Pojistných podvodů v Olomouckém kraji výrazně ubylo, region patří mezi nejlepší

  11:34
Odhalené pojistné podvody za 2,8 milionu hlásí v Olomouckém kraji za první pololetí Generali Česká pojišťovna. Celkem šlo o 53 případů, což je oproti stejnému období loňského roku polovina a ve srovnání s rokem 2021 jen čtvrtina. Region patří mezi trojici krajů, kde bylo odhaleno nejméně pojistných podvodů a nejnižší škoda.

Objem odhalených pojistných podvodů v celé republice činil za první pololetí částku 521 milionů korun. Dosáhl tak hodnoty jako za téměř celý loňský rok. Vyplývá to z aktuálních statistik Generali České pojišťovny.

„První pololetí přineslo alarmující výsledky. Částka 521 milionů, kterou jsme uchránili před neoprávněnou výplatou, se totiž blíží celkovým výsledkům celého předchozího roku,“ upřesňuje Petr Kafka, šéf útvaru vyšetřování Generali České pojišťovny.

Významný je nárůst pokusů o podvod z majetkového a odpovědnostního pojištění. Dominuje Ústecký kraj, kde také došlo k nejvyššímu nárůstu.

Naopak Olomoucký kraj šel výrazně dolů. V roce 2020 byl objem odhalených podvodů v regionu 23,8 milionu korun, loni 16 milionů.

„Z pozice pojišťovny se nám velmi obtížně komentuje, co vede k tomu, že lidé či podnikatelské subjekty na Olomoucku páchají méně podvodů,“ sdělil mluvčí společnosti Generali Česká pojišťovna Jan Marek.

Psycholog Lubomír Smékal vidí dobrou pozici Olomouckého kraje v regionálních dispozicích. „Je těžké to nějak specifikovat. Může v tom hrát roli nátura Hanáků, kteří vždy tvrdě pracovali na poli a na nějaké pochybné způsoby, jak získat peníze, neměli myšlenky. To může přežívat dodnes,“ domnívá se psycholog.