?

17. srpna 2023, 16:00

Michal Břuchanský

Když v lednu 2021 zvedal trofej pro juniorského mistra světa, mnuli si v Arizoně ruce. Útočník John Farinacci měl být jednou z postav, které přehlížené organizaci dodají glanc. Výsledek? Americký centr se ve stopách bratrance Ryana Donata odebral do Bostonu, aniž by s Coyotes přišel do smluvního styku.

Farinacciho před draftem 2019 přibrzdila zranění a Arizona na něj ukázala až jako 76. v pořadí. Ve stínu zpráv o konci generálního manažera Johna Chayky se aktuálně dvaadvacetiletý útočník vydal na zkušenou do vysokoškolské NCAA. 

Prestižní Harvard University si nevybral náhodou. Hlavního kouče mu dělal strýc Ted Donato, který ho před sezonou 2022/23 jmenoval kapitánem. Takové pocty se pod vedením vlastního otce nedočkal ani Ryan Donato. Novou akvizici Chicaga tehdy angažmá na Harvardu vystřelilo rovnou do sestavy Bostonu Bruins. 

Asi nejvíce na sebe Farinacci upozornil na juniorském mistrovství světa 2021. Už samotná nominace mu dala významný kredit, vždyť se v nabitém americkém výběru potkal s hvězdami jako Zegras, Beniers, Boldy nebo Cole Caufield. Rodák z New Jersey se v anti-covidové bublině rozhodně neztratil. K zisku zlatých medailí přispěl bilancí 5+2.

Kojoti vývoj svého prospektu bedlivě sledovali a vymýšleli plán, jak ho zařadit do smečky. „Je to opravdu inteligentní hráč. V defenzivě je vždy na správném místě a má vynikající dovednosti s pukem," nešetřil chválou Lee Stempniak, ředitel rozvoje hráčů. 

Jak se ukázalo, samotný Farinacci se mezi kaktusy nehrnul. Neakceptoval žádnou podobu nováčkovské smlouvy a rozhodl se vstoupit do NHL jinou cestou. „Dva roky jsme se ho snažili podepsat. Přejeme mu to nejlepší, ať zakotví kdekoliv," konstatoval současný GM Bill Armstrong těsně předtím, než Coyotes ztratili na amerického útočníka práva. 

Farinacci zjevně neprohloupil. Okamžitě se mu ozval Boston a dvouletá nováčkovská smlouva s klubem, se kterým je rodinně spjatý, byla na světě. Významnou roli sehrála i skutečnost, že se Bruins po odchodech Patrice Bergerona a Davida Krejčího potýkají s akutním nedostatkem centrů.  

Ale zpět k týmu z Mullet Areny. Na soupisce Arizony začíná být přetlak, a to má v nadcházejících třech letech k dispozici třináct voleb v 1. a 2. kole draftu. Jednou z obětí zvyšující se konkurence je Jan Jeník. 

Coyotes přestali rodáka z Nymburka brát jako hráče s vysokým bodovým potenciálem a předělali jej do role bojovníka s defenzivními úkoly. Změny ve stylu hry si v loňské přípravě nešlo nevšimnout. Místo bodů Jeník sbíral hity a vyhledával pěstní souboje, které z něj udělaly nejtrestanějšího hráče týmu.

O Jeníkově proměně před časem mluvil i Steve Potvin, kouč farmářského týmu Tuscon Roadrunners: „Pokud v NHL nejste hráč generující bod za zápas, nebo pokud nemáte dostatečnou dynamiku v útoku, pak musíte být opravdu dobrý a silný v defenzivě. Jenže to je něco, čemu se on (Jeník) během juniorské kariéry moc nevěnoval. Bude potřebovat čas, ale dělá pokroky“.

Sezona 2022/23? Tu Jeníkovi radši ani nepřipomínejte. V NHL se do zápasové nominace vešel až před Vánoci. Proti Buffalu odehrál necelé čtyři minuty a poroučel se zpátky do Tucsonu. Ani tam to nebylo ono, kvůli zranění stihl v základní části jen 30 zápasů a 7 gólů.

Brzy třiadvacetiletý útočník je chráněným volným hráčem, ale pokračování v Arizoně přestává dávat smysl jemu i klubu. Rozchod z rozumu se přiblížil v červenci, kdy nedošlo k podpisu kvalifikační nabídky ve výši 787 tisíc dolarů. Jaké jsou další Jeníkovy možnosti? Společně s agentem Allanem Walshem se snaží vzbudit zájem u ostatních organizací. Reálněji se však jeví návrat na evropská kluziště.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.