V sobotu odstartuje v Bathu MS v pětiboji, představí se na něm devět Čechů

foto Ilustrační foto - Marek Grycz (vlevo) a Martin Vlach vyhráli na juniorském mistrovství světa v moderním pětiboji v Kladně, 1. srpna 2018.

Bath (Británie) - V sobotu odstartuje v Bathu mistrovství světa v moderním pětiboji. Britské město bude hostit šampionát poprvé. Představí se na něm i devět českých závodníků. Šampionát nabídne další možnost přímé kvalifikace na olympijské hry v Paříži 2024.

Češti v Bathu absolvovali závěrečný přípravný kemp. Do individuální soutěže mužů nastoupí Marek Grycz, Jan Kuf, Martin Vlach a Ondřej Svěchota, který v nominaci nahradil zdravotně indisponovaného Ondřeje Polívku. Do soutěže žen zasáhnou Lucie Hlaváčková, Karolína Křenková a Veronika Novotná.

Medailisté mohou v soutěži jednotlivců splnit kvalifikační kritéria Mezinárodní pětibojařské unie (UIPM) pro účast na olympijských hrách v Paříži. Do žebříčku pro olympiádu se však výsledky mistrovství světa ještě nezapočítávají.

Šampionát zahájí mužská štafeta, v níž duo Matouš Tůma, Filip Houška bude obhajovat bronz z loňského MS v Alexandrii. Druhý jmenovaný však kvůli zranění nártu letos absolvoval jediný závod.

"Na běhu je tréninkový výpadek ještě znát a pro individuální soutěž by to asi bylo limitující. Pro štafetu věřím, že nebude," uvedl v tiskové zprávě český reprezentační trenér Jakub Kučera.

Naopak v ženské štafetě nebudou Češky figurovat. "Skladba programu mistrovství světa nenahrává tomu, aby stejné holky šly jak štafetu, tak individuální soutěž. Věřím, že po delší době máme konkurenceschopný ženský tým. Postavit dvě holky do štafety před individuální soutěží by se nám letos asi nevyplatilo," uvedl Kučera.

V Bathu se MS uskuteční poprvé. "Nepředpokládám, že nás tam něco výrazně překvapí. Samozřejmě britští koně bývají od těch z kontinentální Evropy typově trochu odlišní," řekl Kučera.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 22.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je středa 22. května 2024

Očekáváme v 03:00 16°C

Celá předpověď