Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Litice plánují novou mateřskou školku. Podívejte se, jak bude vypadat - VIZUALIZACE

18.08.2023 7:21

Vedení šestého plzeňského obvodu zahájilo projekt stavby nové mateřské školy. Školka by měla stát mezi ulicemi Cihlářská a V Aleji.

MS vizualizace_3
MS vizualizace_3MS vizualizace4MS vizualizace_2MS vizualizaceMS vizualizace_1

Plzeňské Litice trápí nedostatečná kapacita ve třídách mateřské školy. To by se ale v budoucnu mělo zlepšit, v současné době už je hotová studie na novou mateřskou školku.

Malou kapacitu školky a také školy řeší současné vedení obvodu od svého nástupu. Rekonstrukce školy už začala na počátku července. Psali jsme ZDE.

"Se školkou je to složitější, přistoupili jsme k vybudování nové budovy, protože rekonstrukce už není kapacitně možná. V současné budově kapacitu nenavýšíme, navíc řešíme také přestěhování úřadu," uvádí starosta Litic Michal Hausner.

V Liticích v minulosti existovaly plány na stavbu nové budovy pro úřad v Litickém dvoře. "O novém úřadu už se v Liticích mluví 12 let. My jsme ale zvolili efektivnější variantu, kdy postavíme jen jednu novou budovu, a to pro novou školku. Do budovy současné školky pak přestěhujeme úřad, čímž zároveň vyřešíme i potřebu lepšího, důstojného a dopravně obslužného úřadu a pošty. Raději postavíme novou školku pro 116 dětí, než nový úřad pro 6 úředníků skoro za ty samé peníze,“ uvádí dále starosta Michal Hausner.

Vedení obvodu už má hotovou studii na mateřskou školu.

"V lednu jsem se sešel s projektanty na místě, kde chceme novou školku nechat postavit. Od té doby proběhlo snad už dvacet jednání se zástupci města a všech dotčených městských organizací a odborů. Výsledkem je studie, která je už k nahlédnutí u mě v kanceláři. Do vzniku studie jsme zapojili i ředitelku naší mateřské školy, aby připomínkovala praktické věci týkající se provozu," dodává Michal Hausner.

Studie je zpracovaná na dvě etapy, přičemž první etapa zahrnuje prostory pro 116 dětí včetně veškerého moderního zázemí a vývařovny. Další etapou se bude moci budova v budoucnu v případě potřeby rozšířit ještě o dvě třídy. Současná budova MŠ má po přestěhování školky sloužit nejen pro úřad a poštu, ale i další volnočasové aktivity pro litické občany a spolky.

Zastavěná plocha nové mateřské školy bude 905 m2, zahrada (až 2500 metrů) nabídne obrovský prostor pro hraní dětí a dětské prvky. Stavba si vyžádá na 1. etapu zhruba 62 milionů korun včetně DPH (4 třídy 4x 24 dětí+ menší třída 1x 20 dětí).

Pokud nenastanou komplikace, bude projekt včetně stavebního povolení hotový na konci roku 2025. Stavba školky se neobejde bez finančního přispění města Plzeň. Částečně přispívat bude i samotný obvod.

vizualizace: projecstudio 8, zdroj MO Plzeň 6

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT