Ligue 1 - souhrn 2. kola: PSG, Lyon i Marseille ztratily

18.08.2023, 22:58, aktualizováno 20.08.2023, 22:43
Komentáře a souhrny
Kylian Mbappé (© AFP)

Lyon schytal čtyřgólový výprask od Montpellieru a po dvou kolech zůstává bez bodu. Marseille neudržela vedení na půdě FC Metz a nakonec musí být ráda, že si gólem ze závěrečné desetiminutovky zajistila alespoň bod za remízu 2:2. Olympique zůstává po dvou kolech čtyřbodový, nováček zapsal premiérový bod. Mistr z PSG výhru nemá, ani vicemistr z Lens ve šlágru s Rennes nezvítězil...

RC Lens - Stade Rennes 1:1

20.08.2023 20:45

Góly: 3. Deiver Machado - 53. Benjamin Bourigeaud (pen.)

Hráči Lens nedotáhli do vítězného konce ani duel druhého kola Ligue 1 proti Rennes, s nímž nakonec remizovali 1:1. Domácí dostal do bleskurychlého vedení Deiver Machado, jenž se trefil i v minulém zápase na stadionu Brestu. Tým z Bretaně se vrátil zpět do hry až po proměněné penaltě Benjamina Bourigeauda z 53. minuty. Racing Club byl sice nadále aktivnějším celkem, pro tři body si ovšem nakonec nedošel.

Vicemistr Francie hned v úvodním klání nového ročníku selhal, když na hřišti Brestu neudržel dvougólové vedení a padl 2:3. Zaváhání chtěli hráči Racing Clubu napravit před vlastními fanoušky, kde je ovšem nečekal vůbec jednoduchý úkol. Na jejich půdu totiž přijelo Rennes, které deklasovalo v minulém klání Méty 5:1, a navázalo tak na úspěšný loňský ročník, ve kterém skončilo na skvělém čtvrtém místě.

Již tradičně skvěle zaplněný stadion v Lens propukl nadšením už na sklonku třetí minuty. O úvodní gól utkání se totiž postaral Machado, který přízemní ranou ke vzdálenější tyči zužitkoval šťastně odražený míč, jenž k němu doputoval po nedůrazném odvrácení rohového kopu ze strany zadáků Rennes. Loňský vicemistr ve svém tempu nepolevil ani po první brance. Blízko k navýšení náskoku byl Florian Sotoca, jenž si skvěle naběhl na ostrý centr z levé strany, zakončení však poslal mimo tři tyče. Ofenzivní poločas ze strany Racing Clubu dovršil v jeho nastavení Angelo Fulgini, k němuž propadl dlouhý nákop ze středu hřiště, rodák z Pobřeží slonoviny ale poslal špičkou kopačky balon nad bránu.

Zvrat v zápase nastal po šesti minutách druhé půle, kdy Salis Abdul Samed ztratil míč a následně i poslal k zemi Arnauda Kalimuenda, za což sudí nařídil pokutový kop. Ten následně pojal Bourigeaud jako svoji velkou show, když po pomalém rozběhu poslal nekompromisně míč k tyči a srovnal. O chvíli později mohl Lens vrátit vedení Fulgini, z přímého kopu ale mířil nad. Domácí se hnali za třemi body i nadále, zkušený Steve Mandanda ale hned několikrát prokázal svoji kvalitu. Nejdůležitější zákrok vytasil v 65. minutě, kdy konečky prstů vyrazil na břevno tečovaný pokus Andyho Dioufa.

Lens tak za svou aktivitu bylo oceněno jediným bodem. V následujícím kole jej bude čekat ten vůbec nejtěžší úkol, jelikož se 26. srpna střetne s PSG. Rennes změří o den později síly s Le Havre.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Racing Strasbourg 3:0

20.08.2023 19:00

Góly: 20. Takumi Minamino, 36. Takumi Minamino, 58. Wissam Ben Yedder

Hráči Monaka porazili ve druhém kole Ligue 1 Štrasburk 3:0 a posunuli se na první příčku tabulky. Mužem zápasu se stal bývalý hráč Liverpoolu Takumi Minamino, který se dvakrát prosadil již v prvním poločase. Po změně stran pak navíc asistoval u trefy Wissama Ben Yeddera a po minulé "zahřívací" sezoně, v níž neměl pevnou pozici v základní sestavě, tak lze považovat jeho aklimatizaci ve Francii za dokončenou.

Monako i přes lehčí komplikace zvládlo první duel na půdě Clermontu, kde vyhrálo 4:2. Hned dvakrát sice prohrávalo, svou střeleckou formu si ale i do letošní sezony přenesl Wissam Ben Yedder, jenž vsítil dvě branky, a přispěl tak k zisku tří bodů. Štrasburk byl také v dobrém rozpoložení, jelikož porazil na vlastním hřišti silný Lyon. Gólem a asistencí vynikl především Jean-Ricner Bellegarde.

Na první střelu v zápase si museli diváci počkat až do 17. minuty, kdy z dálky vypálil vysoko nad branku Aleksandr Golovin. Jen o tři minuty později to za vápnem zkusil také Takumi Minamino, ten už mířil přesně do levého dolního rohu a Matz Sels se natahoval marně. Ve 30. minutě pohrdl šancí na srovnání Lebo Mothiba, když osamocený ve vápně nedokázal hlavou usměrnit míč do sítě. To se o šest minut později povedlo na druhé straně Minaminovi, který zakončil hlavou na zadní tyč a připsal si druhý gól v zápase.

Monako bylo aktivnější i v druhém poločase. Po 10 minutách druhé části zápasu měl Ben Yedder dvě velké šance během minuty. Nejdříve sám proti gólmanovi nedokázal míč procedit za jeho záda a později z úhlu netrefil prázdnou branku. Do třetice se už ale prosadil, když v 58. minutě dokázal využít Minaminovu přihrávku za obranu a s pomocí teče překonal bezmocného Selse. Zvýšit vedení mohl střídající Eliot Matazo, brankář Štrasburku ale jeho střelu pohotově vytěsnil na roh.

Monako tak první domácí zápas v letošní sezoně zvládlo a získalo tři body. Už za pět dní pocestuje k dalšímu ligovému utkání do Nantes, Štrasburk se střetne 27. srpna s Toulouse.

Více informací k zápasu

FC Lorient - OGC Nice 1:1

20.08.2023 15:00

Góly: 77. Siriné Doucouré - 64. Evann Guessand

Fotbalisté Lorientu remizovali ve druhém kole Ligue 1 s Nice 1:1 a podruhé v řadě dokázali obrat favorita o body. Les Aiglons měli po většinu zápasu míč ve své moci, tvořili si více šancí a dokonce vstřelili první branku, o kterou se postaral Evann Guessand. Domácí se ovšem nevzdali a po chybě obránců vyrovnal Siriné Doucouré. Zatímco Les Merlus tak navázali na úspěch ze hřiště PSG, kde se radovali ze zisku senzačního bodu, Orlům se již podruhé v řadě stal osudným závěr zápasu, ve kterém přišli o vítězství.

Lorient prožil velmi povedený a zároveň překvapivý vstup do sezony, když na půdě PSG uhrál senzační bezgólovou remízu. Bod získalo i Nice, které sehrálo na domácí půdě těžký duel s Lille. Orli dlouho vedli o jednu branku, nakonec však v nastaveném čase inkasovali, a vítězství se tak nedočkali. Ani v Bretani je nečekal jednoduchý úkol, historicky totiž byly zápasy mezi Les Merlus a Les Aiglons velmi vyrovnané.

Stejně tomu bylo i v úvodní dvacetiminutovce. Oba celky si s míčem na noze věděly rady a trpělivě budovaly útoky, stejně vytrvalé ale byly i vždy, když došlo na bránění. To pramenilo v hru přelévající se z jedné poloviny na druhou bez vážnějšího pozdvižení pro fanoušky na Stade du Moustoir. Mírná převaha tak hostům nebyla moc platná, jediné formy zakončení představovaly střely z dálky hráčů nevědících si rady se zodpovědnou defenzivou.

Hned zkraje druhé půle využil Khephren Thuram dlouhých nohou k rychlé akceleraci do vápna, kde byl ovšem na záložníkovu střelu k bližší tyči připraven gólman. Hned z následujícího rohu navíc hlavičkoval Youssouf Ndayishimiye, i s jeho pokusem si ale Yvon Mvogo poradil. Odolávání Les Merlus proti dravosti Orlů se ukázalo být pouze dočasné, v 64. minutě obstaral pro hosty gólovou radost Guessand. Dorážka do odkryté brány po souboji ve vápně sice nebyla nejpohlednější, na důležitosti to ale gólu neubíralo. K radostí domácích příznivců byla tato branka pro Lorient efektivním budíkem. Laciná chyba v obraně Nice vyústila v centr, po němž přišel nekompromisní obstřel zblízka v podání Doucourého.

Les Merlus tak dokázali na domácí půdě vybojovat cenný bod. Oba celky sehrají další ligový zápas 27. srpna. Lorient změří síly s Lille, Nice se poté střetne s Lyonem.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - Stade Brestois 1:2

20.08.2023 15:00

Góly: 52. Daler Kuzjajev - 28. Romain Del Castillo, 56. Lilian Brassier

Fotbalisté Le Havre podlehli na domácí půdě ve druhém kole Ligue 1 Brestu 1:2. V prvním dějství se prosadil dvougólový střelec z minulého kola Romain Del Castillo, ovšem na jeho trefu našel tým, ve kterém se světu ukázal v minulosti Riyad Mahrez, po změně stran odpověď. Euforie z vyrovnání však neměla dlouhého trvání, jelikož vzápětí po rohovém kopu uštědřil smrtící ránu soupeři Lillian Brassier. Nejstarší francouzský klub tak zatím čeká na první triumf po návratu mezi elitu.

Le Havre nemělo jako nováček soutěže vůbec špatný vstup do sezony, když v prvním kole remizovalo na půdě Montpellieru 2:2. Ještě lepší start ovšem prožil hostující Brest. Ten totiž dokázal na domácí půdě zaskočit loňského vicemistra Lens, kterého porazil 3:2. Euforie z vítězství byla o to větší, že Piráti prohrávali 0:2, nakonec však dokázali celý duel zvrátit i díky dvěma proměněným penaltám Del Castilla.

Po vyrovnané úvodní čtvrthodině hosté přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a hned dvakrát mohli jít do vedení. V 19. minutě dostal Martín Satriano pohodlnou přihrávku na úroveň penalty, z první však trefil rádius brankáře. O čtyři minuty později se v podobné pozici ocitl Mahdi Camara, odražený balon ale napálil přímo do ležícího Arthura Desmase, který tak k úspěšnému zákroku přišel jako slepý k houslím. Piráti se dočkali vedení ve 29. minutě. Bradley Locko pelášil po levém křídle, dokud nevyslal přízemní pas, který se napříč vápnem dokutátel až k Del Castillovi. Ten zvolil okamžitý obstřel k tyči a provedení se perfektně sešlo s myšlenkou. Klub z Normandie se připomněl až v závěru půle, odražený míč po zákroku gólmana ale Issa Soumaré daroval fanouškům za bránou.

Po výměně stran se domácí rozhodli okusit rauš z ohrožení branky soupeře znovu. Zpětnou přihrávku až za hranici vápna si našel Daler Kuzjajev a balon okamžitě zakroutil do šibenice. Radost z vyrovnání však hráčům Le Havre nevydržela dlouho. Na druhé straně si na centr z rohového kopu naskočil Brassier a po jeho důrazné hlavičce pod břevno z 56. minuty hráči Brestu znovu vedli. Nováček soutěže již nebyl ve druhém dějství otloukánkem a dokázat to chtěl o 10 minut později Nabil Alioui, jeho nebezpečnou střelu zevnitř vápna ale zneškodnil Marco Bizot.

Nejstarší francouzský klub tak svůj první domácí zápas nezvládl a nakonec nezískal ani bod. Odčinit se to pokusí 27. srpna, kdy se v dalším ligovém utkání střetne s Rennes. Brest změří o den dříve síly s Marseille.

Více informací k zápasu

Stade Reims - Clermont Foot 2:0

20.08.2023 15:00

Góly: 17. Marshall Munetsi, 84. Mohammed Daramy

Fotbalisté Reims zvítězili ve druhém kole Ligue 1 před vlastními fanoušky nad Clermontem 2:0. Vítěznou branku vstřelil již v 17. minutě Marshall Munetsi, jenž se nezalekl prudkého centru a usměrnil míč k tyči. Červenobílí sice nepodali tak kvalitní výkon, kterými se prezentovali minulou sezonu, na zisk tří bodů to však i díky pojišťující brance Mohameda Daramyho ze závěru druhé půle stačilo.

Klub z Remeše po skvělé přípravě, ve které vyhrál pět ze šesti utkání, nezvládl těžký zápas na půdě Marseille, kde padl 1:2. Svěřenci Williama Stilla ovšem opět předvedli velmi sympatický výkon, čímž navázali na minulý ročník, kdy je podobně povedená představení zdobila. Velmi dobrý herní projev chtěli zopakovat před domácím publikem, kde přivítali Clermont. Ten v úvodním klání nestačil doma na Monako, se kterým prohrál 2:4. Poslední dvě vzájemná střetnutí však právě Les Lanciers ovládli.

Domácí navázali na skvělé výkony z posledních zápasů a v 17. minutě se po dobře zahraném rohovém kopu prosadil hlavou Munetsi. Ve 32. minutě byl blízko vyrovnání Grejohn Kyei, jehož tečovanou ránu ale skvělým zákrokem vytěsnil na tyč brankář Yehvann Diouf. Navýšit vedení mohl ve 38. minutě Keito Nakamura, který si ve vápně krásně připravil míč na střelu z voleje, tu však zblokovala připravená obrana Les Lanciers.

Druhý poločas dlouho nenabízel moc šancí, neboť oba týmy kupily velké množství nepřesností. Vzrušení přišlo až v 67. minutě, kdy při souboji ve vápně upadl Oumar Diakité, dožadované penalty se ale nedočkal. Druhý gól v zápase si mohl připsat Munetsi, když šel v 77. minutě sám na gólmana Moryho Diawa, ten ale jeho pokus zpacifikoval, stejně jako následnou dorážku, a udržel šanci hostů na body. Zápas definitivně rozhodl v 85. minutě střídající Daramy, který po přesné nahrávce Junyi Ita uklízel míč do prázdné branky.

Reims tak domáci duel zvládlo a získalo první tři body do tabulky. Oba soupeři svedou další ligovou bitvu 27. srpna. Stillovi svěřenci změří síly s Montpellierem, Clermont poté vyzve na vlastní půdě Méty.

Více informací k zápasu

Lille OSC - FC Nantes 2:0

20.08.2023 13:00

Góly: 66. Jonathan David, 90+4. Adam Ounas

Fotbalisté Lille zvítězili ve druhém kole Ligue 1 před vlastními fanoušky nad Nantes 2:0 a poprvé v sezoně se mohli radovat ze zisku tří bodů. Dlouho to ale pro fanoušky pátého týmu uplynulého ročníku francouzské nejvyšší soutěže nebyla příliš radostná podívaná, neboť navzdory vyvíjenému tlaku se na úvodní gól skutečně nadřeli. Vysvobození přišlo až v 66. minutě a postaral se o něj obvyklý střelec Jonathan David, který se proti klubu vyznávajícímu žlutozelené barvy prosadil při sedmém startu již popáté. Radost domácím nezkazil ani Alexsandro, kvůli jehož vyloučení museli dohrávat v oslabení.

Lille vstoupilo do nové sezony remízou na půdě Nice, kterou ovšem zachraňovalo až v úplném závěru, když v 93. minutě srovnal Bafodé Diakité. Horší start mělo hostující Nantes, které padlo na vlastním hřišti s Toulouse 1:2. Střetnutí měli Kanárci velmi dobře rozjeté, když ještě o půli vedli, po změně stran ovšem ubrali na výkonu, což je stálo všechny body. Na hřiště Dog navíc nepřijížděli s dobrými vyhlídkami, jelikož čtyřnásobného francouzského šampiona nedokázali porazit už 16 utkání v řadě.

V tomto duelu ale zahrozili jako první, když ve 13. minutě pálil z hranice vápna Moses Simon. Pokus hostujícího útočníka se však neujal a zamířil vedle tyče. Dogy o sobě daly poprvé výrazněji vědět o pouhou minutu později, kdy po centru od rohového praporku hlavičkoval jen těsně nad branku Alexsandro. V 19. minutě byli Kanárci blízko zužitkování přímého kopu, když projektil Florenta Molleta zlikvidoval až skokem k tyči Lucas Chevalier. Krátce po půlhodině hry zahrozili po standardní situaci také domácí fotbalisté, rána Edona Zhegrovy ale prostor mezi třemi tyčemi nenašla a zamířila těsně vedle. Lille se úvodní trefy nedočkalo ani v závěru úvodního dějství, kdy střelu Zhegrovy zastavil tělem jeden z bránících hráčů. Následná dělovka kanonýra Davida pak orazítkovala pouze břevno.

Krátce před uplynutím hodiny hry vyzkoušel pozornost Chevaliera ranou zevnitř pokutového území Simon, pokus Nigerijce ale gólman Dog bez problémů pokryl. Na úvodní branku se tak čekalo až do 66. minuty, kdy převahu Lille přetavil ve vedoucí trefu David. Kanadský útočník využil správného postavení ve vápně a po zákroku Rémyho Descampse proti hlavičce Rémyho Cabelly doklepl vyražený míč do sítě. V 75. minutě byl blízko vyrovnání Abdoul Kader Bamba, volného prostoru ale nevyužil a po včasném vyběhnutí brankáře ani nezakončil. O chvíli později fauloval unikajícího Bambu v blízkosti vápna Alexsandro, jenž za svůj zákrok uviděl červenou kartu. V 82. minutě se Kanárci prosadili, jejich radost byla ovšem předčasná, neboť vyrovnávací trefě Stredaira Appuaha předcházel ofsajd. V nastavení tak stvrdil výhru Lille Adam Ounas, jenž se prosadil technickou střelou o tyč.

Nantes tak na Lille opět nevyzrálo a odjelo s prázdnou. V následujícím ligovém klání se 25. srpna střetne s Monakem. Dogy zamíří o dva dny později do Lorientu.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Paris Saint-Germain 1:1

19.08.2023 21:00

Góly: 87. Zakaria Aboukhlal (pen.) - 62. Kylian Mbappé (pen.)

PSG i ve druhém kole Ligue 1 klopýtlo a na hřišti Toulouse si připsalo pouze bod za remízu 1:1. Favorit celé soutěže se po úvodní bezbrankové remíze s Lorientem neprosadil ani v první půli utkání proti Les Violets, na což kouč Luis Enrique zareagoval brzkým nasazením dvou největších ofenzivních hvězd. V případě Kyliana Mbappého to mělo takřka okamžitý efekt, jelikož navrátilec do kádru pařížského celku po 11 minutách na hřišti proměnil pokutový kop. Ani to ale úřadujícímu mistrovi nestačilo k první ligové výhře sezony, neboť krátce před koncem vyrovnal rovněž z penalty Zakaria Aboukhlal.

Fialky na úvod nejvyšší francouzské soutěže zvládly reprízu nedávného finále Coupe de France a opět porazily Nantes. Tentokrát k tomu však vedla na rozdíl od dubnového střetnutí trnitá cesta, když musely otáčet skóre a až v 91. minutě rozhodl sváteční střelec Rasmus Nicolaisen. Tříbodový start se naopak netýkal PSG, které doma překvapivě remizovalo s Lorientem. Vedení klubu možná i kvůli tomu zařadilo zpět do tréninkového procesu A-týmu Mbappého, zápas ale hvězdný útočník začal pouze na lavičce náhradníků.

Pařížský celek si sice od úvodního hvizdu vytvořil výraznou převahu v držení míče, ale kvůli jeho pomalé a často nepřesné kombinaci viděli diváci první zakončení celého duelu až ve 20. minutě, kdy ostrý projektil z kopačky Achrafa Hakimiho výborným zákrokem zneškodnil Guillaume Restes. Další dramatické momenty přinesl až závěr poločasu. Hakimi nejprve předložil míč do výborné pozice Goncalu Ramosovi, jenž však bránu trestuhodně minul. Krátce nato pálil na druhé straně těsně nad Mikkel Desler a v nastaveném čase ještě musel proti pohotovému pokusu Ramose zasahovat Restes.

V 50. minutě se obhájce titulu konečně dočkal přesného zásahu, jenže brance Warrena Zaïre-Emeryho předcházelo postavení mimo hru. Pak už přišla řada na Mbappého, jehož příchod okamžitě oživil výkon PSG. Právě ikona Les Parisiens byla v 60. minutě faulována ve vápně a sám elitní kanonýr s přehledem nařízenou penaltu proměnil. Na začátku závěrečné čtvrthodiny málem navýšil náskok favorita Vitinha, jehož lob minul Restesovu bránu jen o pár decimetrů. Nepřesné zakončení mohlo 23letého Portugalce mrzet o to více, že v 87. minutě vyrovnal z pokutového kopu po faulu Hakimiho Aboukhlal.

Toulouse se tak povedlo proti věhlasnému soupeři poprvé od roku 2017 bodovat. V příštím kole se 27. srpna představí ve Štrasburku, PSG o den dříve přivítá Lens.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Montpellier HSC 1:4

19.08.2023 19:00

Góly: 69. Alexandre Lacazette - 20. Arnaud Nordin, 39. Musa Al-Tamari, 66. Musa Al-Tamari, 89. Akor Adams

Hráči Lyonu pokračovali v nevýrazném výkonu z úvodního klání sezony a ve druhém kole Ligue 1 prohráli na svém hřišti s Montpellierem 1:4. Hosté se nenechali ovlivnit sužujícím horkem a už do přestávky dvakrát skórovali, po změně stran navíc svou druhou brankou v zápase zvyšoval vedení Mousa Al-Tamari, jordánská posila z Belgie. Les Gones pak sice rychle snížili, jenže jakékoliv naděje na obrat podobný tomu z minulého vzájemného střetnutí zahodil svým vyloučením Alexandre Lacazette, autor jediné trefy domácích.

Lyon se v úvodním kole nepředvedl v dobrém světle, když prohrál se Štrasburkem. Malým pozitivem alespoň bylo, že se po čtyřech přípravných utkáních bez vstřelené branky prosadil Nicolás Tagliafico. Les Gones ovšem doufali v probuzení jejich hlavní útočné zbraně - Lacazetta. Montpellier v prvním zápase ročníku taky své fanoušky příliš nepotěšil, když v 90. minutě ztratil vedení proti nováčkovi z Le Havru.

Od začátku utkání byl aktivnější hostující celek a svou převahu dokázal přetavit ve 20. minutě na úvodní gól. Brankář domácích zmatkoval při rozehrávce a místo spoluhráče trefil Arnauda Nordina, kterému stačilo míč dopravit do brány. La Paillade nebylo daleko od dalšího přesného zásahu, leč tentokrát Kikimu Kouyatému chyběly centimetry, aby jeho hlavička zapadla pod břevno. Ve 39. minutě už ale navýšení přišlo. Al-Tamari přesprintoval půl hřiště, udělal kličku bránícímu hráči a nakonec i přesně zakončil.

Po přestávce to byl opět Al-Tamari, který utekl obraně, avšak jeho zakončení mířené na jesle, brankář přečetl. V 66. minutě zkusil štěstí ze standardky Lacazette, leč jeho pokus vytáhl zkušený Benjamin Lecomte. Záhy se ale opět prosadili hosté. Byl to velmi podobný scénář jako u druhého gólu, protože po výkopu Lecomta se na půlící čáře míče zmocnil Al-Tamari, který si to šinul až k bráně, kde sebevědomě doprostřed brány zakončil.

Tentokrát ale Olympique dokázal odpovědět rychle. O kontaktní branku se postaral dosud trápící se Lacazette. Dlouho mu úsměv na tváři nevydržel, poněvadž v 80. minutě obdržel od hlavního sudího červenou kartu za surový zákrok na Téjiho Savaniera. Závěrečnou tečku přidal v 89. minutě ještě Akor Adams, který zvládl rutinní práci v podobě trefení odkryté domácí branky.

Lyon tak ani ve druhém utkání na body nedosáhl. V dalším kole jej čeká souboj s Nice, Montpellier se ve stejný den střetne s Reims.

Více informací k zápasu

FC Metz - Olympique Marseille 2:2

18.08.2023 21:00

Góly: 65. Cheikh Sabaly, 71. Georges Mikautadze - 14. Emran Soglo, 82. Vitinha

Méty se ve druhém kole Ligue 1 nezalekly silného soka a remizovaly na vlastním hřišti s Marseille 2:2. Více než jméno slavného soupeře je mohl děsit průběh utkání, v němž brzy skóroval debutující Emran Soglo, nejmladší ligový střelec Les Olympiens od trefy Samira Nasriho z roku 2005. Od 59. minuty navíc domácí dohrávali v početní nevýhodě, přesto se jim senzačně povedlo otočit skóre. Remízu pak pro favorita zachránil Vitinha, čímž alespoň částečně odvrátil další výrazný neúspěch týmu z Azurového pobřeží po nedávném nešťastném vypadnutí z Ligy mistrů.

V ulicích Mét vypukla v létě velká euforie z návratu místního fotbalového klubu do nejvyšší soutěže, hned v prvním kole však přišlo poměrně očekávané vystřízlivění. Nováčka na úvod deklasoval celek Rennes v poměru 5:1 a ani druhé kolo nevyhlíželo příliš optimisticky. Tentokrát totiž v cestě stál 10násobný francouzský mistr z Marseille. Ten bral v prvním kole tři body proti Reims, následně ovšem vybouchl v domácí odvetě s Panathinaikosem a vypadl ze třetího předkola Ligy mistrů.

K první šanci zápasu se Ismaïla Sarr šikovně protáhl do vápna Mét, jeho ránu kroucenou na zadní tyč ale zneškodnil Alexandre Oukidja. Ve 14. minutě už se skóre měnilo. Hosty dostal do vedení 18letý Soglo, který tečovanou střelou na přední tyč vsítil první ligový gól v dresu Marseille.

Ta měla i nadále převahu v držení míče, jenže domácí důslednou obranou málokdy pustili soupeře do vyložené šance. Tu si připsal až ve 38. minutě znovu Sarr, který svou slabší pravou nohou nezamířil mezi tři tyče. Krátce nato poprvé zahrozily Méty, dalekonosnou střelu Faliho Candého však skvěle vyrazil Pau López. Těsně před poločasem ještě rozvlnil síť Pierre-Emerick Aubameyang, kvůli ofsajdu se ale skóre neměnilo.

Krátce po změně stran mohla Marseille navýšit své vedení. Po Aubameyangově centru uklidil míč do odkryté sítě Valentin Rongier, jenže rozhodčí se vrátil ke sporné situaci na polovině hřiště a po kontrole videa gól neuznal. Úlevu z odvolané branky brzy vystřídalo zklamání, když byl v souboji pozdě Abou Lo a po tvrdém šlapáku viděl po zásluze červenou kartu.

Nováček Ligue 1 však i v oslabení dokázal srovnat. Střelu Cheikha Sabalyho tečoval Jordan Veretout vysoko, především ale do protipohybu brankáře Lópeze a ten už na míč mířící za jeho záda nedosáhl. Pod druhým zásahem Mét se již výrazně podepsal i španělský brankář, kterému prudká rána Georgese Mikautadzeho proletěla pod tělem. Marseille následně domácí zatlačila a po několika závarech před brankou se nakonec po kombinaci na pravé straně prosadil Vitinha, čímž srovnal stav utkání.

Výsledná remíza přesto nemohla být pro Méty vzhledem k okolnostem zklamáním. V dalším zápase míří 27. srpna na hřiště Clermontu, Marseille vyzve o den dříve doma Brest.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AS Monaco
2
2
0
0
7 : 2
6
2
Stade Brestois
2
2
0
0
5 : 3
6
3
Stade Rennes
2
1
1
0
6 : 2
4
4
Montpellier HSC
2
1
1
0
6 : 3
4
5
Lille OSC
2
1
1
0
3 : 1
4
6
Olympique Marseille
2
1
1
0
4 : 3
4
7
Toulouse FC
2
1
1
0
3 : 2
4
8
Stade Reims
2
1
0
1
3 : 2
3
9
Racing Strasbourg
2
1
0
1
2 : 4
3
10
OGC Nice
2
0
2
0
2 : 2
2
11
FC Lorient
2
0
2
0
1 : 1
2
Paris Saint-Germain
2
0
2
0
1 : 1
2
13
RC Lens
2
0
1
1
3 : 4
1
Le Havre AC
2
0
1
1
3 : 4
1
15
FC Metz
2
0
1
1
3 : 7
1
16
FC Nantes
2
0
0
2
1 : 4
0
17
Clermont Foot
2
0
0
2
2 : 6
0
Olympique Lyon
2
0
0
2
2 : 6
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
Mandanda_30

0:1 OM, Metz dostane redku a otočijou to na 2:1 wtf?? Jestli dokážeme takhle odpadnout proti Metz, tak dokážeme odpadnout proti všemu letos Zatím to vypadá na dlouhou sezónu pro OM.....

Reagovat
Israha

Dobré no, tak týden smůly jsme si vybrali a už by zas ten fotbal mohl začít fungovat normálně, od příštího kola. To jsou fakt dva zápasy tak na rozkopání šaten a teď bude mít Marcelino setsakra hodně práce, aby morálku týmu udržel. Mě to frustrovalo neuvěřitelně už od monitoru, chudáci ti hráči...hrají výborně, dají za dva zápasy osm gólů,z toho půlku jim sudí neuznají, do toho tři tyčky a pak dostanou tři góly úplně z hovna a je z toho vyřazení a ztráta dvou bodů. Velký nápor na psychiku hned zkraje sezony .

Jinak zatím Vitinha > Ndiyae, měl by místo něj do základu, je v šancích a trefuje se, oproti loňsku posun. Harit po urvaném koleni vypadá zpátky v plné síle, Auba taky super a Sarr bude rozdílový, jakmile se trochu zklidní v koncovce. Kondogbia zatím moc nezaujal, Veretout spolehlivější. Soglovi díky za důležitý gól, ale jinak by Ligue 1 ještě moc často hrávat neměl, velmi nervózní a roztěkaný.

Reagovat
Mandanda_30

Řekl jsem, že jsem odpadli, ale jako máš pravdu, že jsme měli smůlu jako prase...

Reagovat
Israha

Brutální smůlu, v ofenzivě i defenzivě. V úterý si to za celý tým vyžral chudák Guendo, ale dneska se to tam lepilo na paty úplně všem.

Reagovat
Salfovic

Díval se někdo na zápase Marseille - Panathinaikos? Proč bylo tak dlouhé nastavení? A ta pencle byla alespoň jasná?

Reagovat
Israha

Nastavení bylo pět minut původně (což odpovídalo průběhu hry), ve třetí došlo k té penaltové situaci a poměrně dlouho se řešila + pak její samotné zahrávání. A jestli byla jasná? Teoreticky ano, míč po centru spadl na ruku od těla, to se pískává (byť nešlo o žádnou gólovou šanci)...v kontextu nastaveného metru zápasu, kdy sudí ve prospěch Marseille dvě podobné "soft" penalty nefoukl, ale smysl příliš nedávala.

Reagovat
Mandanda_30

No v krátkosti se stal Michael Oliver. Už ani nevím kolik rozhodnutí šlo proti OM, to hlavní je ta penalta na konci - s ní bych neměl až takovej problém, kdyby jejich ruku co oni dali (jasnou ruku, stejná nebo aji horší byla než to co OM na konci zápasu), aspoň ten VAR zkontroloval, ale vůbec nic. Navíc OM dalo nějaký góly z ofsajdu to už ani nevím jestli to byly ofsajdy nebo ne, ale budu raději předpokládat že jo. Další situace s jasným vražením zezadu do Gunedouziho ve vápně, jasná penalta, Oliver ani VAR vůbec nic, ale jakmile něco Panathinaikos tak... no....... Panathinaikos neměl nic, až na tu penaltu, kterou jim dal VAR s Miškou Oliverem, to je tak nějak všechno co k tomu mám nervy říct.

Reagovat
Mandanda_30

Všechny 50/50 písknul ve prospěch Panathinaikosu, ale ani jednou nepísknul 50/50 ve prospěch OM

Reagovat
Salfovic

Dík oběma. Oliver je v PL známá mrdka. Jen se tedy divím, že tlačil Pana proti fr. týmu.

Reagovat
DidusIneptus

Méty Mrzí mě zbytečné vyloučení které pravděpodobně zabránilo vítězství Mét. Škoda. I tak Méty Mikutadze si letos poprvé zahrál nejvyšší francouzskou soutěž když si ho loni v Ligue2 přivedli jako největší posilu pro návrat do Ligue1! Vyplatilo se! Mikutadze byl tahounem po celou sezónu a je tu vytoužená Ligue1!

Reagovat
Seydou Doumbia

Podle mě ještě někam odejde do konce přestupáku ten gruzinec.

Reagovat
Gedofrey

Smolnější zápas jsem neviděl ale jinak to vypadalo dobře, hra nestála, výborné náběhy a mechanismy už teď. Ono to půjde

Reagovat
John Obi Mikel

Lyon chce sestoupit, nebo co to jako dělaj? Doumbio, co to je?

Reagovat
Seydou Doumbia

Hele Lyon je od lonské sezony rozložený zevnitř a díky tomu + obrovskému oslabení v letním přestupovém období to ani jinak vypadat nemůže. Tam už nikdo ani hrát nechce a nebude. Lyon je finished.

Reagovat
John Obi Mikel

To je škoda, jste můj oblíbený francouzský tým.

Nejsou prachy, nebo spíš špatný výběr lidí?

Reagovat
Seydou Doumbia

Hlavně jsme prakticky celé přestupové období pod kontrolou Národní oddělení kontroly řízení, kvůli čemu netuším, asi nějaké problémy v učetnictví nebo co. Kvůli tomu nepřišel Tapia z Celty co byl na spadnutí a pořád se shání šestka do týmu. Asi po 25 letech se měnil majitel a ted nás vlastní týpek co má další 3 kluby, jak moc to naší pozici ovlivní se teprve uvidí. Ještě 5 let zpátky byl plán díky kterému Lyon se měl vrátit do top 20 nej týmu světa a stabilizovat se tam, ale o tom programu jsem potom už nikdy nic nečetl. Atmosféra v kádru mizerná, hodně hráčů tam dělalo problémy a taky skončili v týmu, ale nálada ani ted není ideální. Já osobně herně ani bojovnosti ten tým už nepoznávám, ztratil identitu. Je tam fakt je pár dobrých hráčů (Laca, Lopes, Caqueret) zbytek jsou bud talentované děti, odpad a průměraci nebo hráči bez zdraví (Tolisso, Adeleide). Minimálně 6 lepších týmu v L1 je, ale na nás vždy stačil random tým co jezdil po prdeli a měli jsme problémy, utrvat se to dokázalo většinou individuání kvalitou Lacy, Depaye, Fekira, ale pokud ten tým vůbec nefunguje tak ti nějaká individualita nestačí.

Reagovat
MarcoBanco

Ešte ma zaujíma, ako bude vyzerať ďalšie kolo bez Laca namiesto 1:4 bude 0:4

Reagovat
Sigma Olomouc

Už čekám komentář od Seydou Doumbia

Reagovat
Seydou Doumbia

Nebylo to v TV a začalo MS v altetice, nekoukal jsem jinak bych spachal sebevraždu.

Reagovat
Dirtyfoxx420

Jn, jeste ze jsem to taky nevidel, nez sem sel spat, tak to bylo 0:1 a po probuzeni me pichlo u srdce, kdyz sem videl ten vysledek, navic Laca out na buh vi jak dlouho

Reagovat
Seydou Doumbia

Amine Sarr na scénu, už se těším teda

Reagovat
Dirtyfoxx420

Treba se budem tesit na Alvera, ktery jako utocnik, ma vic karet nez golu a asistenci dohromady, vseho vsudy jeho 2 goliky nam naznacuji, ze mame o talent na pozici utocnika postarano

"Bohuzel" nevim na jak dlouho ma tu stopku

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky ještě netuším, snad nás nova sport nebude vysílat

Reagovat
Dirtyfoxx420

Voyo to jistí

Reagovat
Seydou Doumbia

Nemám předplatný, většinu těch top zápasů NS dává.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Godwinson

Montpellier má zase fakt zajímavý tým, to je fajn. Je pravda, že Wahi tam s takovou ani není moc třeba. Na druhou stranu, pokud půjde fakt do Lens, tak je blb

Reagovat
Rox

PSG Bez Messiho nedáte ani titul vy žebráci.

Reagovat
Godwinson

To jo, titul brali jen díky Messimu.

Reagovat
John Obi Mikel

Rozložil to tam stejně jako Ronaldo Juventus

Reagovat
Ladas321

Messi jim vyhrál nějaké tituly? Už to neber, leze ti to na mozek.

Reagovat
Roberto Baggio

Reagovat
Langi

Lyon se zas zvedne a ten stred tabulky v klidu uhaji…vic cekat tezko…me to neprekvapuje. Ale 10 let zpatky by me nenapadlo, ze v roce 2023 bude jeste hur nez tehdy…holt na Aulasovu eru budeme jeste vzpominat

Reagovat
Dirtyfoxx420

Tak nejak sem cekal, ze kdyz prijde Textor, tak zainvestuje poradny balik, aby to zase rozchodil, ale zatim mi spis prijde, ze to co aspon trochu slapalo rozprodava a doplnuje to prumernyma hracema a mladikama, co zatim nic v minule sezone neukazali.

Reagovat
Langi

Bohužel zatím nejpravděpodobnější varianta je, že dopadneme jako Valencie pod Limem...Textor si z toho dělá prdel a brzo si začne točit hráče mezi kluby...má jich dost...spíš mě překvapuje, že Aulas dovolil takhle pošlapat jeho tvrdou práci, která trvala víc než 3 dekády a prodal to typickému businessmanovi, který to ted pošle uplně do hajzlu...

Reagovat
Dirtyfoxx420

Muzeme jen doufat, ze treba za 10 let dopadneme jako Arsenal, stejne jako kdyz ho pustil Wenger

Reagovat
FC.Barcelona

Stejnak si myslím že PSG a Arsenal skončej v osmifinále pokud nenarazej proti sobě

Reagovat
FC.Barcelona

Myslím v LM

Reagovat
Hachim Mastour

a keď narazia kto postúpi?

Reagovat
Dirtyfoxx420

Real, jako vždycky..

Reagovat
ladyboy arsenal

PSG

Reagovat
Langi

Lyonsky 1 bod po 4 zapasech, ktery jsem predvidal, bude dost mozna nedosazitelna meta…pomalu bych piskal konec ligy, at je nejaka sranda

Reagovat
juninho8

Normálne si budem musieť kúpiť FM 25. To sa bude peckovo hrať za Lyon. Podtitul "Z Ligue 2 naspať na vrchol"

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele