titulní strana > tisková zpráva
Do EKOFILMu se hlásí filmy z Pákistánu nebo Peru. Celkem chce do říjnové přehlídky 142 filmů z 36 zemí
18. srpna 2023
BRNO (MFF Ekofilm) - Do 49. ročníku EKOFILMu se přihlásilo celkem 142 dokumentů z 36 zemí světa. Největší počet zájemců o účast na říjnové filmové přehlídce v Brně je letos z Německa, konkrétně 25. V závěsu — s 19 přihlášenými snímky — je produkce České republiky a Francie. Z přihlášených filmů vybere dramaturgický tým 25 nejatraktivnějších, které se od 6. do 8. října 2023 utkají o festivalové ceny.

„Přihlášeny jsou filmy z celého světa, včetně exotických destinací jako je Peru, Pákistán, Jordánsko nebo Indonésie. Témata jsou rozmanitá, protože vztah člověka k jeho prostředí ovlivňuje každodenní život. Stejně jako v minulých letech jsme zaznamenali velký počet filmů celospolečensky reflektující důležitá environmentální témata, apel na udržitelnost a obrazy katastrofických důsledků klimatické změny,” říká vedoucí dramaturgyně Jitka Kotrlová. Přihlášeny jsou také filmy zachycující krásy přírody, vzácné živočišné druhy druhy. „V mnoha z nich patrná reflexe lidského vlivu na přírodu, nejen zaběhlého způsobu života, ale i hodnocení podob ochrany přírody. Z přihlášených filmů je zcela patrné, že společnost, která hledá východiska z klimatické krize, již zjistila, že některé přístupy nefungují a je nutné být obezřetný a klást si otázky o dopadu nových přístupů k přírodě mnohem dříve, než jsou zavedena do praxe,“ doplňuje Kotrlová.

Z celkového počtu 142 přihlášených snímků s celkovou stopáží přes devadesát hodin vzejde 25 filmů, které budou soutěžit ve třech kategoriích – Krásy přírody, Vize přírody a Ve zkratce. Udělovat se bude i Cena prezidenta festivalu a zejména Grand Prix – Hlavní cena festivalu ministra životního prostředí. O ocenění se utkají filmy nejen z Evropy, ale také z Asie, Ameriky a Afriky. Prize money bude letos ve výši 2 174 USD.

Hlavním tématem festivalu je letos voda. Vybrané snímky tak budou mimo jiné reflektovat výzvu společnosti připravit města a krajinu na měnící se přírodní podmínky, ať už se jedná o zadržení vody v krajině i ve městě, nadspotřebu vody i o její kvalitu.

„Voda nezná hranic, přirozeně je překračuje a pro lidstvo představuje naprosto nenahraditelný zdroj. Proto dáváme v soutěži prostor snímkům, které vodu přibližují z různých perspektiv. A chceme téma probrat i v diskuzích, které budou součástí doprovodného programu,” říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jehož resort festival pořádá.

„Ministerstvo životního prostředí se letos zaměřilo na vodu i v přípravě legislativy. Připravujeme havarijní novelu vodního zákona, která přispěje k tomu, abychom v budoucnu lépe řešili havárie jako byla ta na Bečvě. Vláda také schválila nové nařízení, které zpřísnilo ohlašovací práh pro kyanidy, prioritou je ústavní ochrana vody a celá řada adaptačních opatření, abychom kvůli probíhající změně klimatu do budoucna vodu neztráceli. Od festivalových filmů i besed očekávám, že přispějí k diskusi o tom, jak můžeme vodu chránit a jak každý z nás může přispět ke zlepšení situace,“ říká k připravovanému 49. ročníku EKOFILMu ministr životního prostředí Petr Hladík.
Další tiskové zprávy:
9. května 2024 11:36
9. května 2024
7. května 2024 23:43
7. května 2024 20:32
7. května 2024 16:21

Online diskuse
Přehled dosavadních příspěvků
 DatumAutorNázev

< zpět na titulní stranu

Reklama