Norové v problémech: tamní svaz pozastavil aktivity reprezentace

Foto: Markéta Křížová

18. srpna 2023, 15:47

Ondřej Mach

Norská reprezentace na základě rozhodnutí špiček hokejové svazu přeruší po zbytek roku veškerou činnost. Důvodem jsou rozsáhlé finanční škrty, avizovaný program tak dodrží pouze junioři a ženský výběr.

Informaci potvrdil v pátek ráno stanici TV 2 manažer národního týmu Tobias Johansson. „Nemyslel jsem si, že to je až tak špatné,“ uvedl funkcionář, který se o opatřeních dozvěděl před dvěma dny.

Co to v praxi znamená? Mužský A-tým do konce kalendářního roku neuspořádá jediný sraz, utahování opasků má údajně ovlivnit chod vícero kategorií.

„Dostali jsme se do situace, která není dobrá. Do budoucna nás to ovlivní.“

„Dostali jsme se do situace, která není dobrá. Do budoucna nás to ovlivní,“ tuší Johansson. Norský svaz razantním krokem hodlá konsolidovat současný rozpočet, běžný provoz by rád obnovil v roce 2024.

Ve stávajícím režimu by měly dál fungovat jen juniorský a ženský A-tým. Dvacítku po deseti letech čeká comeback mezi elitu, na přelomu roku se představí na MS ve Švédsku. V druhém případě to nařizuje sponzorská smlouva.

„Je to smutné a nebezpečné pro budoucnost norského hokeje,“ míní dlouholetý lídr národního týmu Alexander Bonsaksen. „Zvlášť když máme poprvé v elitní skupině U18, U20 i A-tým...“

Připomínáme, že český nároďák s Norskem změří síly v rámci skupinové fáze domácího šampionátu v Praze. Vzájemné střetnutí je v plánu hned v sobotu 11. května.

„Je to smutné a nebezpečné pro budoucnost norského hokeje.“

Za rok 2022 asociace potvrdila schodek devět milionů norských korun (více než 18 milionů českých korun). I proto řada lidí v administrativě ztratila práci, nyní hokejem ve skandinávské zemi otřásá další kauza.

„Abychom byli zodpovědní ve vztahu k budoucnosti, musíme jednat hned,“ řekl v červnu generální tajemník Ottar Eide jako host hokejového podcastu TV 2 Hockeyprat. 

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz