Hlavní obsah

Výstava jednoho díla aneb nekonečná noc v hudebním chrámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečný ambientní zvukový zážitek volně rámuje prosvětlený objekt připomínající chrámovou svatyni. V pražské Galerii Rudolfinum je poprvé vystaveno pouze jediné dílo. Monumentální zvuková instalace britského hudebníka, producenta a aktivisty Briana Ena vsazená do objektu vytvořeného českým umělcem žijícím v Americe Jiřím Příhodou.

Foto: Ondřej Polák

Pohled do instalace

Článek

Site-specific instalace nazvaná NAVE je připravena do 24. září. Již od páteční osmnácté hodiny do jedenácté sobotní se ale bude v galerii konat Noc s Brianem. Hlavním tématem abstraktní komponované hudby „otce ambientu“ jsou ticho a klid.

„Hudební doprovod je nedílnou částí této mé prostorové instalace. Bez ní by se stala prostorovou kulisou. Přestože kulisy mám rád a s jejich konceptem jsem několikrát od roku 1994 pracoval, v tomto případě to bylo málo. Hudba je element, který vám silně otevírá a definuje prostor, v němž se nacházíte,“ vysvětlil Právu Jiří Příhoda.

„S Brianem Enem jsem se seznámil v březnu roku 1998 při realizaci našeho prvního společného projektu Music for Prague v pražské galerii Nová síň. V roce 2017 jsme se setkali ve Veletržním paláci při jeho realizaci výstavního projektu The Ship. Při tomto setkání jsme se dohodli, že spolu ještě něco provedeme,“ prozradil umělec, jehož doposud největší přehlídku tvorby uspořádala Galerie Rudolfinum loni v létě.

„Nabízíme možnost poněkud odlišného vnímání umění. Chceme návštěvníkům poskytnout maximální možný čas, aby nebyli tlačeni otevírací dobou galerie a mohli při hudbě Briana Ena relaxovat, meditovat, dostat se do vnitřního klidu a nakonec třeba i spát,“ řekl Právu Petr Nedoma, ředitel Galerie Rudolfinum.

„Díky volnému vstupu se sice můžete do galerie na výstavu kdykoli vracet, což také návštěvníci činí, ale stále budete hudbu vnímat v jiném mentálním rozpoložení, než když máte pro její vnímání téměř neomezený časový prostor právě v noci. Věříme, že to pro ně bude jedinečný zážitek,“ dodal a potvrdil, že ani jeden z autorů nebude osobně přítomen.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie Rudolfinum

Reklama

Související témata:
Brian Eno

Výběr článků

Načítám