Bércové vředy, proleženiny i tzv. papírovou kůži budou léčit v nově otevřeném Centru hojení chronických ran
Foto: EUC Kliniky Ústí nad Labem
Most

Ústí nad Labem – Zdravotnická skupina EUC otevírá od 1. září v Ústí nad Labem nové Centrum hojení chronických ran. Celkově jde již o páté zařízení tohoto typu v rámci republiky. Jedná se o specializované pracoviště, založené na komplexním charakteru léčby v rámci úzké mezioborové spolupráce, která umožňuje individualizovanou, efektivní a vysoce odbornou péči o pacienty.


Léčba chronických ran vyžaduje dlouhodobější i trpělivější péči – zpravidla se totiž jedná o defekty, které se léčí déle než měsíc. Centrum hojení chronických ran se specializuje na léčbu bércových vředů, dekubitů (proleženin), defektů tzv. papírové kůže či chronických ran po operacích. Tyto defekty vyžadují aplikaci systémové léčby a dlouhodobější i důslednější léčebně-ošetřovatelský proces. Objednat na vyšetření se mohou pacienti z EUC klinik i z ostatních zdravotnických zařízení.

Pro úspěšné zhojení rány je nezbytné odhalit její příčinu – k tomu je nutné zajistit komplexní spolupráci specialistů z různých lékařských oborů. „Díky mezioborové spolupráci jsme schopni lépe naplánovat léčbu chronické rány a nastavit individuální terapii všem pacientům,“ objasňuje MUDr. David Procházka, chirurg a odborný garant Centra hojení chronických ran EUC Kliniky Ústí nad Labem, a dodává: „V Centru se zabýváme nejen léčbou samotné rány, ale i základního onemocnění a přidružených faktorů. Tento postup je nezbytný. Například pacienti, kteří se léčí s cukrovkou, mají vyšší riziko přidružených komplikací v podobně diabetických defektů. Pokud však cukrovka samotná není dobře kompenzována, defekty se nikdy nevyléčí.“
Velkou výhodou je i možnost individualizace léčby, díky níž lze zvýšit efektivitu následné terapie. Již během první návštěvy pacienta dochází k celkovému fyzikálnímu vyšetření – to zahrnuje detailní popis rány, laboratorní testy nebo i vyšetření pomocí zobrazovacích metod. V případě, že se rány vyskytují na dolních končetinách, přichází na řadu vyšetření kvality cévního zásobení končetiny.

Důvodů, proč se rány špatně hojí, je několik. Mezi nejčastější důvody patří například nesprávná nebo nedostatečná hygiena rány. Neméně častý je i nález bakterií. Z těchto důvodů mají v Centru zdravotníci jako primární cíl naučit pacienty se o ránu správně starat. „Aby se urychlilo správné hojení rány, je nezbytná šetrná a pečlivá ošetřovatelská péče. Proto je edukace pacientů stěžejní. Učíme je, jak ránu správně čistit a převazovat pomocí vhodně zvolených materiálů. Zpočátku proto doporučujeme navštěvovat Centrum alespoň dvakrát až třikrát týdně,“ vysvětluje David Škarda, DiS., manažer Center hojení chronických ran zdravotnické skupiny EUC.

„Jsme velice rádi, že se nám Centrum hojení chronických ran podařilo otevřít také v EUC Klinice Ústí nad Labem. Terapie, kterou pacientům nabízíme, je založena na multidisciplinární spolupráci a vychází z nejnovějších diagnostických a léčebných metod. Možnost spolupráce v rámci zdravotnické skupiny EUC navíc umožňuje strategické zaměření na individuální léčbu ran a na jejich příčinu. Prioritou je specializovaný a komplexní přístup, který našim pacientům umožňuje vrátit se k plnohodnotnému životu bez dalších komplikací a v co nejkratším čase. Pacienti se k nám mohou objednat na základě vlastního rozhodnutí a potřeb, velmi často ale přichází z odborných ambulancí. Léčba je hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ uzavírá Ing. Kateřina Fišerová, ředitelka EUC Kliniky v Ústí nad Labem.

V příštím roce plánuje skupina EUC otevřít Centra hojení chronických ran i na dalších klinikách.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru