Češi na domácím evropském šampionátu v orientačním potápění vybojovali 10 zlatých medailí

O uplynulém víkendu zakončili orientační potápěči mistrovství Evropy, které od 13. do 19. srpna hostila přehrada Mšeno v Jablonci nad Nisou. Po prvních třech soutěžních dnech, kdy byly na programu disciplíny Monk, Hvězda a Tyče, měli čeští reprezentanti na svém kontě celkem devět cenných kovů (5 – 1 – 3). A v následujících třech disciplínách, které se odehrály v pátek (18. srpna) a v sobotu (19. srpna) se jim podařilo již tak početnou sbírku rozšířit!

V pátek na závodníky čekala disciplína Mkurz (více viz níže). Ze zlata se radovala v kategorii žen česká reprezentantka Zuzana Dvořáková, která trať „prolétla“ v čase 5:40 min. a navíc bez trestných bodů. Bronz vybojovala další česká závodnice Barbora Svobodová s časem 6:09 min a jedním trestným bodem. Kristýna Janoušková pak obsadila výtečné 5. místo s časem 6:11 min. a na trati zapsala dva trestné body.

Jakub Valníček mezi muži vybojoval stříbrnou medaili a to v čase 5:41 min. a s jedním trestným bodem. Poprvé na šampionátu nezískal medaili Jakub Němeček, který sice zaplaval čas 5:21 min., tedy nejrychleji ze všech, ale 4 trestné body jej odsunuly na 4. místo. Skvělý čas 5:25 min. zaplaval Martin Šmejkal, ale jeho 6 trestných bodů jej ze stupňů vítězů srazilo na konečné 6. místo.

Po Mkurzu následovala disciplína Paralel (více viz níže) a ani z té neodešli Češi s prázdnou. Z druhého zlata se v pátek radovala Zuzana Dvořáková, která ve finále porazila Lyudmilu Shumilovovou z Kazachstánu. V Paralelu si pak spravil náladu Jakub Němeček, který taktéž postoupil do finále a v něm vyzrál na Antona Mykhailova z Ukrajiny a radoval se taktéž ze zlata.

Poslední disciplínou šampionátu bylo sobotní Sjíždění (více viz níže), tedy týmová soutěž. A čeští reprezentanti potvrdili svojí příslušnost ke světové špičce orientačního potápění jak v kategorii žen, tak v kategorii mužů. Tým žen ve složení Barbora Svobodová, Zuzana Dvořáková, Dominika Benešová a Kristýna Janoušková s časem 5:44 min. zvítězil o celých 40 s a zaslouženě získal zlaté medaile. A ženy napodobil i mužský kvartet ve složení Martin Šmejkal, Jakub Valníček, Matěj Novotný a Jakub Němeček, který zvítězil v čase 4:58 min., přičemž druhým Němcům nadělil ve finiši téměř celou jednu minutu.

Čeští orientační potápěči zakončili domácí šampionát s bilancí 10 zlatých, 2 stříbrných a 5 bronzových medailí a jednoznačně tak letošní mistrovství Evropy opanovali!

Kompletní výsledky ze všech disciplín a další foto z ME v orientačním potápění naleznete na facebookových stránkách šampionátu zde.

Mkurz: Tato trať připomíná svým tvarem písmeno “M”. Při tomto závodě závodníci nehledají tyče, ale jejich úkolem je jednotlivé body ze správné strany obeplavat a doplavat do cíle, jenž je tvořen třicetimetrovým pásmem a do jehož středu se musí závodníci trefit. Každý metr, který se závodník v cíli odchýlí od středu pásma, znamená trestné body v celkovém hodnocení. Při této disciplíně se hodnotí čas závodníka, kdy jeho bójka protnula cílové pásmo a zároveň odchylka od středu pásma. Čím rychleji závodník dosáhne cílového pásma, tím je penalizace za případnou odchylku od středu pásma menší. Vzhledem k tomu, že se při této disciplíně nehledají žádné body, je M-kurz nejrychlejší disciplínou a nejlepší závodníci jeho trasu, dlouhou cca 630 metrů, plavou pod pět minut.

Paralel: Paralel je nejmladší disciplínou orientačního potápění a také disciplínou nejkratší. Trať paralelu měří cca 220 metrů. Jedná se o disciplínu, kde závodník po startu obeplouvá kontrolní bod a poté musí najít tyč. Od této tyče plave do cíle, který je tvořen brankou širokou 3 metry. Do této branky se musí závodník trefit, pokud branku mine, není v cíli klasifikován.



Na atraktivitě této disciplíny přispívá fakt, že v závodním prostoru jsou postaveny 2 stejné tratě a závodníci ve finále plavou vyřazovacím systémem jeden proti jednomu. Do finálové vyřazovací části jsou závodníci nasazováni podle kvalifikace. Kvalifikace se plave jednokolově na závodní trati paralelu. Závodníci jsou seřazeni podle času, za který uplavou závodní trať od startu do projetí cílové branky.

Sjíždění: Sjíždění je disciplína pro 4 závodníky. Každý ze závodníků má svůj start, ze kterého závodníci startují ve stejný čas. Na trati závodu se jednotliví závodníci postupně sjíždějí, nejprve na každé ze stran se sejdou dva závodníci na prvním kontrolním bodě, poté spolu pokračují na druhý kontrolní bod, kde se setkají obě dvojice. Společně pak plavou do cílového pásma, které je stejné jako v případě M-kurzu. Všichni čtyři závodníci se musí vejít do dvoumetrové nulové branky, odchylka na kteroukoliv stranu znamená udělení trestných bodů, a tudíž časovou penalizaci.

(red,sportovnilisty.cz,Daniela Markupová, foto: Open European championship in underwater orienteering 2023; zdroj: mj. Czech finswimming)