Dánsko umožní Kyjevu používat stíhačky F‑16 pouze na ukrajinském území

Ukrajina bude moci používat stíhací letouny F-16, které jí poskytne Dánsko, pouze na svém území, uvedl dánský ministr obrany Jakob Elleman-Jensen.

»Zbraně předáváme pod podmínkou, že budou použity k vyhnání nepřítele z území Ukrajiny. A nic jiného,« citovala ministra tisková agentura Ritzau. »To jsou podmínky, ať už jde o tanky, stíhačky nebo cokoli jiného. To je signál, který Ukrajina určitě dostane.«

Předseda Konzervativní strany Søren Pape Poulsen rovněž zdůraznil, že stíhačky by neměly operovat mimo území Ukrajiny. »Je důležité, aby byly používány k sebeobraně na Ukrajině. Nejde o to, aby byla letadla použita k útoku na Rusko,« řekl.

Dánsko uvedlo, že je připraveno předat Kyjevu 19 stíhaček F-16, přičemž 6 prvních bojových letounů dorazí na Ukrajinu ještě před Novým rokem. Dánské letectvo disponuje přibližně 30 stíhačkami, které budou vyřazeny z provozu, až země přejde na modernější letouny F-35. Nizozemské letectvo má 42 těchto letounů.

Dánsko a Nizozemsko již oznámily výcvik ukrajinských pilotů, s nímž jim bude pomáhat dalších devět zemí. V červenci úřadující ministr obrany Troels Lund Poulsen uvedl, že výcvik začne v srpnu ve Skridstrupu v jižním Jutsku. Plánuje se, že potrvá nejméně šest měsíců.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy