Památkově chráněné záchody v parku už po velké obnově slouží lidem

  13:44
Konečně. Návštěvníkům Čechových sadů v Olomouci slouží nově zrekonstruované veřejné toalety. Ty zde dlouhodobě chyběly. Historické záchodky v Čechových sadech jsou bezbariérové. Uvnitř je také pisoár, umyvadlo se zrcadlem, věšák a přebalovací pult.

„Absence čistých veřejných toalet, zejména v parcích, vychází z mnoha průzkumů jako věc, která Olomoučany i návštěvníky města trápí,“ připomněl primátor Mirek Žbánek.

Památkově chráněný objekt olomouckého stavitele Jana Hublíka z roku 1922 prošel opravou za tři miliony korun.

Vyměnily se okna, dveře, střecha, dělníci museli nově vybudovat přípojky a inženýrské sítě. O to, aby toalety zůstaly bezpečné a čisté, se bude starat Výstaviště Flora.

Demolici odmítli památkáři

Olomoucká radnice chtěla původně zchátralou a zdevastovanou budovu v Čechových sadech zbourat a nahradit mobilními toaletami. To ale odmítli památkáři.

„Národní památkový ústav s demolicí nesouhlasil, což odůvodnil tím, že se jedná o architektonicky hodnotný objekt,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Jana Doleželová.

Radní proto původní záměr přehodnotili a zvolili sice dražší, ale trvalejší variantu a nechali vypracovat projektovou dokumentaci na kompletní rekonstrukci.

Budova se dočkala nových oken i dveří, střechy či podlah. Vede k ní nový mlatový chodník. Návštěvníci parku uvnitř najdou bezbariérové WC, pisoár, pro maminky s malými dětmi bude k dispozici přebalovací pult.

V projektu se počítalo také s pítkem umístěným na straně budovy směrem k dětskému hřišti. O to, aby veřejné toalety zůstaly bezpečné a čisté, se bude starat Výstaviště Flora.

„Chápeme, že to bude místo, které může lákat bezdomovce, proto se budou toalety na noc zamykat, aby nesloužily jako noclehárna,“ sdělil náměstek primátora Matouš Pelikán.

Čechovy sady patří k nejoblíbenějším parkům

Nejpopulárnější olomoucké parky – Čechovy a Smetanovy sady – zabírají na 27 hektarů. Záchody jsou sice dostupné na Výstavišti Flora, ovšem ne nepřetržitě po celý rok.

„Jedny se nachází na okraji Smetanových sadů mezi pavilonem A a E, veřejnosti jsou přístupné od dubna do října. Další toalety lze využít v Bezručových sadech při vstupu do botanické zahrady, vždy v rámci otevírací doby,“ přiblížil mluvčí výstaviště Michal Poláček.

Další záchody jsou u výstavních pavilonů, ovšem slouží jen návštěvníkům tam konaných akcí.

Zdevastované záchody naposledy ale fungovaly v roce 1995, kdy do Olomouce zavítal papež Jan Pavel II.

Ještě před pár lety se k budově dalo dostat, třebaže svým odpuzujícím stavem a posprejovanými stěnami kolemjdoucí nelákala. Stav toalet se pořád zhoršoval. Naproti se přitom nachází dětské hřiště. Olomoučané se nyní dočkali výrazné změny k lepšímu.