Kritik všeho bezpráví Přemysl Pitter byl trnem v oku komunistického režimu. „Zatímco ostatní váhali, on konal,“ řekl o něm Tigrid

17. srpen 2023

Během druhé světové války podporoval židovské rodiny a po válce se staral o židovské děti z koncentračních táborů i o děti z internačních táborů pro Němce. Srdce Přemysla Pittra, od jehož narození uplynulo 21. června 128 let, bylo otevřené pro všechny trpící bez rozdílu národnosti, rasy i vyznání.

Hluboce věřící člověk Pitter a kritik všeho bezpráví se však stal trnem v oku komunistického režimu a musel emigrovat. Poslední roky života strávil ve Švýcarsku a i ve vyhnanství se věnoval potřebným. Zemřel v únoru 1976 v Curychu.

Čtěte také

Za své úsilí Pitter obdržel oficiální uznání izraelské vlády a byl oceněn titulem Spravedlivý mezi národy. Vysoké státní vyznamenání obdržel i v Německu. V tuzemsku byly jeho zásluhy oceněny až po pádu komunistického režimu. Prezident Václav Havel mu v roce 1991 udělil Řád T. G. Masaryka in memoriam.

Přemysl Pitter, neúnavný bojovník za lidská práva, pacifista a ochránce dětí, byl muž činu. Zatímco ostatní váhali, Pitter konal,“ řekl publicista a bývalý ministr kultury Pavel Tigrid, který byl přímým svědkem Pittrových poválečných humanitárních akcí.

Dvoudílný dokument, věnovaný životu Přemysla Pittera, připravil v roce 2006 publicista Jan Sedmidubský.

První díl na webu najdete do 10. září 2023.

Druhý díl na webu najdete do 17. září 2023.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související