Alespoň to tvrdí akademici z Griffith's Center for Quantum Dynamics v čele s profesorem Howardem Wisemanem a Dr. Michaelem Hallem. „Myslíme si, že paralelní světy skutečně existují a vzájemně se ovlivňují jemnou silou odporu. Proto kvantová teorie, potřebná k vysvětlení toho, jak vesmír funguje v mikroskopickém měřítku, vykazuje fenomény, které, jak se zdá, porušují obyčejnou fyziku, založenou na akci a reakci,” říkají vědci.

Základy jejich hypotézy nejsou nové. Už od roku 1957 existuje v kvantové mechanice tzv. Interpretace mnoha světů, hovořící, že pokaždé, když se provede kvantové měření, vesmír se rozvětví na spoustu nových. Díky tomu jsou všechny možnosti realizovány. „V některých universech tak asteroid zabíjející dinosaury Zemi minul. V jiných byla Austrálie kolonizována Portugalci,” vysvětluje Howard Wiseman.

Paralelní vesmíry

Mnoho skeptiků však tuto teorii zpochybňuje. Hlavním důvodem je, že cizí vesmíry neovlivňují ten náš. Proto ji odborníci z Griffith University upravili a navrhli novou hypotézu. Pojmenovali ji „Mnoho vzájemně se ovlivňujících světů“. 

Zdroj: Youtube

„Krása našeho přístupu spočívá v tom, že v případě existence jednoho vesmíru se naše myšlenky redukují na newtonovskou mechaniku, zatímco pokud jich existuje víc, reprodukují kvantovou mechaniku,” tvrdí Michael Hall.

Podle této nové interpretace je vesmír, v němž žijeme, pouze jedním z mnoha světů. Některé jsou téměř totožné, další se zcela odlišují. Zároveň tyto krajiny přetrvávají nepřetržitě v čase a mají přesně definované vlastnosti.

Nejsme sami?

„Každý vesmír je stejně skutečný,” upozorňuje Howard Wiseman. „Není to tak, že pouze jeden by byl ten pravý, zatímco jiné by byly jeho kopií.” Fyzik také věří, že kvantové síly, zodpovědné za řízení této sdílené existence, ovlivňují interakce mezi těmito světy.

Zdroj: Youtube

Nová teorie vyvolala rozporuplné reakce. Řada odborníků je však novým úhlem pohledu nadšená. Nyní je nutné přijít na to, jak hypotézu experimentálně ověřit a detekovat kvantové variace, které by mohly naznačovat, že ke vzájemnému působení opravdu dochází.

Zdroje: news.griffith.edu.au, www.iflscience.com, www.sci.news